沙田攻略+警犬戰術分析+戰術檢討

1654 回覆
2038 Like 7 Dislike
與其小心送頭, 不如叫黑警唔好亂黎啦
唔想行商場嘅話地面都有好多路行
唔熟沙田嘅可以去Google map行下望下
利申中學響沙田
點解唔搞馬場?今日剎科。

同埋係馬場只要係櫃檯扮填錯飛,霸投注機,塞馬場站條天橋,塞火炭去馬場條天橋。都夠玩
我無野講
總之唔好圍叫拉人
都明知無用仲去起閧俾藉口佢開拖咩
和理非就係要保持冷靜
係好火次撚次都俾人打
但俾佢開拖打仲撚慘仲輸撚埋輿論
警察冇一個係無辜
無警察保護反而最安全
【警察為何在上水瘋狂扑人?】

從他們的角度看
其中一個可能原因
是為了幫在612打市民的兄弟(速龍)甩身
因為當前首席大法官李國能都支持獨立調查
警察正面對龐大政治壓力

警察底線是不能再有自己人因打「暴徒」而坐監
不能再有新七警和新朱經緯
他們反制的第一招是「七一空城計」
嘗試以示威者暴力畫面轉移視線,扭轉民情
但並不成功

現在改出第二招「投名狀」
簡單來說就是警察在清場時繼續刻意過火犯規
令犯規的「伙記」數目和隸屬環頭都增加
打過「暴徒」的警察即是立了「投名狀」
要生一齊生,要死一齊死
當愈來愈多警察身有屎後
市民逼政府追究的難度就愈來愈高

就好似當年廉政公署成立時
幾乎個個差人都有貪污
最終咪夠力逼到政府特赦

兄弟情大過規矩,紀律即蕩然無存
為了攬一個亂打人的警察
變成全部警察都唔介意亂打人
而且愈亂打人愈顯示團結
愈能得到兄弟肯定
結果一定是整體沉淪

Source: 朱凱迪facebook
我冇野講
push
上到去好難走
我冇嘢講
另外,相比Hannibal我更想講嘅係安息人戰術.以下係講歷史時間,我地要講講一場羅馬軍隊被大敗嘅戰役"卡萊戰役".羅馬軍團嘅步兵方陣一向以高防見稱.

羅馬龜甲陣,係咪好似咁D現代單位呢.
但咁所向披靡嘅四萬羅馬軍團竟然係"卡萊戰役"被一萬安息軍隊擊敗.安息人致勝關鍵就係"騎射戰術",安息人弓騎兵只會拉開距離用弓箭進行遊擊戰,唔會打近身戰.羅馬步兵方陣嘅長盾同陣式令佢地移動緩慢根本追唔上安息人弓騎兵嘅移動速度,所以只能夠不斷地被動防守安息人箭雨攻擊.羅馬人增經想嘗試派出輕裝部隊繞到安息人後方攻擊安息人箭矢補給線,但係輕裝步兵嘅小圓盾根本保護唔到步兵嘅全身,令佢地成輕易被箭矢同安息人重騎兵擊殺.安息人戰術令羅馬軍隊束手無策,指揮官克蘇拉只能帶領部隊撤退至卡萊城.被圍困擒殺.
歷史講完大家自行吸收.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞