香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
同意 明明隻臭雞完全冇討論價值 但啲人就瘋狂討論
一講起學生跳樓 啲人居然話no comment

港女拜金已經係常識嚟啦
仲有乜好講

因為港女話題令人有共鳴
好多人覺得港女係就係賤 而家又有個超賤嘅港女走左出黎證明佢地諗嘅野係啱㗎 所以未多人講

跳樓死左真係無乜好傾
反而臭雞有interaction 又有j 圖

香港勝在有你
其次就係要政府決定政策個班人認清乜人先係要幫,個撚個份糧高過出面D打工仔咁多,點會知窮人生活有幾辛苦,直接將立法會議員份糧減到15-18k,係呀係低呀,咁咪比返班真心想令香港好既人做囉,出面個撚個講到咁想為香港,咁想香港好,如果到頭來係為左高薪就未免太矛盾了

你估佢地真係唔知咩,係香港根本資本家先掌握個住大權
因為香港人唔會捨易取難
屌人同解決問題,屌人簡單好多

所以港女臭串,就一齊屌鳩佢

但叫佢諗點解決學生跳樓
佢都係會走去屌學生
懶得追文,只可以講要改變香港唯一落手既地方就係有錢人同地產商,要諗辦法壓住個市,比我就用強硬手段
例如新樓直接一刀切唔比呎價貴過幾多幾多,係呀到時班地產商嫌賺唔到錢唔想起,咁仲好,收返D地黎起公屋居屋
成撚日話衣食住行最基本,偏偏D人就係揸緊呢四樣生活基本需求掠你水

依家有樓果班一定作反

因為佢地俾太貴錢買樓

咁樣做一定樓價插水
又係呢d 批評全香港人,好似自己與別不同咁
鐘意互相批鬥既基因都係華人特色

咁你呢
香港遲早會出現個講句「我可以!」嘅人
因為香港人唔會捨易取難
屌人同解決問題,屌人簡單好多

所以港女臭串,就一齊屌鳩佢

但叫佢諗點解決學生跳樓
佢都係會走去屌學生

我都覺 香港人成日未睇通透就屌左倒先
但其實對錯自己都未分得清
而且好多嘢根本唔輪到你去屌
好似拜金港女咁 我唔明有乜好屌
每個人選擇都唔同 你又唔係佢老公
憑咩屌人?
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D
有時心態同現實太大落差反而難接受

係咁架啦,你需要學識為自己既生活奮鬥

公開試呢樣野已經好好
至少係果一刻,你掌握緊既唔係單單支筆,仲係你某程度上既未來
總需要有人企出黎,帶頭改變呢個社會
而嗰個人就係你同我

叫Liam 但想做Joan Lennon

john 係liam師傅
跳樓好多原因 中大學生跳樓離不開愛情學業家人
愛情家人幫唔到
講既前景問題多數都係因為學業唔得先會憂慮
我就真係唔信一個中學生dse 24 25分up會因為見到香港地產霸權官商勾結等問題跳樓
大學生咪又加多樣workload重
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D

公開試呢樣野已經好好

依你既言論 即係考得差人生就一定玩完?
唔好發放呢種言論好冇 害死好多人

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

認真,真係有細路會諗供樓咩?我d學生個個都溝女溝仔,屌下功課多就一日。
香港人內鬥內行
其實你哋真係覺得值得攞5~6百萬去供層樓咩
定係攞嗰筆錢去發掘下呢個世界?
點解唔覺得係一回事
因為自己都想跳囉
睇到上面好多人都高舉叢林發則真係唔意外會有咁多學生跳樓死。社會唔係公司,公司我隨時有得轉工,社會係一個唔易逃離既地方,出現咗嚴重問題好多時得死一個方法先擺脫到。

依家嘅學生明顯地聰明過我地同年紀果時好多,對社會既觀察亦都深刻好多。

正正因為咁,先會睇得出依家香港發展機會急速下降緊,依家可能top 1-2%先可以有未來出路,佢地畢業果時呢?係咪得番0.1-0.2% 先可以生活到?

而且香港空間細又冇私人空間催化咗唔少壓力,衍生咗唔少問題之餘人太近亦製造咗比較,人只會愈嚟愈負

既然做唔到最top既學生,喺香港生存又慘過死,咁做咩唔一躍而下一了百了?

更甚者,依家會有人買咗個百零兩百呎單位就當自己做咗既得利益者,所以冇人想樓價冧。唔怪佢地,跌得太多俾銀行收樓都係大鑊。

所以呢個社會唔好預期有咩出路同解決方法

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦
睇到上面好多人都高舉叢林發則真係唔意外會有咁多學生跳樓死。社會唔係公司,公司我隨時有得轉工,社會係一個唔易逃離既地方,出現咗嚴重問題好多時得死一個方法先擺脫到。

依家嘅學生明顯地聰明過我地同年紀果時好多,對社會既觀察亦都深刻好多。

正正因為咁,先會睇得出依家香港發展機會急速下降緊,依家可能top 1-2%先可以有未來出路,佢地畢業果時呢?係咪得番0.1-0.2% 先可以生活到?

而且香港空間細又冇私人空間催化咗唔少壓力,衍生咗唔少問題之餘人太近亦製造咗比較,人只會愈嚟愈負

既然做唔到最top既學生,喺香港生存又慘過死,咁做咩唔一躍而下一了百了?

更甚者,依家會有人買咗個百零兩百呎單位就當自己做咗既得利益者,所以冇人想樓價冧。唔怪佢地,跌得太多俾銀行收樓都係大鑊。

所以呢個社會唔好預期有咩出路同解決方法

高質
我都認為香港唔會有咩出路
窮人基本上註定繼續窮
如果有決心 改善下一代生活質素應該冇問題
當然 唔好俾咁大壓力個小朋友...

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

你出黎做野,際遇已經唔到你去把握

我想講既就係呢樣野

btw屌你老母都唔閪知你讀咩柒書,可以睇鳩到我話考得差就人生玩完呢啲九唔撚搭八既結論

我覺得家長先最大問題

帶返屋企到俾小朋友

點會諗到死呢條路

公開試呢樣野已經好好

某程度呀屌你老母
唔識中文就死撚開啦

又屌 除左屌仲識啲乜
發脾氣同屌人其實好易 而智慧唔係每個都有
早死早超生
啱 。香港已死。香港人剩係識番工。我同人講我想成為john lennon咁,啲人笑我.
but so what . this is want i want to be
我唔想成世剩係番工,我想見識世界, backpacking ,咁又俾人笑。啲人同我on9
but so what i don't give a fuck what fuckers think , i won't let any fuckers get in my wat

我想有一個同John Lennon & Yoko ono 咁嘅愛情,啲人又笑我on9 笑鳩我永遠都係a 0,無可能出pool,但我唔想為出pool而出pool

唔想同無能力係兩回事,旁人多數心水清的。
不過你想做咪做,時間用係邊成就就係邊,話唔定你backpack到第時好似蔡瀾咁,不過笑你兩句就變fucker既心態應該無乜可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞