有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
唔該曬樓主 我消化下先
好中意你講既 抗爭之所以爆發,源於香港對中共唔信任,繼續要求對方施捨雙普選,其實完全係自打嘴巴。 呢句有啲點醒咗我。
同意, 我覺得同自身經歷都不無關係

我以前(大約2007 2008年)都係大中華膠, 由大中華膠變和理非到依家成為獨派

只要記得自身改變的過程, 抱有包容之心, 就自然會有能力感召其他人
push
講真咁既形勢好怕香港抗爭會持續唔到去下年1月 愈黎愈多義士被捕 每次都好傷元氣 點先可以維持到?
講到香港腫瘤性問題,其實阻礙香港發展好大原因係地產樓市,香港完全沒有管制樓市,亦都對租樓或劏房冇管制,咁樣嘅政策根本就係想香港人死,我覺得呢一樣野真係要反, 如果唔係獨立左都冇用啦⋯⋯比起其他已發展國家真係相差得好遠,就算你話到香港地方細,人口多,居住面積係必然會細啲但係都冇理由完全冇管制架,完全冇最低限數,係不斷咁比地產商睜揸壓香港人!你又覺得呢樣嘢點樣可以改變?
拉得人多,打得反而冇咁傷,其實都係好事。今次抗爭成敗與否,其實並非關鍵,因為真正重要嘅,係個體有冇從中學習,逐漸成長。如果辛苦大半個月,大家仍然係輕視同路人嘅付出,否定同路人嘅抗爭方式,據軍功以自傲,咁即使政府讓步,警察求饒,香港人都只係原地踏步,唔配得到自由,遑論民主。自由同責任,係抗爭可以曠日持久嘅核心,而精進自身,分工合作,就係回饋群體嘅最佳起點。
而家香港嘅經濟問題,一方面係所謂官商勾結,一方面係中資滲透,呢兩樣嘢其實獨立咗就會自然解決。

所謂官商勾結,係港英政府政策造成,但資本主義嘅好處就係冇人要為結果負責,一切都係市場使然。相比起特區政府積極干預(即係鬥地主),香港維持現狀係好過變。

而中資滲透,至係致命問題,因為香港經濟太受某個國家影響,重係有組織咁造市,呢啲唔係一般定義嘅外圍因素咁簡單。香港冇主權,中國國營公司同有黨代表坐board嘅所謂私人企業,就可以喺自由市場鑽空,食住香港商人唯利是圖呢條水。

將來,地產商都係香港人,我地會治到佢地。我都係基層出身,深明地產問題,所以如果我係執政黨,一定會著手處理房屋問題,你講嘅現象一定會解決,而所有具備視野嘅執政黨,應該都會知房屋問題會係當務之急。
求推薦書單
認唔認同高薪養廉,結果收入同職責唔成正比,政府官員將焦點錯置咗喺保住份工,而非利民政策,係現存政府官員不務正業嘅原因?

如果係嘅話,成立臨時政府亦都需要政府舊班底支持,咁係咪冇機會調整薪酬?
陶傑、劉細良同沈旭暉其實算唔算同一類人
想討論下/增長下知識

如果「中國」係一個國家聯盟(中盟),
台灣、香港、澳門、東突厥斯坦、圖博、華南/華中/華北 等地 自由決定是否加入聯盟
咁成個東亞地區會唔會和平啲🤔
有開始擺,但係太長,唔會有人睇。巴打有冇建議?
有。
其實香港人同海外香港人係應該要連結,但係香港而家都係個體自發,要連結都唔容易。目前我見UQ個page文宣都做得唔錯,分開做問題都唔大。其實我地係個核心,只要做好,海外香港人就會有得配合,所以與其諗點樣去所謂好好利用國際關注,不如認真思考點樣可以令抗爭更有成效,又或者點樣喺抗爭暫告一段落之後保持民氣。
講吓你對上一本睇嘅係咩書先,我唔知你嘅程度同興趣,好難feed到你。睇書唔可以得個睇字,要確保自己有一邊學習內容而又一邊批判作者嘅能力,對自己吸收能力認知不當,讀幾多書都會係白費心機。
我唔係好理解點解你會形容政府官員為不務正業,亦唔理解收入同職責個關係,而我會話香港公務員系統質素真心唔差。如果你想話官僚制度本身嘅缺點,咁就係普遍現象,並非香港獨有。
政府工出糧唔可以太低,原因係為咗確保啲人唔好亂轉工,影響部門運作,同埋杜絕員工同私人機構私相授受。保住份工呢個心態其實冇乜問題,前題係佢真係有尊重份工,為香港服務。如果我係建國後嘅執政黨,我都會繼續以稍高於社會平均水平去聘用公務員,員工質素太差不利管治。
不如你再補充少少。
你覺得點樣為之一類法,你畀定義先。
中國一定要成為萬國之一,正式進入其實已經建立以久嘅國際體系,東亞至會真正和平。東亞而家有好多歷史問題懸而未決,國與國之間嘅衝突同嫌隙全部都係因為中國而無法得以調解,所以與其去討論中盟work唔work,不如諗吓點樣以香港人身分,撕開中國厚臉皮,促成真正嘅大東亞共榮。
要寫abstract唔係唔得,但寫到咁長,就係highlight唔到。而且,我始終相信而家網絡上資料碎片化係不利思考,閱讀呢個習慣係一定要有,而我期望接觸嘅,係嗰批就算返完成日工好攰都仍然願意抽時間去消化一篇文章嘅人,而唔係要人餵到埋口至肯食嘅讀者。對我而言,字數正正係一個門檻,而如果你都跨過得到個門檻,不如就由你將我嘅文章轉化為你自己嘅思考成果,然後出post。我好放心交畀你架。
本身想講佢地啲諗法都代表左社會上比較消極既一群
但又好似有少少分別
沈旭暉係覺得事不關己,有價值可以做籌碼先出聲
前兩個係覺得事不可為,覺得點打都冇用唯有鬥長命
老老柒柒 最近一次睇關於政治嘅書係香港民族論
最近意識到冇讀世史嘅我要知多啲世界歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞