有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
大家好。

小弟係連登新手,發覺Facebook唔太reach到人,就專登喺呢邊開個ac,志在同有意討論香港獨立論述嘅各位交流意見,只求宣揚理念。

大家有乜問題都可以隨便發問,小弟會度身訂造畀個答案你,力求深入淺出,應唔切唔好屌,解答合理嘅不妨畀個正皮。

你覺得香港有條件獨立?
中國係咩情況下會放棄香港?
唔推會沉底㗎
不如再開一個post, 並附你各篇fb 文章題目及連結

同埋想問有人話我地自救之餘,都係等緊國際由其係美國救,點解咁肯定美國會出手救我地?
一向中意睇你啲post
見到逆嘶亭,我覺得好 exciting
已追蹤
幫推
要讀幾多書先可練到你果手文筆?
你啲文最近大愛左
有咩原因導致
Follow左你fb一段時間
最鍾意睇你追擊自命精英嘅沈旭暉
我冇嘢講
我冇嘢講
我冇嘢講
pish
ed*
有,因為香港起步點絕對唔低,我一直都係咁話。而更重要嘅係,相比起講條件,我地首先要有想呢件事成真嘅心態,先至可以開始討論。

建立香港國,係為咗保護香港民族,呢個係歷史上民族國家出現嘅原因。傳統帝國崩解之後,秩序大變,唔同族群無法以舊有方式自存,創造共同體就係唯一自保之法。香港歷史自一開始就係由追求自由嘅中國移民展開,一百八十年嘅文化有獨特之處,語言又自有特色,經濟價值亦高,呢啲大家都知,而家差嘅只係承繼前人嘅意願,確立香港嘅自由,再用民主制度將之鞏固。

中國幾時放棄香港,要睇嘅係帝國極限。中共思維從來未脫離前現代,心態上仍然係帝國主義,呢種擴張係必然會遇到世上其他帝國嘅阻撓。大航海時代之前,中原政權只要頂得住北方遊牧國家攻擊,就可以向東(朝鮮半島)、向南(東南亞一帶包括安南)同向西(部分所謂西域國家,即今中亞地區)發展,勉強稱霸,但呢套自高自大嘅華夷秩序,喺西方主導嘅時代已經唔再夠力頂落去。

所以,只要中國唔韜光養晦,威脅由美國主導嘅自由陣營,中國就會衰弱。中國衰弱,未必等於中共滅亡,但中共失勢,可以選擇嘅就係放棄領土繼續做土皇帝定係傾盡全力同世界秩序放手一搏。前者,香港台灣有機,兩廣都有機,後者,香港唔向美國講明「Hong Kong is not China」就一定攬炒。

以下文章補充:

中國歷史會不停重演,但世界歷史只會繼續向前

https://gnimmm.com/2019/06/24/keep_moving/
https://lihkg.com/thread/1375822/page/1

[728] 需要地方落腳嘅手足入黎!!
可唔可以話我聽 除左寫信 仲有咩方法可以促使美國通過個人權法案?佢地好似有心擺係度唔過咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞