【連登 商業電台 光明頂 討論區(十一)】

5001 回覆
83 Like 4 Dislike
表明「強烈反對」設獨立調查委員會

信中指出,就近日社會上的暴力事件愈趨嚴重,令很多警務人員身心靈受創及承受著許多不公平對待及無理指責;又指作為警務人員家屬,感到非常憂心及痛心,「眼見警員維持法紀,堅守香港的核心價值----法治精神面臨嚴重衝擊,我們很想為至愛分憂,為解決香港問題出力,因此我們打破緘默」,希望提出意見,以改善香港教育問題及改善警隊成員及家屬的不公平待遇。

家屬表明「強烈反對」成立獨立調查委員會,並要求加快推動侮辱公職人員罪及禁蒙面法;為警隊爭取更多資源,提供足夠的支援,給予適當支持,維持警隊士氣;成立針對大型示威等特別事故聯合紀律部隊,包括警隊、消防、懲教、海關、入境和飛行服務隊等人員;恢復警察固有福利,包括公務員海外教育津貼(OEA)及本地教育津貼(LEA); 爭取在職及退休警務人員及家屬醫療保險(包含住院及門診服務等);必須成立監師會,監督教師並提交調查報告致教育局,再根據報告內容作懲處及扣分機制(禁止仇視言論,教學保持中立態度及觀點);課室設置錄影及錄音設備(需要時才作參考)等。
沈大師永遠講唔出
對未來既睇法 / 點走出困局

有時19 吹出黎個啲都唔係冇咩用
班狗得串進尺架
當年港督想英軍鎮壓班警渣英國都唔俾
佢不嬲得分析
黑人
叫老解黎香港同吳三桂引清兵入關有咩分別?
係歸納總結 分析都難啲
一直都話最想香港亂既係警渣
Big brother is watching you
天倚是內地來, 愈換愈仆
咁佢咁細個已經落左黎 都係受香港教育大 換班廢中廢老落黎就唔係咁講法
其實只係睇美國buy 唔 buy ,但你經濟唔係由市場主導玩法真係唔同
再下一代唔得,以前唔融入掛斥你
依家新移民圈子大過local
一早係到
呢個唔會係市民選擇,但會係林鄭其中一個劇本。用黑警做祭品end game
所以我一直都覺得黑驚好蠢
現在無論結局係點, 佢地都會係CONDOM俾人用完即棄
佢對外宣傳pr搞得好的話其實呢個劇本幾有機
借要向黑警開刀為由明正言順搵老解落黎頂住黑警個位,洗白左老解反派形象,係外國眼中無咁刺激又交到功課,順便令d人唔敢出黎

呢鋪大家無論和武鍵膠,一定要出黎屌!!!!
無19
又黎......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞