沙田攻略+警犬戰術分析+戰術檢討

1654 回覆
2038 Like 7 Dislike
呢個po集咗幾人之力 我哋才疏學淺 但希望可以引起討論
唔想再見到手足比狗當沙包打 逼到要跳橋

Part 1: 粗略分析黑警戰術
沸水戰術(kettling)
可以見到啲警方喺屯門同埋今日都係特登包疪啲會引起公憤嘅人
(i.e. 屯門娜娜;上水影相肥鳩)

然後乘機誘示威者衝/引發對峙 最後出嚟嘅時候就可以出師有名 呢個唔駛多講大家都知
狗嘅目標應該係為咗拉多啲人 高調拉 然後低調放 最終目的係引起群眾恐慌 消耗民意
而且都係老生常談啦 佢哋係用緊「沸水戰術(kettling)」故名思意就係啲狗好似滾水咁四方八面而來 目的係以少人數但係well-equipped咁將你前後包抄 將你嘅空間不停收窄 將人群壓縮達成群眾恐慌 驚起上嚟就可以拉你 唯所欲為 加上林鄭老母又打咗枝強心針 講明唔會調查 所以啲狗對住我哋啲「刁民」完全無同理心 肆意濫暴

By encircling his enemies within as tight a space as possible, Hannibal was able to create a front line where he actually outnumbered his opponents, despite the their greater numbers, whilst simultaneously creating panic within their trapped ranks.

Kettling嘅目標從來都唔係為咗驅散人群 旺角嗰次都有狗講「唔畀你哋走啊,俾你哋玩咗成晚啦」而且佢哋係出椒等等都捉到幾次佢哋係毫無預警下就來料 今日亦係一係就追鳩住你嚟打 一係就後前後進攻 目的明顯唔係想驅散你 次次都留到散水咁滯先嚟夾攻你
除咗發泄 完全為咗消耗手足嘅戰意 嚇窒我哋直至我哋唔敢再出嚟 所以無論如何都要戰佢老母

kettling is not ultimately about stopping violence or disorder. It is about discouraging protest, about punishing people for having the audacity to stand up against the state

以上都係參考咗一篇文** 亦有提及點樣突破呢個戰術
基本上有兩點:
1)唔好比佢有機會收窄 我哋霸條路越闊就越好
2)發現佢開始成陣型就要喺佢後面 反包佢

人數其實就係我哋最好嘅優勢 多人自然就會霸到路 呢個唔駛我講大家都知人數決定一切
往往大包抄都係臨收尾 好次今日上水咁 明明係去到尾根本係隊尾啲人未行完佢就嚟料 而行完啲人就開始散band 趁人數開始少 空間亦開始少就開你波(今日天橋咁)somehow中信事件都係一樣
所以我哋行上水屯門或者沙田呢啲地方根本係無嘢要守 一見少人 就應該要行去佢防線後面 由佢圍我哋 變到係我哋圍返佢 咁就可以突破
佢啱啱開始成陣型嘅時候係最弱 所以有手足見到有啲問題 就唔該鳩叫又好 點都好 傳播比所有人知 要alert佢哋 要有手足喺佢哋後面 可以嘅話唔好打不還手 實行喺後面搞鳩佢哋 唔駛下下埋身肉博 大佬佢full gear 你得把爛鬼遮仲要之後比人屈係鐡枝 我哋要嘅係機動性 可以嘅話同佢哋保持距離 總之唔好比佢圍住
內文亦有提過可以集體坐低以擴大個空間 但係我認為呢個要大家都有共識先可以做到 同埋我哋基於我哋無嘢要守 呢點可以留返往後金鐘或者要留守時先用

小妹實彈唔多 希望有識之士可以認真討論下點突破佢呢個戰術
** cr to http://anarchish.blogspot.com/2011/01/how-to-win-at-kettling-guide-for-non.html

番外:建議捨棄戰術
建議捨棄戰術:
1. 捨棄101拘捕令
101拘捕令初衷係拘捕對家疑犯 而成功落案起訴先至為之有效 然而Charge唔係我地落
最終都係要過黑警個關 咁究竟101拘捕令係咪真係行得通?
睇一睇今日上水廣場天橋事件 事實證明101拘捕令根本離地 無考慮到執法機關 簡稱狗 既執法態度
今時今日示威者面對黑警仲以為有法可依真理必勝
忘記而家狗隻係選擇性執法、視法紀如無物 101拘捕後又點? 事實係依然會照放犯![red]
而且101拘捕令另一個bug 係容易係低防範之下同黑警引起正面衝突
例如今日上水(睇番上水廣場天橋始末post) 圍住黑警想強逼警察受理落案 但黑警可以係人群大叫一聲襲警 就扮被示威者衝擊 即時引爆警暴 間接接開路比機會黑警進入人群施暴
總括而言
落唔到charge 101拘捕令等於無效 所以 無謂再執著拉犯 而損失手足
[red]傷敵一百 而自損一千 請捨棄101捨捕令

唔夠字 下一層再續
幫你推住先
打得咁開心啦拿?!
Bump
推呀
等多啲人睇
一定要比到手足睇到
推呀
推,
推!
推呀
唔好當新城市係太古廣場呀,要有後路走呀!!

【回帶】警方2015年曾經在新城市廣場施放胡椒噴霧
https://lih.kg/1313301

沙田商場入口 + 天橋路線圖
https://lih.kg/RgQfMV
推呀
推呀
手足勿落單 讓牠們落單

呢段片完全展示咩叫人多已經贏一半
https://lih.kg/1313044
我無嘢講
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞