【連登 商業電台 光明頂 討論區(十一)】

5001 回覆
83 Like 4 Dislike
本身我對國泰就唔係好嬲,聽完佢講又好似真係幾離譜

不過施君龍同施安娜,背後一個係政府機構入境處,一個係私人機構國泰,未必可以就咁比較嘅。
唔講乜加大力度各方各面之類農文匪語,大家有冇發覺好多港豬文化一路用開嘅字詞,都不經意咁慢慢俾支媒,CCTVB甚至毒果幫党共化緊呢???

從今日起,我9錢會逐一屌爆佢!!!

先屌《共贏》

我呢庭70後土生土長香港仔,由細至大都係聽人教《雙贏》,都係學《Win-Win》鬼佬來語譯做《雙贏》,但約2003沙屎後,全港淫媒,狗政以及教畜都大合唱日日用《共贏》,點解呢??

玩野咩
今集係生日禮物
wa 驚
講商台歷史
入閘
D100大班賣收音機
生日講少日、順便消化下D資訊
我記得有集講故,陶仔年幼時睇到對面跳樓
今晚風花雪月
一句到尾,先唔屌今日殤台新聞比港台更似狗政電台,連Wiki都有2款:

以往版本:

十八樓C座(18/F Block C),又寫成18樓C座,係香港商業電台嘅長命廣播劇,嚮1968年7月3號首播,係世界第二長廣播劇,排響1951年1月1號開嘅,英國廣播公司《The Archers》之後[1]。

個劇係為咗紀念因評論六七暴動而死響暴徒手嘅商台播音員林彬而做[2],佢以前出名敢言。《十八樓C座》都係,借助劇中人物,嚮灣仔「周記咖啡室」發生嘅事同閒話,諷刺時弊,反映一啲香港人嘅見解。

嚮2008年7月,廣播劇《十八樓C座》慶祝緊40周年生日。

另一Google置頂版本:

《十八樓C座》前身是《欲罷不能》和《冷眼旁觀》兩個廣播劇。六七暴動時,香港由左派工會發起不同行業的罷工行動,商業一台便推出廣播劇《欲罷不能》諷刺罷工行動。至暴動平息後,商台再推出另一套名為《冷眼旁觀》的廣播劇。及至事件淡化後,現時的《十八樓C座》便隨之而生。

早期開場白有「十八樓C座?冇錯!係十八樓C座。」及「收掛號信呀!邊個呀?十八樓C座。」等等,而深入民心的開場音樂使用1967年美國電影《The Happening》的《Let's Play Games》,該音樂逾半世紀以來亦一直保持原有旋律做過場音樂[1]。

節目早期由楊廣培、尹芳玲飾演主角劉百奇、周影塵夫婦,兩夫婦住在觀塘某大廈的十八樓C座,而周老闆則在街邊經營茶水檔。1978年,楊廣培及尹芳玲轉職佳視,節目便改由監製馮展萍飾演《噴火筒雜誌社》的總編輯丁三一,周刊總部位於灣仔某大廈的十八樓C座,而茶水檔的周老闆也在灣仔買下地舖「周記冰室」。至1988年馮展萍離開商台後,「十八樓C座」的場景完全淡出,從此便由周老闆擔大旗,場景也以「周記茶餐廳」為主,直至現在。而周老闆於灣仔的居所亦是十八樓C座。

今晚商台食ANNUAL DINNER......今晚應該係錄音
是日,香港商業廣播電台開台六十周年
可能係
但佢一開始講得出今晚黃大仙深水埗喎
未必啦佢開頭跟到好貼嫁喎,又黃大仙又深水埗
有少少悶
夾唔到音樂cut in, 唔會係錄音啦
, 推呀!!!!!!!!!!
北佬腔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞