香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

讀唔成書去撈地盤都ok 喎
生佸同生存係睇你有無本事
唔係今日先有嘅理論,你有本事就有生活
無本事就只有生存

哈 典型家長會同細路講既野

阿媽:拿 如果你唔讀好d書 就要做地盤架喇

做地盤好辛苦架 日灑雨淋

你唔夠人叻就要做地盤架喇

呢樣係真嘅,但你諗深一層,即係老母都自己講出來
讀唔到書都有出路啦,並唔係讀唔到書就要死.

咁個個阿爸阿媽都想自己仔女唔洗咁辛苦
大佬若果唔使讀書又可以舒舒服服又可以好高人工
咁有鬼人讀書咩?
其實樓豬開呢個post除左屌之外係想香港人做咩?

預咗有人咁問
想引起下討論姐

咁你覺得主流媒體同社會大肆討論呢個話題
究竟係可以減低「自殺模仿」呢個效應 定係會提高呢個效應 令更多學生認為自殺原來都係一個辦法
係競爭大架啦
唔通你出比全港學生讀大學

屌 依家仲會有人冇錢讀書架咩?
唔夠錢讀咪問19政府借囉 你估佢會唔借比你咩
利申 借左10個 都唔知點還
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

沙紙唔係唯一既出路

如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

根本就搵唔到食

無本事就只有生存

咁有鬼人讀書咩?

所以悲劇咪就係咁發生

睇讀書睇得太重要

但你發展其他興趣又搵唔到食

出路太單一

呢個或者係事實黎我唔反對
有留意 但講出黎又可以點
有人在乎幾個學生哥自殺咩?

唔係幾個 幾個係呢兩個星期嘅數字
呢兩三年 有幾十個

我post多次我啱啱個回覆:
好多事講完又講 小三TSA 家長俾太多壓力 係咁要佢地上補習 冇時間俾佢地玩 之類

你覺得呢件事應該仲應該可以點繼續討論
或者可以點行動去阻學生自殺
衝去d 補習班門口屌柒班家長
定係教班學生逃學 或者叫班學生有壓力有問題就上街抗爭 抵抗家長學校同教育制度

討論唔係為咗搵到解決問題嘅方法?
我有能力 我有解決辦法 我都想可以改變現況
個問題係 當連關心都無人關心
大部分人都視若無睹 置若罔聞
談何討論?

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用
我自己都係學生 稱唔上捱得
但問到對學生跳樓有咩睇法 我都係覺得家庭學業問題多
係競爭大架啦
唔通你出比全港學生讀大學

屌 依家仲會有人冇錢讀書架咩?
唔夠錢讀咪問19政府借囉 你估佢會唔借比你咩
利申 借左10個 都唔知點還

讀到大學都唔代表咩,多左大學生唔代表個時代多左機會

不過咁講落去又要俾人話我令到學生灰心要我負責
係睇呢個post嘅時候
體現到香港人另一個高尚情操
好鍾意將自己嘅標準放落其他人身上
人地同你嘅標準唔同 就覺得人地有問題
其實 互相屌嚟屌去有咩咁開心
大家討論下 兩句唔埋三句就攞老母出嚟

好貼切個post名
屌黎屌去有任何改變咩
每個人心情跌落低谷會諗埋一邊
即係係人都知生命無價 老師家長都會有教
點解啲細路又會跳樓咁可惜?
會唔會因為個社會已經太多負面言論?
冇錯 係人都知考試對未來係有影響
但唔代表考試成績差就完全冇將來
唔好成日放負啦香港人

沙紙唔係唯一既出路

成日話一技之長一技之長

根本就搵唔到食

無本事就只有生存

咁有鬼人讀書咩?

所以悲劇咪就係咁發生

睇讀書睇得太重要

但你發展其他興趣又搵唔到食

出路太單一

呢個或者係事實黎我唔反對

呢樣嘢係全世界都係咁咖喎唔知係香港
你睇鬼佬家長好開放,但事實絕大部分都係叫個仔
去讀醫做律師,你話讀art 或者唔讀大學大部分鬼佬父母一樣反對

香港都仲好啲,出來做嘢都比你痴屋企住,做嘢求其俾2,3千家用就接受
係外國你畢咗業就踢你走要你自力更新啦
太多廢老,快啲死哂佢
係睇呢個post嘅時候

好貼切個post名
屌黎屌去有任何改變咩
唔好成日放負啦香港人

有咩計
大環境佢地就改變唔到既
唯有將D氣上網UP下發洩下跟住乖乖繼續受難

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用

身邊有幾對父母,好錫小朋友
結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

我認為個問題一直都係父母awareness上面
一方面佢地期望小朋友成龍,為佢地加左不必要既壓力同價值觀

一方面佢地又過於保護,無讓學生認識個社會現實

咁當理想期待同現實碰撞造成心理落差既時候
父母無為意,學生就會絕望,形成自殺既動機

解決方法就係溝通溝通同溝通
當有人開呢類post果陣講出個問題時
就會有另一個人話開post果個係另類
唔知係咪個都要讀書讀到大學畢業
跟住工作 買樓 結婚 生仔 退休 等死
咁樣先一個「正常」嘅人生
唔跟住呢條路嚟行就叫做異類
其實學生自殺有好多可能的原因
源自社會、教育制度、學校、家庭、甚至個人問題都係有可能的
每單case都不盡相同,並不能一概而論
但重點係每個單位都有自己的責任去檢討問題並改善
唔係下下推晒所有責任去人地度
香港人痴線在有事發生永遠都將責任推畀人
唔去了解真正原因
仲想下下晒馬攤牌咁逼人就範
自我中心至極
係睇呢個post嘅時候

好貼切個post名
屌黎屌去有任何改變咩
唔好成日放負啦香港人

認真同你討論下,現代父母係物質上放縱學生
係精神關懷上就相反,先係致命既原因

所以我睇到你既言論先咁燥,咩都怪網上言論,社會風氣
父母既言傳身教先係最影響小朋友
𨳒你只要個人有少少分析力都可以知道現在一旦讀完書,就即係開始絶望人生。

唔會取到首期,
除了起樓,完全無其他工作。
人工永遠追不上租金。
人到退休,等於立即行乞。

面對這樣的人生路,實在於小學生已經想死了。
當有人開呢類post果陣講出個問題時
就會有另一個人話開post果個係另類
唔知係咪個都要讀書讀到大學畢業
跟住工作 買樓 結婚 生仔 退休 等死
咁樣先一個「正常」嘅人生
唔跟住呢條路嚟行就叫做異類

係睇呢個post嘅時候

好貼切個post名
屌黎屌去有任何改變咩
唔好成日放負啦香港人

我明 大家都唔好針對字眼
可能我表達都有問題 但並非只針對批評網上言論
都好讚成你講最重要係溝通
好多時人犯錯前都係鑽牛角尖 如果呢個時候有人同佢溝通釋放下壓力同負面就好好多
係睇呢個post嘅時候

好貼切個post名
屌黎屌去有任何改變咩
唔好成日放負啦香港人

我明 大家都唔好針對字眼
可能我表達都有問題 但並非只針對批評網上言論
都好成你講最重要係溝通
好多時人犯錯前都係鑽牛角尖 如果呢個時候有人同佢溝通釋放下壓力同負面就好好多
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D
有時心態同現實太大落差反而難接受

係咁架啦,你需要學識為自己既生活奮鬥

公開試呢樣野已經好好
至少係果一刻,你掌握緊既唔係單單支筆,仲係你某程度上既未來

依你既言論 即係考得差人生就一定玩完?
唔好發放呢種言論好冇 害死好多人

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

又屌 除左屌仲識啲乜
發脾氣同屌人其實好易 而智慧唔係每個都有

九唔撚搭八
你自己唔睇清楚然後整個唔撚關事既結論然後比人屌有咩問題?
點解大家都一廂情願以為學生因為讀書壓力而自殺?

每位死者自殺都有佢獨特嘅隱因,可以咁簡單用一件事概況咩

同埋大家關心還關心,唔好將所以野都訴諸學業。攪到成初中雞無限放大自己嘅壓力,當自己情緒低落,搵唔到解決方法嘅時候,就用隨波逐流用最消極嘅方式表達不滿。

所以呢大家唔好學班毒媒同家長,TSA前TSA後咁,將自身嘅教育失望怪落一個評核制度 做過TSA嘅人都會知,份卷淺過一般學校試卷,以數學卷為例 大家當市面上兩本主流教科書嘅level1 當然你會屌我話你個人能力高,有數學白痴會fail ,但事實上有冇咁多數痴,大部份都係日校教畜不才,特別係小學嘅情況更嚴重。

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決
一定要連登開post討論就關心?
上討論區輕輕鬆鬆屌下港女乜乜乜咪幾開心
佢地點解要死我地都冇計
只係鄧佢老母慘 第時你教好個仔囉

呢樣真
要死又點阻到?做曬果d乜野問卷 生涯規劃都未必幫到手

預咗有人咁問
想引起下討論姐

原意係好既
雖然我唔覺得有咩用

身邊有幾對父母,好錫小朋友
結果養左個港孩出黎

報紙就話學生自殺

我認為個問題一直都係父母awareness上面
一方面佢地期望小朋友成龍,為佢地加左不必要既壓力同價值觀

一方面佢地又過於保護,無讓學生認識個社會現實

咁當理想期待同現實碰撞造成心理落差既時候
父母無為意,學生就會絕望,形成自殺既動機

解決方法就係溝通溝通同溝通

依樣野我係認同
我地最大問題係90 00後開始同上代各方面包括價值觀相差太大
講緊係上一代仲未有手機平板 價值觀仲停留係生幾件養兒防老
其中有樣好重要係好多高登仔都遇到
父母逼得太緊
一般黎講屋企應該係最放鬆既場所
但就因為價值觀偏差仔女達唔到父母期待
日哦夜哦 自然反抗慾望就開始細 最後jump
點解大家都一廂情願以為學生因為讀書壓力而自殺?

每位死者自殺都有佢獨特嘅隱因,可以咁簡單用一件事概況咩

同埋大家關心還關心,唔好將所以野都訴諸學業。攪到成初中雞無限放大自己嘅壓力,當自己情緒低落,搵唔到解決方法嘅時候,就用隨波逐流用最消極嘅方式表達不滿。

所以呢大家唔好學班毒媒同家長,TSA前TSA後咁,將自身嘅教育失望怪落一個評核制度 做過TSA嘅人都會知,份卷淺過一般學校試卷,以數學卷為例 大家當市面上兩本主流教科書嘅level1 當然你會屌我話你個人能力高,有數學白痴會fail ,但事實上有冇咁多數痴,大部份都係日校教畜不才,特別係小學嘅情況更嚴重。

所以呢啲咁深層次嘅問題
都係難以解決

我個名就係為香港而作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞