7月21日 時代革命 成立臨時政府

561 回覆
1893 Like 113 Dislike
我認為應該先佔據一個重地先
之後成立臨時政府同立法機關
到時用連登做公投
去決定臨時選一個人出黎做話事,任期只係到完成晒成個革命
之後慢慢用公投去成立其他野同埋成員
成立臨時治安隊
取代警犬
補充多一點 就以上觀點而言 香港係處於無敵狀態
唯一要處理嘅就係黑警
push
成立臨時政府唔係呢幾日就做得
呢個亦應該要係莊嚴既過程
更唔係出黎講兩句然後咁當完事
唔應該只流於儀式

我地更未為呢個行為plan過
仲有一樣野
成立政府除左有群眾首肯
更重要既係需要有外國支持
呢度講既支持
係指行動上既支持
而並非「哦,我撐你」口講口賠式支持

而我地最缺乏既係要有一班人同外國磋商(可能有但我地未知)
因為講得支持即係等同要跟支那反面
而世界反支局勢只係不滿
同開始戒慎恐懼起防備心
但未去到反面既田地
喺欠缺計劃下好難有外國干預

至少等Trump連任後冇後顧之憂全力搞鳩支那
呢個時候先算係時機

如果真係要搞
至少由而家起暗地裏搵外國政要搞
同做文宣俾社會大眾開始接受
同埋keep住道火
呢幾項係行動上既obstacles

簡單黎講,首先要有外國承認同實際支持
我驚你希望越大失望越大
你唔好再po得唔得
經過咁多次政總洗禮 只可以講 呢度好難攻 好難守
有代表性而又較為適合長期佔領嘅 我覺得係禮賓府
得個口號有乜用
到時邊個出黎認頭?
香港靠法治
法治靠警察
警察靠支炮
所以警察唔可以唔見左支炮
push
唔係衝到入去話要成立就係成立左就算係臨時議會都要有充足準備呀,而且認受性同外國嘅支持都好重要,我相信就算係和理非有好多都未必接受到,而且冇外國支持其實係相對力弱,你話我支持外國勢力都係咁話

唔好講話咩得人支持先搞 根本本末倒置
呢啲應該係搞到有成績出嚟先搵人幫拖
就好似出去present 搵資金 都要有成績做到出嚟同人講
呢個係值得投資先得

咩都冇就想得外國支持 人地都會覺得你空口講白話

所以首先 最基本都要佔領一個部門 成立臨時立法會先
我無野講
政府之權力由市民賦予
臨時政府如果冇認受性有何實權?
同我喺媒體下大叫我係香港總統一樣,冇人理,仲可能笑9我
集中火力爭取咗雙普選先啦 香港連公投都未有
一個得民心嘅政治領袖都冇 學咩人搞臨時政府
你睇下歐洲d小國係點成功獨立先啦
唔通有條二打六出嚟話自己係總統又會有人支持
集中5大訴求
短中線目標真雙普選
721銅鑼灣
所言甚是!
有臨時政府,特赦天琦得唔得
好想知點樣係現有政府或者立法會係唔解決下又成立到臨時政府或者臨時立法會
連要警察叛變都做唔到,點搞政變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞