有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
如果有人追求自由,但美國見死不救,咁佢喺自由陣營之中嘅領導角色就會失去威信,最後自由陣營就會離棄美國。美國要伸出援手,係因為主持公道就正正係美國稱霸嘅核心,軍事力量只係道德力量嘅延伸,呢點要睇得清楚。
推到香港入自由陣營
其實我讀書唔特別好,亦唔會以寫字嘅人自居,因為我只係寫嘢,I write what I think。文字只係我嘅武器,思想至係我嘅能量來源。

美國尤其共和黨呢鋪冇得卸,否則美元領導權都失埋
以前我唔愛自己,所以唔明愛,但後來我明白咗要愛自己,至會識得愛人,於是就搵到出路。相信係因為我有咗經歷,對愛嘅體會深咗喇。愛一個人,但佢背叛就唔愛,咁就唔係真愛;愛香港,但泛民左膠就唔愛,咁亦都唔係真正愛香港。所以我成日都寫精進自身,係因為我認為只有不停自我檢討,令自己值得人愛,為自己創造價值,至會唔辜負愛我嘅人對我嘅無條件信任。
你覺得如果香港而家呢刻獨立咗,會係一個左翼定右翼政府?
Push
佢可憐嘅地方係佢搵唔到歸屬,土生土長,最終連身分認同都只可以含糊其辭。將來佢想為國效力,政府可以用佢,但佢點都唔會攝到高位,因為佢太唔忠誠,太冇承擔。失信於民而又唔承認錯誤,讀書再多都係正氣不足。
呢件世界仔最近睇準換班,又放風想R官做。
經濟係政治嘅延伸,只係國力展現嘅一個面向。當香港成為自由陣營一員,股市同樓市都會有本地資金承接同更多外來資金投入,政治行啱咗,中資撤退嘅衰弱只會係短期,陣痛就算有都好快會過。
請問美國幾時會出手救香港? 通過香港人權法?
英國政府好似無心幫香港?
中共當年在聯合國把香港在殖民地名單上除名,現在又破壞一國兩制的承諾,香港可否絕地反擊推翻《中英聯合聲明》? 因為當初英國沒有諮詢過港人的意願就把香港拱手送給中共。而且英國當初也沒有設定中共違約《中英聯合聲明》的後果,所以中共可以為所欲為。因此,香港可否追究英國責任?
好多意見認為:「我哋唔應該好高騖遠,應該全力爭取雙普選,獨立冇可能」你覺得應該點回應?點樣激發佢哋反思其他出路?

發夢見到

有睇開你啲文,以後出文可唔可以放埋上嚟?
Push
推 我有like你個page

每次睇你啲文都睇到好excited
推 幾年前覺得係你太偏激 好多野不敢苟同
但今時今日先發覺 你走得太前
幫推
唔好意思,我唔係樓主,但都想澄清「中共當年在聯合國把香港在殖民地名單上除名」呢點。聯合國並冇通過任何決議將香港在殖民地名單上除名,而係協議不將香港放入名單之內。「被決議除名」同「未將香港放入名單」係有決定性分別。

但話說回頭,國際協議講求嘅係外交制衡,法律追究好多時都唔會有實際結果,例如南海仲裁案,已認定中國不擁有黃岩島主權,但時至今日中國仍然實質管控黃岩人工島,菲律賓則選擇隻眼開隻眼閉,可以國際條件都只不及外交政治角力重要。
時機成熟,美國就會出手。目前香港民族尚未夠力,美國勉強扶起我地,我地好快又畀中國滲透,到時手尾更加長。唔好問美國點幫我地,問咗我地夠唔夠自強先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞