香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
調返轉頭睇以前,會發現個情況好似無改變過,仲變得更壞

以前講既係子女好與壞,在乎溝通與關懷
而家直頭要改做子女生與死

好老實咁講 我細個呀爸呀媽都淨係顧住返工
好多時間我都一個人係屋企 個時個社會風氣冇咁差
但有時心情唔好都有諗過不如就咁跌落去算
溝通真係好重要 不論返工有幾攰
返到屋企真係一定要花時間同子女溝通
起碼要俾佢地知佢感覺到關心同被注視
點解大家都一廂情願以為學生因為讀書壓力而自殺?

每位死者自殺都有佢獨特嘅隱因,可以咁簡單用一件事概況咩

同埋大家關心還關心,唔好將所以野都訴諸學業。攪到成初中雞無限放大自己嘅壓力,當自己情緒低落,搵唔到解決方法嘅時候,就用隨波逐流用最消極嘅方式表達不滿。

所以呢大家唔好學班毒媒同家長,TSA前TSA後咁,將自身嘅教育失望怪落一個評核制度 做過TSA嘅人都會知,份卷淺過一般學校試卷,以數學卷為例 大家當市面上兩本主流教科書嘅level1 當然你會屌我話你個人能力高,有數學白痴會fail ,但事實上有冇咁多數痴,大部份都係日校教畜不才,特別係小學嘅情況更嚴重。

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

後真相時代 見到有人跳樓 個個即刻賴落班高官 教育制度到 邊個會同你慢慢睇下事實係點
有留意 但講出黎又可以點
有人在乎幾個學生哥自殺咩?

唔係幾個 幾個係呢兩個星期嘅數字
呢兩三年 有幾十個

我post多次我啱啱個回覆:
好多事講完又講 小三TSA 家長俾太多壓力 係咁要佢地上補習 冇時間俾佢地玩 之類

你覺得呢件事應該仲應該可以點繼續討論
或者可以點行動去阻學生自殺
衝去d 補習班門口屌柒班家長
定係教班學生逃學 或者叫班學生有壓力有問題就上街抗爭 抵抗家長學校同教育制度

討論唔係為咗搵到解決問題嘅方法?
我有能力 我有解決辦法 我都想可以改變現況
個問題係 當連關心都無人關心
大部分人都視若無睹 置若罔聞
談何討論?

你都知道呢個自殺潮唔係今年開始 係成年之前已經有
可以講嘅可能性都講過 一路都係重覆討論緊同樣話題
當最終結論原來係d 問題來源係難以解決嘅
咁仲可以點繼續討論落去?
等收皮

同埋大家關心還關心,唔好將所以野都訴諸學業。攪到成初中雞無限放大自己嘅壓力,當自己情緒低落,搵唔到解決方法嘅時候,就用隨波逐流用最消極嘅方式表達不滿。

所以呢大家唔好學班毒媒同家長,TSA前TSA後咁,將自身嘅教育失望怪落一個評核制度 做過TSA嘅人都會知,份卷淺過一般學校試卷,以數學卷為例 大家當市面上兩本主流教科書嘅level1 當然你會屌我話你個人能力高,有數學白痴會fail ,但事實上有冇咁多數痴,大部份都係日校教畜不才,特別係小學嘅情況更嚴重。

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

後真相時代 見到有人跳樓 個個即刻賴落班高官 教育制度到 邊個會同你慢慢睇下事實係點

啱呀 一定唔關家庭問題同教育制度事
一定係自己問題 正廢青 呢個一定係事實
因為點解人哋個個入到名校 佢入唔到?點解人哋個個鋼琴八級 而佢仲要掛住打機?

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

你咁講同d廢中屌我地一樣

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

啱呀 一定唔關家庭問題同教育制度事
一定係自己問題 正廢青 呢個一定係事實
因為點解人哋個個入到名校 佢入唔到?點解人哋個個鋼琴八級 而佢仲要掛住打機?

人地叫我地唔好學家長將教育失敗賴落TSA 呢個評核度,咪即係講係家長都有問題 而且都話老師教得差 搞到學生廢
佢講緊TSA 並唔係唯一原因,淨係將問題訴諸於一個原因係唔夠對症下藥
Agger 一條臭西洗撚理咩 個撚個都係到抄作
其實樓豬開呢個post除左屌之外係想香港人做咩?

預咗有人咁問
想引起下討論姐

咁你覺得主流媒體同社會大肆討論呢個話題
究竟係可以減低「自殺模仿」呢個效應 定係會提高呢個效應 令更多學生認為自殺原來都係一個辦法

樓主點睇
諗起自己最開心既時代係讀書 點解依加咁多學生跳樓

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用
我自己都係學生 稱唔上捱得
但問到對學生跳樓有咩睇法 我都係覺得家庭學業問題多

身邊有幾對父母,好錫小朋友
結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

我認為個問題一直都係父母awareness上面
一方面佢地期望小朋友成龍,為佢地加左不必要既壓力同價值觀

一方面佢地又過於保護,無讓學生認識個社會現實

咁當理想期待同現實碰撞造成心理落差既時候
父母無為意,學生就會絕望,形成自殺既動機

解決方法就係溝通溝通同溝通

依樣野我係認同
我地最大問題係90 00後開始同上代各方面包括價值觀相差太大
講緊係上一代仲未有手機平板 價值觀仲停留係生幾件養兒防老
其中有樣好重要係好多高登仔都遇到
父母逼得太緊
一般黎講屋企應該係最放鬆既場所
但就因為價值觀偏差仔女達唔到父母期待
日哦夜哦 自然反抗慾望就開始細 最後jump

留意到巴打你係學生,希望你唔好輕生
係絕望既時刻,不妨問下自己食過台妹日本妹烏克蘭妹意大利妹西班牙妹未

未既話唔好死住,捱到有時走起雙飛再考慮死啦

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用

結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

依樣野我係認同
我地最大問題係90 00後開始同上代各方面包括價值觀相差太大
父母逼得太緊

係絕望既時刻,不妨問下自己食過台妹日本妹烏克蘭妹意大利妹西班牙妹未

未既話唔好死住,捱到到時有錢起雙飛再考慮死啦
全世界,全社會根本唔會因為三幾個人,而篡改規則。你可以選擇唔爭唔鬥,社會係有空間俾你做廢青隱青。

冇錯

好老實咁講 我細個呀爸呀媽都淨係顧住返工
好多時間我都一個人係屋企 個時個社會風氣冇咁差
但有時心情唔好都有諗過不如就咁跌落去算
溝通真係好重要 不論返工有幾攰
返到屋企真係一定要花時間同子女溝通
起碼要俾佢地知佢感覺到關心同被注視

最好係細果陣培養有個溝通反映既習慣

最恐怖係事情發生之前無人知佢想輕生,有人知大把人願意同佢傾下開解下

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

依家d傳媒家長全部on99
Parenting嘅問題
即係上一代人嘅思想問題 (估計係班70後)
攪到宜家啲小朋友接收嘅價值觀同現時價值觀有出入
如果長遠d咁諗
只要我哋8、90後明白哩個問題
第時做父母時知道唔可以點同埋留意多啲社會問題
自然教出嚟嘅小朋友會有同社會相應嘅價值觀
情況相信係可以改善

但宜家嘅小朋友自殺問題嘅解決方法
係要解決70後嘅思想同教育
似乎冇咩可能
廢老廢中:而家d細路真係不知所謂
就算有人肯企出嚟 你班臭雞咪又係你一句我一句咁屌到佢走
至少陳巧文係咁
香港人睇人仆街最開心 睇人仆街踩多兩腳仲開心
家長:又少個對手
就算有人肯企出嚟 你班臭雞咪又係你一句我一句咁屌到佢走
至少陳巧文係咁
香港人睇人仆街最開心 睇人仆街踩多兩腳仲開心

冇錯 出位少小既言論好易比人屌
我想表達既係 點解唔可以試下接受多啲?
少小事就屌到人收皮 咁落去好難有大改變
長期自我批鬥只會內傷
如果長遠d咁諗
情況相信係可以改善

似乎冇咩可能

我地呢代睇得透嘅人 又有幾多個真係好有計劃生小朋友
好多人話窮撚唔好生仔 或者 唔好生下一代等佢地出黎受苦

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用

結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

依樣野我係認同
父母逼得太緊

未既話唔好死住,捱到到時有錢起雙飛再考慮死啦

有心了
到依加讀緊大學為止都冇諗過死
有苦有樂就一定 不過好彩既係屋企冇乜比壓力我
如果長遠d咁諗
情況相信係可以改善

似乎冇咩可能

我地呢代睇得透嘅人 又有幾多個真係好有計劃生小朋友
好多人話窮撚唔好生仔 或者 唔好生下一代等佢地出黎受苦

我唔係咁諗 父母對仔女影響最大
就算俾唔到好多資源 都會儘力令佢生活得開心
如果每個都咁絕望唔敢生仔 港人強國人比率差更大
香港真係等被大陸人完全佔領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞