沙田攻略+警犬戰術分析+戰術檢討

1654 回覆
2038 Like 7 Dislike
香港幾時有民軍
同埋搶手機逼人del相某程度上觀感唔比真係衝差
圍狗總衝立法會就話新仇舊恨
同埋係成個反送中活動嘅目標
就話師出有名唔怕失去多數人支持
咁樣搞人係法理上完全無基礎
係對家even中間派眼中可能只比拆烈士壇好少少
要保護自己應該係由穿著上入手
而唔係逼人unlock del相
咁樣唔單止無用
(換個角度黎睇
黑驚叫你unlock部機
你都唔L理佢啦
倒返轉咪一樣
有咩可能會聽你話)
(同埋大把你留意唔到嘅都影緊你多嘅唔講淨係cctvb都影左啦)
同黑驚因為咁樣對峙最後俾佢扑真心on9
push
如果萬一要散嘅話 試埋文化博物館嗰條路 即係城門河嗰個跑步徑 個邊係基本上去大圍又得去車公廟又得 行遠少少去去埋顯徑 嗰度比較空曠 萬一有狗要避都可以避到 例如入去博物館 或者蔚景園即係博物館斜對面行前少少有銅鑼灣山 然後再行前就係美林 佢到個到就正常就已經安全
推返熱佢
其實佢一封橋 你過唔到對面河都幾麻煩

火炭就係唔好諗 禾輋 瀝源係極限

小隊型式 唔覺眼

禾輋有81 48x 出返mk 荃灣

瀝源 就89 281觀塘 天水圍

手足 記得查定巴士

禾輋 瀝源 係超多巴士搭
我無野講
記住我哋要保持機動,靈活上落, 唔好同啲黑警硬衝

不受傷,不流血,不被捕

9點前商場群應該夠做

咁撚多鋪頭唔信佢衝入黎9捉人
我再補充 你由禾輋 去到希爾頓 都係地面 商場 天橋 互通曬 寧寧舍舍 沙田中心 地面係4面圍車路 當然你可以話照過自己汁生 因為都幾多車
示威封左幾多條車路
文化博物館果條超細橋人多好似有d牙煙
如果封橋不如試下文化博物館嗰邊沿着城門河嗰條跑步徑 如果嗰邊向大圍方向行嘅話可以去到車公廟同埋大圍最遠啲呢就可以去埋顯徑 另外一條路即係希爾頓嗰邊行前邊呢就係銅鑼灣山在前面真係美林
去到個邊就應該安全
https://thestandnews.com/politics/%E8%AD%A6%E6%96%B9%E7%9A%84%E7%84%A1%E5%B7%AE%E5%88%A5%E6%94%BB%E6%93%8A/

最終似乎協調到示威者退後,當示威者一退後,警方就衝出防線,打/拉/噴,將示威者制服在地,將條防線推前大約 200 米,示威者/記者受傷個案大部份都係嗰段期間發生。

離奇係,警方推前 200 米之後,慢慢退返原位,然後,全部撤走。

從一方面呢個可能係戰術?調轉講,個一輪噴/拉/打其實完全無必要,既然本身打算完全撤退,推前 200 米打一輪人有咩原因?

旺角同上水都係咁
為方便睇住圖去傾,forward d圖先

基本遊行路線圖

行人路及天橋圖

google map 終點段唔準確的舊圖

大家聽日齊上齊落,避免被人挑釁~
遊行完就有秩序咁照顧附近兄弟及早散去,
留力於有利戰線(可能係21號果度)。

睇左陣沙田友傾戰術,大圍係比較穩陣嘅方向。
關鍵提防:四圍有天眼、沙田警署、新城市不宜留、 銀禧警宿舍、馬場窄路、 沙燕橋/翠榕橋不樂觀、火炭有村但少交通。

萬一未遊行完就有事發生;
希望前方兄弟後退先保命;
仲未遊行完嘅兄弟就確保一下有路俾大家一齊退,獅子橋好重要;
齊人就走。
唔好戀戰,仲有好多場
講起搭車
行得城門河跑步徑,不如考慮埋遊行會經過既秦石巴士站或者 行遠d獅子山公路新田圍巴士站,點都比大圍近
同埋個度四通八達,東涌,觀塘,尖沙咀,長沙彎,荃灣,青衣巴士齊晒
小心顯徑有狗屋
入到蔚景園嘅話不如去稻香食個飯
狗車有機會泊文禮路 但聖歐爾發堂都有機會開放(觀乎天主教會最近表現)
一係就行跑步徑左行返入去大圍 其實沿着跑步徑嗰邊行嘅話行都有個分叉點轉右就係大圍中心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞