7月21日 時代革命 成立臨時政府

561 回覆
1893 Like 113 Dislike
721金鐘見
我覺得應該draft份宣言先
唔使話要獨立,純粹講現政府既不正當性
可以spin去普選

參考美國獨立宣言︰
我們認為下面這些真理是不證自明的:人人生而平等,造物者並賦予他們若干不可剝奪的權利,其中包括生命權、自由權和追求幸福的權利。為了保障這些權利,人們才在他們之間建立政府,而政府之正當權力,則來自被統治者的同意。任何形式的政府,只要破壞上述目的,人民就有權利改變或廢除它,並建立新政府;新政府賴以奠基的原則,得以組織權力的方式,都要最大可能地增進民眾的安全和幸福。的確,從慎重考慮,不應當由於輕微和短暫的原因而改變成立多年的政府。過去的一切經驗也都說明,任何苦難,只要尚能忍受,人類都寧願容忍,而無意廢除他們久已習慣了的政府來恢復自身的權益。但是,當政府一貫濫用職權、強取豪奪,一成不變地追逐這一目標,足以證明它旨在把人民置於絕對專制統治之下時,那麼,人民就有權利,也有義務推翻這個政府,並為他們未來的安全建立新的保障
[quota]比較好既做法係定死線 比如731唔回應民眾5大訴求(直接雙普選)[/quota]
請問點係現行體制做到直接雙普選
委內瑞拉而家夠有兩個總統, 兩個議會, 咁實際上又係點呢?

玩臨時政府, 唔該睇返1918年愛爾蘭獨立係點玩法, 當時英國國會大選, 愛爾蘭獨派差不多贏取所有愛爾蘭地方選區的國會議席, 但係當選議員並沒有到倫敦就任, 反而團結一至留在愛爾蘭宣布獨立, 成立新國會及臨時政府, 隨後就爆發愛爾蘭獨立戰爭.

等到有朝一日香港人贏到9成9的垃圾會議席, 再贏埋個特首位, 名正言順有實權又有晒民意支持, 先再諗使唔使玩獨立, 不過既然都實現咗真港人治港, 真高度自治囉, 名義上獨唔獨都冇乜分別, 睇怕D泛民同大部份和理非唔會同你一齊癲囉.
兄弟爬山係爬同一座山先各有各做唔好諗住騎劫推前線去死人地加泰獨立都係全民公投完先去做 點解依家連普選都未有就想一步登天?
21 港島見 ! !
「全部同我將push改做721港島見」! ! !
唔準再推再Push

大力文宣宣傳721 plz !
大家一齊諗啦 鬧樓主無用
理性討論就係3毛玩分化?

正皮即係大家心底支持, 所謂潑冷水留言即係大家明白而家的現實狀況係做唔到啫.
唔係100萬人上個街叫下獨立就獨立到
你點係現行制度俾你做到你所講既野先得嫁
好似#255咁講
文宣係其中一個重點
要話到比人聽 現屆立法會中佔大多數席位嘅人係一群擁護中國共產黨嘅建制派
就而家民意嚟睇 建制民望盡失
成立臨時立會係變相即時換屆
就呢點嚟睇大多數人都會認同
亦唔需要政府認同
因為臨時嘅立法會係獨立機關
同時721總攻佔領立法會
有正式嘅儀式比民眾入主立會
開記招獲得更多人支持
我同意而家唔應該擺「獨立」上檯,否則只會自曝其短,俾人否決
所以首先應該係爭取咗雙普選先
即係五大訴求最尾嗰個
同意要一步一步嚟,而家唔適合講獨立
但要而家呢個政府冇人民授權+破壞緊香港人既自由、幸福、安全
所以我哋要建立一個新既民選政府
唔好唔記得雙普選都係一國兩制、基本法框架下既承諾
我哋絕對有資格爭取
啱 我係心急咗
721要搞咗臨時立會先
宣佈成立臨時立法會/政府唔係一個文宣咁簡單
如果係咁同你遊行鳩叫口號同訴求有咩問題
你唔廢除現行立法會點樣換屆
我發覺都係傻傻地
竟然會同佢地認真傾
唔該唔好衝出嚟柒住

現時距離獨立仲有好大段距離
姑勿論政府領頭人冇理想人選又冇武器
但香港人連工都唔敢長罷會期望佢哋敢推翻政權?
如果貿貿然推港獨只會碰壁兼挫自己人銳氣,仲有可能永不翻身
今次可以埋下種子但一定唔可以咁急
港獨機會只有一次
未準備好就唔好做,一做就要做到為止

利申:想獨
反對
香港未準備好
支持港獨,但721太急
當年天埼參選都冇講佢詳細獨立嘅版圖出嚟
但係都有咁多支持者
就算係有 咁我地沿用返佢個套又唔得咩?
有時唔需要諗得咁長遠住
721嗌吓 當宣傳下係冇壞架喎
你真係721咁搞,你咪睇下下次示威遊行有幾多個人出嚟。

你而家想騎劫個721遊行?
agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞