【連登 商業電台 光明頂 討論區(十一)】

5001 回覆
83 Like 4 Dislike
818 照出但要和平 不要衝動
光明頂不嬲主張唔好去咁盡
冇左好耐還好耐 而唔係講幾時有林鄭下台
口號係會不停改 但你覺你講依句係好正確
最後10分鐘一邊聽鮑蛇講野一邊諗起呢度點樣屌佢就笑到停唔撚到
人數係籌碼,人多老美先夠料出聲
係架啦
佢地講太盡比人告
今時今日退 我諗唔到仲有咩機會可以行番出黎
一開始真係叫佢下台架
好似721之後定咩先改架
我一路聽都屌撚到飛起
陳雲都拎出黎講 有冇搞錯
一開始615 烈士提出5大訴求
去到71係立會宣言先正式改左做雙普選
根本去到621 625圍警總都仲未改做雙普選
鮑sir唔好嬲啦
係呀
本身都係林鄭下台架
後尾先改返
係真係有出現過
其實可唔可以稍稍調整五大訴求
係咁利疊利 索性唔還咁款 如果69後林鄭有勇氣講徹回甚至只係暫緩 成件就唔同曬
其實政府最攞命係應承一半都已經可以分化示威人仕收皮啦, 但奈何林鄭條頸硬過食左偉哥呢, 所以林鄭好on9, 因由佢起
以為依家後生仲好buy陳雲
要拉都拉天琦講啦
再轉貼至隔離登

French resistance就差唔多

法國抵抗運動(法語:la Résistance)是在第二次世界大戰期間為抵抗納粹德國對法國的占領和維希政權的統治而組織起來的抵抗運動。抵抗運動的單位主要是武裝起來的小組織(在鄉村地區稱「馬基(英語:Maquis (World War II))」)[2][3],他們以游擊戰方式進行武裝對抗,同時發行地下報紙,傳遞第一手情報,救助落於敵後的盟軍士兵和飛行員逃出戰區。參加抵抗運動的人來自法國社會各個階層,包括流亡分子、保守的羅馬天主教徒(包括牧師),以及其他持有自由主義、無政府主義或共產主義觀點的人。

法國抵抗運動在霸王行動和龍騎兵行動中扮演了十分重要的角色,通過提供「大西洋壁壘」的防禦狀況和德國國防軍序列及動向的軍事情報,使得盟軍能夠在這兩次行動之後迅速在法國境內推進,並計劃、組織和執行了破壞電網、交通設施、通訊設施等活動以抵抗納粹統治[4][5]。對於戰時乃至戰後的法國來說,抵抗運動同時還具有很大的政治和精神意義,它抵抗對法蘭西民族的威脅,以行動實現了這一民族的愛國情懷,與通敵的維希政權形成了鮮明的對比[6][7]。

在諾曼第和普羅旺斯登陸之後,法國抵抗運動的準軍事成分被正式組織為法國內務部隊(法語:Forces françaises de l'intérieur)(FFI)。1944年FFI的人數有近100,000人,在此後得到快速的增長,次月數量便翻番,在同年10月便達到400,000人[8]。雖然在組織內部存在許多政治分歧,FFI最終仍是成功的,使得法國能夠在1945年5月的歐洲勝利日之前重建起一支具一定規模(120萬人)的軍隊[9]。
華沙起義(波蘭語:Powstanie Warszawskie)是第二次世界大戰中波蘭家鄉軍反抗德國佔領軍等軸心國家的戰役,政治上的目的則解放華沙,使抵抗組織波蘭地下國彰顯自身擁有波蘭主權、而不是蘇聯扶持接管波蘭的波蘭民族解放委員會(英語:Polish Committee of National Liberation)。[6]這場戰役是在1944年8月1日開始的,是蘇聯盧布林–布列斯特攻勢中全國性的計劃暴風雪行動(英語:Operation Tempest)的一部分。波蘭家鄉軍的的這次起義被安排在與蘇聯紅軍配合到達華沙的東部郊區和迫使德軍撤離[7]。然而,蘇聯卻突然停止了行動,使得德軍重振旗鼓,替蘇聯剿滅波蘭在華沙的抵抗軍。50,000波蘭家鄉軍採用了游擊戰對抗25,000德軍,整個起義持續了63日,直到1944年10月2日,波蘭軍隊方才向德軍投降。在波蘭方面有大約18,000名軍人和超過250,000名平民死亡,另有大約25,000人受傷。德軍方面有大約17,000人死亡和9,000人受傷。這場單一的軍事行動是歐洲發生的第二次世界大戰抵抗運動中最大的一起[8]。
仲有希特拉 猶太人
其實好多人都講得岩嘅
你撤回+調查委員會其實已經會冇左1半人出黎
其實我一直覺得林鄭跟本冇話事權,共產黨要面子唔準講撤回,林鄭又點可能講,而且共產黨為咗要立威,應該一個訴求都唔會答應。
19又抽水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞