有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
唔益中共下財源滾滾...好難喎 香港依家都不斷擠提緊 似係行緊濫炒既方向多d 點樣做到同中共脫勾但香港又可以自力更生呢?

對於臨時政府 我覺得要等到中共倒左台之後先成立先至有可能 否則都係有名無實 不過我幻想理想既香港係成為由各國管治既中立市
而家香港經濟係同中共緊密相連,我地一定要棄船。而棄船之後,就要移民海外做生意,或者去做啲唔會畀中國阻撓嘅。錢多錢少唔緊要,大家去澳洲加拿大呢啲民主國家開間餐館都唔差,至少可以請到十幾個香港人過去,請吓請吓,加籍港人澳籍港人就會散佈各地。記住呢場仗係以十年計咁打,十年絕對夠時間畀民族精英去創業致富再回饋民族——最好係去同中共最唔會有偈傾嘅國家,如果大家有能力。

臨時政府係要喺對方權力尚算穩定之時籌備,一等到對方不穩之際就可以即時浮上檯面,等中共倒台就已經太遲。簡而言之,一批人去創富,一批人去搞政府,一批人做地下組織,咁至係合理分工,可以maximise我地勝算。
咁樣既話 係咪啫係間接變左移民?係外國做餐飲做左幾年 甚至係幾十年都生活左好耐 總會有人唔想番 呢個亦都係我身邊有d人唸住移民之後做既野 你係睇重個人多過個地 你覺得只要香港人散佈係全球各地 繼續生育下一代 香港人既血統仍然有得繼承 不過佢地到時仲有冇咁大既民族意識或者誘因想番去呢?等同大陸人去外國升學一樣 表面上話讀完書會回國貢獻社會 實質上回去既人只係廖廖可數 我都希望香港終有一日可以完全做外國生意
你既然將香港人同大陸人相提並論,到底你點樣睇香港嘅民族性?因為香港好亂而出走,自然唔會回頭,嗰啲人唔使理,但如果有一定人數係因為香港需要香港人而出走,佢地自然就會有意志去堅持。如果民族意識會因短暫離散而消散,呢個民族都只係接受自然法則淘汰,咁都冇乜好可惜。你相信香港會有將來,你相信香港民族值得存在,你就會用一生人去為自己所相信嘅而奮鬥,灌輸下一代同埋感染身邊人,都將會係自然發生嘅教育及社交結果。
香港同大陸唔同呢個係事實 我只係用個比喻說明香港現時既民族性唔足以令佢地去留低 至於佢地留唔留好現實講句都係要睇下香港發展成點 如果物價果類既問題都係冇改變過 我唸就算番左黎都好難生活落去 對於香港既民族性我個人認為大多數都係見到希望先選擇留低 我唸真係冇想像中咁強大
如果你認為未夠強大,咁你要再努力去想像,因為想像一直更新,共同體就會壯大。物價同政治係一末一本,不妨最後先諗(或者直頭唔使諗都自然會回復合理水平)。
💪🏻
幫推
P牌推唔到
終於追完post,獲益良多。樓主繼續努力,香港需要你。
樓主點睇下年換特首?

如果真係換 我有d擔心香港人會變番以前咁 搵個陰濕既溫水煮青蛙煮死香港人 香港人為左生計停止同中共攬炒 所以都唔會見到支爆 你覺得件事既推演會唔會變成咁?
換特首已經唔會可以動搖香港民族意志,呢點毋須擔心。溫水煮蛙要成功,前提係對象係蛙,而蛙係唔會有想像,唔會有民族情感,亦唔會為同胞慘死而傷心。更換傀儡係中共常用手法,提防無謂,最緊要係我地做好自己,離開唔到香港本土嘅就係搞多啲康樂組織,連結多啲街坊,有力出去謀生嘅去國際企穩陣腳——只有跳出中共內鬥框框,唔好太在意中共小動作,大家眼界至會更廣闊,因為中共會倒台係必然結果,無分派別。
我想香港獨立 個個買到樓 有work life balance
有好既教育 有好既醫療
你覺得香港今次有無機會贏
已經無左太多手足
呢排發夢都覺得少左好多好多人
唔知仲捱到幾耐
班大人又唔肯大罷工
特朗普正式將香港納入印太戰略計劃,己經贏了第一波
但前路漫長
千祈唔好放棄!
其實我一直以黎都係話香港starting point好高,原因多不勝數。個關鍵係,大家要及早意識到等緊我地嘅係一場戰爭,而非一次抗爭,調整思維過後,就會知道姦殺浮屍都係小事,然後痛定思痛,諗清楚以後十年嘅部署。中國人每日都面對緊呢啲朝不保夕嘅生活,屠殺換安寧都喺西藏發生過,但我地要記住嘅係,中國而家內部經濟疲弱,中共內鬥激烈,加上近日有鼠疫爆發,我地已經非常接近支爆時機。做好自己,同朋友保持緊密聯絡,加入社區組織擴大人脈,呢啲都係決定留喺本土嘅人必須做嘅事。
過咗咁耐,大家對局勢睇法都一樣唔同咗好多。自推,乜都可以問可以傾。
想打一定,唔係一樣sosad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞