香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
其實近幾單都係13~15歲 真係因為睇到香港冇前途而自殺咩

請 戲子咁多人講

幾個年青人了結自己 冇咩人提

雖然我冇否認自殺可能仲好
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D
有時心態同現實太大落差反而難接受

係咁架啦,你需要學識為自己既生活奮鬥

公開試呢樣野已經好好
至少係果一刻,你掌握緊既唔係單單支筆,仲係你某程度上既未來

依你既言論 即係考得差人生就一定玩完?
唔好發放呢種言論好冇 害死好多人

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

又屌 除左屌仲識啲乜
發脾氣同屌人其實好易 而智慧唔係每個都有

reading去到咁既程度都唔係每個都有既
Sor鳩 我連睇都冇睇過隻臭雞
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

你出黎做野,際遇已經唔到你去把握

我想講既就係呢樣野

btw屌你老母都唔閪知你讀咩柒書,可以睇鳩到我話考得差就人生玩完呢啲九唔撚搭八既結論

大哥 我上面段嘢我點睇都睇唔出你有提及際遇
你第一句就開大絕係咁架啦
下面就話考試掌控未來 我睇成考試決定未來有何問題?
未知前路而成績考得差既細路睇完又會有咩諗法?
屌我冇所謂 但唔好造就啲無謂既傷害
一定要連登開post討論就關心?
上討論區輕輕鬆鬆屌下港女乜乜乜咪幾開心
佢地點解要死我地都冇計
只係鄧佢老母慘 第時你教好個仔囉

佢自己姐 冇能力先咁講
今年大學畢業
唔望自己會點賺大錢有咩前途
但都想下一代好
所以除左儲錢買樓之外
最緊要係自己將來為人父母咪再好似宜家父母啲窮人思想,淨係叫仔女死讀書賺錢
我諗要改變未必係我地呢代既事
呢代人既角色可能就係為左下一代鋪路
咁諗會唔會開心啲?
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

讀唔成書去撈地盤都ok 喎
生佸同生存係睇你有無本事
唔係今日先有嘅理論,你有本事就有生活
無本事就只有生存

哈 典型家長會同細路講既野

阿媽:拿 如果你唔讀好d書 就要做地盤架喇

做地盤好辛苦架 日灑雨淋

你唔夠人叻就要做地盤架喇

因為年紀輕就否定佢地思考能力?

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

我想講既就係呢樣野

btw屌你老母都唔閪知你讀咩柒書,可以睇鳩到我話考得差就人生玩完呢啲九唔撚搭八既結論

我講你既考試成績決定你某程度上既未來
點樣得出考得唔好你就無晒未來呢個結論?

其實因素就好多,但有幾單其實都係名校仔,至於有咩逼使佢地去到呢一步既,相信都係得幾個原因
本身就係國際精神病院
有留意 但講出黎又可以點
有人在乎幾個學生哥自殺咩?

唔係幾個 幾個係呢兩個星期嘅數字
呢兩三年 有幾十個

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

我想講既就係呢樣野

Okay你當我logic fail reading又fail
你點知其他人會點理解?
我講緊既唔係單一自己睇法
如果俾啲好灰心既細路睇到你既言論又會點?

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

我想講既就係呢樣野

我原本係reply緊上面位巴打講,屋企人既關懷都唔會幫到佢考試,幫唔到佢把握未來,一樣要供樓blalalalala呢樣野

你就跳出黎大義撚上身,唔屌你屌邊個?

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

我想講既就係呢樣野

Okay你當我logic fail reading又fail
你點知其他人會點理解?

即係其實為屌而屌 有何意義?

因為年紀輕就否定佢地思考能力?

我冇話否定
但係呢個對佢地黎講 真係一個最切身問題咩 唔同年紀對每件事嘅切身程度有唔同睇法
對考DSE入大學 或者 大學生 因為即將踏入社會會因呢個原因而自殺 再繼而討論解決方法就冇問題
但係年紀輕d 嘅初中學生係咪真係睇到咁通透 因為呢個比較唔切身嘅問題而自殺
係睇呢個post嘅時候
體現到香港人另一個高尚情操
好鍾意將自己嘅標準放落其他人身上
人地同你嘅標準唔同 就覺得人地有問題
其實 互相屌嚟屌去有咩咁開心
大家討論下 兩句唔埋三句就攞老母出嚟

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

我想講既就係呢樣野

你點知其他人會點理解?

如果我今日講既係,好好考試啦仆街,第時考得差乞食呀,後悔當日唔讀好啲書啦柒頭之類

你都叫屌得合情合理

我家講個現實出黎,你就走出黎護航
咁樣咪仲認唔清現實?你一世幫佢地護航?

而家我知點解小朋友心理承受能力咁低
其實樓豬開呢個post除左屌之外係想香港人做咩?
其實樓豬開呢個post除左屌之外係想香港人做咩?

預咗有人咁問
想引起下討論姐
當一個城市變成咁,就算幾有錢都無用

唔係幾個 幾個係呢兩個星期嘅數字
呢兩三年 有幾十個

我post多次我啱啱個回覆:
好多事講完又講 小三TSA 家長俾太多壓力 係咁要佢地上補習 冇時間俾佢地玩 之類

你覺得呢件事應該仲應該可以點繼續討論
或者可以點行動去阻學生自殺
衝去d 補習班門口屌柒班家長
定係教班學生逃學 或者叫班學生有壓力有問題就上街抗爭 抵抗家長學校同教育制度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞