【連登 商業電台 光明頂 討論區(十一)】

5001 回覆
83 Like 4 Dislike
估唔到桑兄你都有睇毓民
一定有人錄,有錄都有得課

一句講哂,貓哭老鼠假慈悲
勇武唔該聽下啦求下你地唔想再有人受傷俾人拉啦
今日要聽下
除非商台又要續牌搵人祭旗, 否則應該冇乜機會
家下咁亂, 咩都要聽下
同埋呢排更需要舊歌麻醉自己
佢好反對放火
19因乜咁驚出蟹軍???我一直相信香港需先死而後真重生囉!!!
香港之歌
主唱:商台聽眾合唱團
作詞:鄒方里
作曲:鄺天培

維多利亞海港,爐峰輕眺盡遠望,
萬千氣象,樂滿華堂,繁盛自由更安康。

維多利亞海港,民主可貴得眾望,
外銷工業遐邇名揚,無限貿易流暢。

處處景緻秀麗,大眾喜氣洋洋,
和平共處,名聞四方,讚賞東方之珠香港。

維多利亞海港,民風謙遜重禮讓,
共享歡樂,大眾安康,愛東方之珠香港。

南北中西安逸歡暢,同聲頌讚香港,
勁秀好山城,地老天長,民主之光照香港。
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網

名昌千秋,聲譽不降,同舟共濟永自強,
美滿又安寧,是個好天堂,成就是大眾其創。

處處景緻秀麗,大眾喜氣洋洋,

好彩有歌詞
第一次聽
播完未
啱呀齋聽完全聽唔到唱咩但幾好聽
桑兄你嗰個歌詞都有啲錯別字,呢個歌詞先啱:

香港之歌 (1969)
主唱:商台聽眾合唱團
作曲:鄺天培
填詞:鄒方里

處處景致秀麗,大眾喜氣洋洋,

南北中西安逸歡暢,同聲頌讚香港,
勁秀好山城,地老天長,民主之光照香港。

名昌千秋,聲譽不降,同舟共濟永自強,
美滿又安寧,是個好天堂,成就是大眾共創。

處處景致秀麗,大眾喜氣洋洋,

仲以為佢會cut
做乜要播 無啦啦講首歌都好奇怪
呃鐘
因為係同六七暴動、商業電台有關
佢讀書比大家多,點都會知戰爭與和平嘅道理
定係始終大氣電波下嘅責任,點都要叫人唔好太激
借機幫商台sell台慶
香港幾時先可以變返呢首歌歌詞咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞