香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
啱 。香港已死。香港人剩係識番工。我同人講我想成為john lennon咁,啲人笑我.
but so what . this is want i want to be
我唔想成世剩係番工,我想見識世界, backpacking ,咁又俾人笑。啲人同我on9
but so what i don't give a fuck what fuckers think , i won't let any fuckers get in my wat

我想有一個同John Lennon & Yoko ono 咁嘅愛情,啲人又笑我on9 笑鳩我永遠都係a 0,無可能出pool,但我唔想為出pool而出pool
總需要有人企出黎,帶頭改變呢個社會
而嗰個人就係你同我
同意 明明隻臭雞完全冇討論價值 但啲人就瘋狂討論
一講起學生跳樓 啲人居然話no comment

好想逃離人類荒謬
今日呢種天氣,好影響人情緒

街見到有好幾個人發皮四(包括屋企人)
因為香港人有中國人基因,有人壓迫你只會縮、避同喊,死都不會反擊。
而嗰個人就係你同我

巴打
而嗰個人就係你同我

點做先
日日share新聞反而比其他人嫌悶喎
而嗰個人就係你同我

點做先
日日share新聞反而比其他人嫌悶喎

咪就係上連登囉
社會係由人姐成,社會好地地係唔會變病態。所以係一堆人變態搞到個社會變態再令到成個社會風氣都變態埋影響其他人
今朝又有中學生跳樓自殺
淨係今個月 已經第七單
但係好大部分嘅人好似唔覺得係一回事
一個港女俾垃圾大台、傳媒攞嚟瘋狂炒作,個個就衝出嚟屌佢臭雞
反而真正要社會關心嘅問題就完全無人理
香港變到今時今日咁 香港人無資格問點解
因為香港人係始作俑者。
呢個已經唔係港唔港豬,獨唔獨立嘅問題,係香港人骨子裏垃圾嘅基因。

比垃圾社會養大既,會變做垃圾都好正常姐
咩叫狗口長不出象牙,狗娘養
而嗰個人就係你同我

叫Liam 但想做Joan Lennon
人比人, 。。。

好想逃離人類荒謬

正常呀,隻臭雞點鬧佢都一堆人撐,講跳樓一話佢死左仲開心,想安樂死,就俾人屌到上太陽,都冇討論自由,唔通講黎比人插咩,咪得返D假正義,扮樂觀既人係度話其實有出路,唔一定要尋死依D咁既廢話

港女拜金已經係常識嚟啦
仲有乜好講
讀書係辛苦 但我覺得最絕望係年輕人睇唔到前境 對個社會好絕望 年輕人向上流既機會又少 依家已經唔係上一代咩肯捱就會發達果種
btw香港人有時都唔知話係適應力強定冷血好 真係覺得就算發生任何大事過左幾日就冇人會再理

港女拜金已經係常識嚟啦
仲有乜好講

因為港女話題令人有共鳴
好多人覺得港女係就係賤 而家又有個超賤嘅港女走左出黎證明佢地諗嘅野係啱㗎 所以未多人講

真慶幸仍有右下角那二百多字
全世界,全社會根本唔會因為三幾個人,而篡改規則。你可以選擇唔爭唔鬥,社會係有空間俾你做廢青隱青。

好想淨係比正皮你依個comment
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得
屋企又俾壓力 會去做
一條友搵萬零 自己夠洗夠住 過得開心咪得
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

咁既話又會有其他問題衍生出嚟
例如點結婚? 成世同屋企人住?
依家個社會問題已經影響埋正常生活質素 絕對唔係睇唔睇得開咁簡單
又係呢d 批評全香港人,好似自己與別不同咁
鐘意互相批鬥既基因都係華人特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞