香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

要幾萬蚊人工 又要唔辛苦 又唔洗有skill
巴打你真係要諗下世界上邊度有依種工

我唔係講緊人工既問題

係生存同生活既問題

之前出左 香港係最難買樓既地方 堅尼系數最高

住都未搞掂 何來談生活?

所以我先帶出要高人工先有生活

其他地方未必洗 因為佢地低人工都生活到

當然你都可以話唔一定要有樓先生活到

但我覺得租金同大細都不能差太遠

阿 仲有工時最長
唔好咁認真會開心d
唔好有期望就唔會失望
已經唔止香港 基本上全世界都好痴撚線
又係呢d 批評全香港人,好似自己與別不同咁
鐘意互相批鬥既基因都係華人特色

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

自己番工都番到係想死果個

都仲要俾人話番轉頭

得喇 全世界得你要番工 得你有問題 你最撚慘
好未

我只係將個現實話你知

係香港地 個個人都爭扎求存緊

你可以唔信我 但你可以望下身邊周圍既人 你周圍既朋友

如果真係完全無憂無慮既根本就唔需要理你地d蟻民

全世界得香港人要番工 香港人有生活問題
講到好似其他國家無社會問題咁
你唔睇下其他國家有社會問題既時候 d蟻民係做緊咩 佢地唔洗番工咩 佢地無屋企要照顧咩 佢地咪一樣企出黎推動social movement
我都唔係想屌香港人唔肯付出 我都明
只不過唔好成日諗到自己咁無辜 咩問題既責任都唔係自己身上囉

最難買樓城市(相對租都貴)

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

我已經唔洗理其他國家咩洗唔洗番工
早就睇到樓主講既嘢
所以最緊要救自己/自己後代

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

都仲要俾人話番轉頭

好未

我只係將個現實話你知

你唔睇下其他國家有社會問題既時候 d蟻民係做緊咩 佢地唔洗番工咩 佢地無屋企要照顧咩 佢地咪一樣企出黎推動social movement

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

出現了 又鬥慘

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

都仲要俾人話番轉頭

好未

唔係個個要留意你關心既問題先叫無問題

咁無人留意無人改變又係唔係代表問題唔存在先?

咁就算留意左都唔代表可以解決問題
呢幾年香港人唔單止留意左,仲行動埋
結果大家有眼睇
其實好多人都好有心,如果咁樣都比自己人批評,真係好
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做
錢唔係萬能 但無錢就萬萬不能
呢個價值觀一直存在係唔少香港人心目中
但又有幾多人諗過
金錢 到底值唔值佢既價值
好多所謂既需要 其實只係想要 而非必需
到底自己真正想要咩 好多香港人都唔識答
但又有幾多人諗過
到底自己真正要咩
好多香港人都唔識答
香港已走到盡頭
唔關讀書事吧...
好難討論
香港人其實好迷信好多忌諱
"人都死左 仲講黎做咩?", "啋, 新年咪講呢d"
一係就黑心撚又怕比人批
"超, 廢青郁d 自殺" "窮人係咁架啦"
咁點會拎出黎傾? 咪個個無左件事
真係睇唔到香港仲有咩希望
唔關讀書事吧...

因為見唔到有前途
係價值觀問題
唔應該盲目跟從主流思想 滿足社會嘅expectation
食得 訓得 開心咪得

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

都仲要俾人話番轉頭

好未

我只係將個現實話你知

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

出現了 又鬥慘

我講點解無人理 講事實 都鬥慘?
但又有幾多人諗過
到底自己真正要咩
好多香港人都唔識答

無錯
往往好多所謂「需要」都係資本家製造俾你
令你覺得冇得唔要
諗起黃子華
係咁架喇
好出奇呀
其實可以點?
係價值觀問題
食得 訓得 開心咪得

見到新聞,好無奈,又唔知有咩可以幫到手
又話香港人打不死
郁d就自殺
係價值觀問題
食得 訓得 開心咪得

個問題你訓係果百幾呎度

邊個會滿足

兩個人如果住太細又唔諗住生仔女

住大d又俾唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞