香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
所以話民主真係無用
成班民智未開

有咩你就講
其實社會太物質化會唔會係主因?
之後個個買野上哂癮再加上主流媒體大量喧染造成宜家既社會文化?

純粹討論
想死咪死 關你咩事

多謝你
因為香港人唔會捨易取難
屌人同解決問題,屌人簡單好多

所以港女臭串,就一齊屌鳩佢

但叫佢諗點解決學生跳樓
佢都係會走去屌學生

我都覺 香港人成日未睇通透就屌左倒先
但其實對錯自己都未分得清
而且好多嘢根本唔輪到你去屌
好似拜金港女咁 我唔明有乜好屌
每個人選擇都唔同 你又唔係佢老公
憑咩屌人?

其實講真,我本身以為係果D要錢又要靚仔果D臭西,但睇左少少關於佢既野,睇到佢個態度咁從一而終咁要錢,唔理其他人睇法,依個咁貫徹既理念同佢既堅定,好值得欣賞
其實樓豬開呢個post除左屌之外係想香港人做咩?

預咗有人咁問
想引起下討論姐

咁你覺得主流媒體同社會大肆討論呢個話題
究竟係可以減低「自殺模仿」呢個效應 定係會提高呢個效應 令更多學生認為自殺原來都係一個辦法

如果因為見到人自殺,自己都想一齊既,咁死左去仲好,吊住吊住兩頭唔到岸最慘
阻止效應出現治標唔治本,斬腳趾避沙蟲
同埋宜家網絡發達,一傳十,十傳百,你阻到幾多?
就算冇中生有都仲得,何況係既有既事實?
關學業撚事咩
係d 家長要個仔讀得成書 先搞成咁
不斷灌輸讀唔成書=人生已完既概念
咁d on9仔又未見識過出面 咪去跳樓
其實真係好minor 大家第時正確教返自己個仔就ok

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用
我自己都係學生 稱唔上捱得
但問到對學生跳樓有咩睇法 我都係覺得家庭學業問題多

身邊有幾對父母,好錫小朋友
結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

我認為個問題一直都係父母awareness上面
一方面佢地期望小朋友成龍,為佢地加左不必要既壓力同價值觀

一方面佢地又過於保護,無讓學生認識個社會現實

咁當理想期待同現實碰撞造成心理落差既時候
父母無為意,學生就會絕望,形成自殺既動機

解決方法就係溝通溝通同溝通

依樣野我係認同
我地最大問題係90 00後開始同上代各方面包括價值觀相差太大
講緊係上一代仲未有手機平板 價值觀仲停留係生幾件養兒防老
其中有樣好重要係好多高登仔都遇到
父母逼得太緊
一般黎講屋企應該係最放鬆既場所
但就因為價值觀偏差仔女達唔到父母期待
日哦夜哦 自然反抗慾望就開始細 最後jump

返到屋企都唔會想出廳,屈係房最舒服,一傾計就一定係果堆野
會唔會有日大家聽到一星期有十個學生自殺都覺得見怪不怪

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用
我自己都係學生 稱唔上捱得
但問到對學生跳樓有咩睇法 我都係覺得家庭學業問題多

身邊有幾對父母,好錫小朋友
結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

我認為個問題一直都係父母awareness上面
一方面佢地期望小朋友成龍,為佢地加左不必要既壓力同價值觀

一方面佢地又過於保護,無讓學生認識個社會現實

咁當理想期待同現實碰撞造成心理落差既時候
父母無為意,學生就會絕望,形成自殺既動機

解決方法就係溝通溝通同溝通

依樣野我係認同
我地最大問題係90 00後開始同上代各方面包括價值觀相差太大
講緊係上一代仲未有手機平板 價值觀仲停留係生幾件養兒防老
其中有樣好重要係好多高登仔都遇到
父母逼得太緊
一般黎講屋企應該係最放鬆既場所
但就因為價值觀偏差仔女達唔到父母期待
日哦夜哦 自然反抗慾望就開始細 最後jump

留意到巴打你係學生,希望你唔好輕生
係絕望既時刻,不妨問下自己食過台妹日本妹烏克蘭妹意大利妹西班牙妹未

未既話唔好死住,捱到到時有錢起雙飛再考慮死啦

我都係靠依樣野吊住自己條狗命,去完飛田就可以死啦
調返轉頭睇以前,會發現個情況好似無改變過,仲變得更壞

以前講既係子女好與壞,在乎溝通與關懷
而家直頭要改做子女生與死

好老實咁講 我細個呀爸呀媽都淨係顧住返工
好多時間我都一個人係屋企 個時個社會風氣冇咁差
但有時心情唔好都有諗過不如就咁跌落去算
溝通真係好重要 不論返工有幾攰
返到屋企真係一定要花時間同子女溝通
起碼要俾佢地知佢感覺到關心同被注視

最好係細果陣培養有個溝通反映既習慣

最恐怖係事情發生之前無人知佢想輕生,有人知大把人願意同佢傾下開解下

傻撚左?一咁樣講完,父母一定覺得你玩野,玩尻返你轉頭,講左仲慘過唔講
原來有咁多巴絲一樣
係香港 好撚辛苦 好壓抑

搵啲興趣啦 定期放一放
長期壓抑住會痴線 所以街上成日都咁多痴線佬
睇下上次mtr放火單嘢..

屌,都唔知佢乜撚事,有錢人洗乜搭MTR,搞著D窮人
係放去IFC放啦
在乎溝通與關懷

呢句入面好多家長都只係單方面向子女下達“命令” ,只要逼到個子女講好就當係溝通成功

所以話 唔識教又無錢比到佢就咪撚生

認同樓主講大部份香豬民智未開

但唔認同臭雞港女呢件事冇討論價值
中學生跳樓固然顯示到香港教育制度嘅既題
但臭雞港女呢件事喺另一角度睇都反映到有部份香港人(女人)價值觀扭曲到咩地步,而且呢D咁扭曲嘅思想其實同扭曲、金錢至上嘅社會風氣其實互相掛鉤
認同樓主講大部份香豬民智未開

但唔認同臭雞港女呢件事冇討論價值
中學生跳樓固然顯示到香港教育制度嘅既題
但臭雞港女呢件事喺另一角度睇都反映到有部份香港人(女人)價值觀扭曲到咩地步,而且呢D咁扭曲嘅思想其實同扭曲、金錢至上嘅社會風氣其實互相掛鉤

但是相對地 兩單新聞嘅嚴重性同關注程度係有好大嘅分別
可以點理?
一個月後睇返 乜都無變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞