有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
推~~~

可唔可以講下你精進自身嘅歷程?
追咗你啲文好耐,次次都未睇先些牙特別係有關香港民族嘅論述,有時不禁睇到眼濕濕,喺度想講聲多謝,你比咗好多力量同理據我。時機成熟嘅話,我會準備好為獨立獻身付一己綿力。
自膠,打錯字,想講啲文
好 我明白啦 希望香港人會堅強
幫推
因為一直有支持樓主係FB發文
平時都覺得有啲主張同意見幾好
但礙於FB同連登有一定嘅受眾斷層 所以未必個個連登仔都睇到
對我而言,呢個世界係冇唔肯醒嘅人,只係太難醒。我嘅理念完全唔偉大,甚至係自私,因為我係因為自己愛香港而留喺香港,然後至諗辦法令香港得以保存。唔好用理想主義同現實主義去簡單區分你我,真正有理想嘅人,只係迫入絕境,然後喺絕境之中尋找轉機,當你口中唔肯醒嘅人都落入絕境,我地就會係最掌握到絕地反擊之法嘅人,到時佢地就會需要我地。
1 國族主義係民族主義加國體而成,民族主義都未健全,國族主義自然唔會行得通。國族理應係民族立國之後,民選政府加強民族認同時用嘅手段,如果你真係分得清國族同民族,應該知道中共單向輸出嘅國族主義有幾缺乏生命力。

2 因此我地要創造價值,而非為目前價錢低落而愁苦。如果香港成為封鎖中國嘅太平洋島鏈關鍵一環,戰略價值就會唔低,但前提係我地證明到自己。香港嘅潛力,我相當樂觀,淨低嘅只係努力,同埋再再再努力。
有啲概念唔係三言兩語可以講得清楚,亂用比喻或過分縮短,係畀懶人嘅。短文傳訊,我相信已經有人會代勞,我想連結嘅,係會每日返完工返完學仍然肯抽十五分鐘消化兩千字嘅人。呢個門檻係咪好高?我只可以話建國從來要付出,唔付出係唔會這回報,而我自己每次落完戰場返到屋企就開始睇書,就係因為我知我必須出呢一分力至對得住自己。

無論如何,多謝你話小弟正氣。希望你都可以寫吓短文,盡己所能就得架喇。
想問作為一個小市民既我有無乜嘢可以做到?
我曾經都以為自己做得夠,識得乜叫愛,乜叫犧牲,但直到失去過好愛我嘅人,我就逐漸明白到自己係點做都未夠好。以前人地視我為廢青,讀完大學游手好閒,但有人一直幫我打理家頭細務,任得我埋首用功。好多時候,我捧住電腦係睇緊無聊嘢,但人地都會以為我辦緊乜嘢大事,所以唔騷擾我,默默幫我洗碗洗衫,毫無怨言。佢離開之後,我好後悔,但我更知道我唔盡力去過好人生每一日,就會愧對好愛我嘅人,因為佢咁耐以黎都無條件信任我真係為我嘅志業而奮鬥緊。如果我疏懶,我否定自己,咁我就會否定埋信任佢嘅人,因此我就選擇以精進自身去彰顯佢生命嘅價值,用我嘅生命去令佢嘅精神永存。

正因為我經歷過失去,我唔建議大家輕言獻身,真係唔好亂黎。我就快會寫獻身嘅意義,到時睇完再諗一諗,唔好衝動。

市民就係市民,不分大小。問做到乜之前,不如你話畀我知,你興趣係乜,你心目中嘅香港係點,咁我至可以提供到啱你嘅方法。
已知2047一定拆關口
你邊位?
同意
聽日國務院會講乜... 好少可國務院出聲講香港
係唔係出老解
香港除左獨立仲有無咩方法可以生存到?
其實好似真係向緊獨立果邊行緊咁
有人覺得「提倡港獨」(唔係執行港獨)會招至解放軍鎮壓,你點睇?
你提到「依家港獨會亂」,但你覺得係咪「不提港獨」先係最好方針?
例如好似某先知咁提倡「一國一制」?
地方嘅廢青輕力一推
香港要獨立 係咪一定要有軍隊 (我諗必須?) 要的話 香港可以點做 次次俾人問到口啞啞
👋🏻👋🏻
中共武力收回香港呢個機會大唔大呢?
雖則年青一族都提倡港獨,但係身邊既上一代甚至係自身既父母都係深藍

請問假若真係要進行港獨,你認為點可以爭取中年甚至老年人既支持,畢竟佢地都是社會組成嘅一份子,當中甚至有唔少有錢人,缺乏佢哋嘅資金支持,香港好難喺港獨之後回復以前嘅地位,而且你認為香港商界會唔會支持, 因為佢哋同中國大陸都有好多密切嘅合作
做咗你fan 好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞