香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
香港人其實好似太中意食花生
見到d咩都即刻影低擺上網 呃like 真係幫手有幾多個
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D
有時心態同現實太大落差反而難接受

其實樓樓上果位岩,有屋企人支持個情況又可能有啲改變,或者咁講,如果你同屋企人關係好好平時都有講有笑,唔淨止長輩關係,就算學業有幾大壓力,都唔會成日那埋口面

所以我認為香港要有改變既前題
係港人先要改變自己既思維同降低啲姿態
都係個句 一味放負同屌唔會帶黎任何改變
香港需要多啲正能量
廢事追post,有人屌樓主扮清高,扮眾人皆醉我獨醒未?

香港d主流媒體就係咁撚on9,鄧兆尊既感情生活都可以擺上要聞
個個都知香港係咁樣
邊個肯企出黎改變

香港需要多啲正能量

黃絲帶 本土派 港獨派 有幾多人係正能量
或者冇俾人話過佢放負能量

香港需要多啲正能量

黃絲帶 本土派 港獨派 有幾多人係正能量
或者冇俾人話過佢放負能量

我講緊既係普通香港人而非社會任何派別
姑勿論講件事影唔影響到自己
但凡有少小位入 就入都入唔切咁
廢事追post,有人屌樓主扮清高,扮眾人皆醉我獨醒未?

香港d主流媒體就係咁撚on9,鄧兆尊既感情生活都可以擺上要聞

香港勝在有你
係價值觀問題
唔應該盲目跟從主流思想 滿足社會嘅expectation
食得 訓得 開心咪得

香港D資本家就係控制左你D必需品呢
食住都咁貴
做咩都去晒交租到
不過呢個post好似好關心個問題, 但實際上又無關心個D學生
今朝又有中學生跳樓自殺
淨係今個月 已經第七單
但係好大部分嘅人好似唔覺得係一回事
一個港女俾垃圾大台、傳媒攞嚟瘋狂炒作,個個就衝出嚟屌佢臭雞
反而真正要社會關心嘅問題就完全無人理
香港變到今時今日咁 香港人無資格問點解
因為香港人係始作俑者。
呢個已經唔係港唔港豬,獨唔獨立嘅問題,係香港人骨子裏垃圾嘅基因。

樓主個名我諗代表左我;)
因為個故仔唔夠煽情
死得唔夠壯烈
調返轉頭睇以前,會發現個情況好似無改變過,仲變得更壞

以前講既係子女好與壞,在乎溝通與關懷
而家直頭要改做子女生與死

好老實咁講 我細個呀爸呀媽都淨係顧住返工
好多時間我都一個人係屋企 個時個社會風氣冇咁差
但有時心情唔好都有諗過不如就咁跌落去算
溝通真係好重要 不論返工有幾攰
返到屋企真係一定要花時間同子女溝通
起碼要俾佢地知佢感覺到關心同被注視

以前細個生活環境差成點都好
社會結構同港英政府起碼比到希望人去發奮圖強
行行出狀元唔一定要讀到書先可以出人頭地

而家個社會發展到就黎掃街都要搵大學生
讀唔到書既又唔可以中三就出黎做野
變左係學校又好返到屋企都好都要受無盡既壓力

咁多怪獸家長出現已經話比大家聽d家長都係on9既
根本唔會理d小朋友感受
資訊又發達上下網就會知呢個世界同社會發生緊咩事
望住個咁既社會同政府, 加埋自己屋企又係咁比壓力自己
正常人都會頂唔順啦何況係小朋友
原來有咁多巴絲一樣
係香港 好撚辛苦 好壓抑
想死咪死 關你咩事
原來有咁多巴絲一樣
係香港 好撚辛苦 好壓抑

搵啲興趣啦 定期放一放
長期壓抑住會痴線 所以街上成日都咁多痴線佬
睇下上次mtr放火單嘢..
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

要幾萬蚊人工 又要唔辛苦 又唔洗有skill
巴打你真係要諗下世界上邊度有依種工

我唔係講緊人工既問題

係生存同生活既問題

之前出左 香港係最難買樓既地方 堅尼系數最高

住都未搞掂 何來談生活?

所以我先帶出要高人工先有生活

其他地方未必洗 因為佢地低人工都生活到

當然你都可以話唔一定要有樓先生活到

但我覺得租金同大細都不能差太遠

住既地方有錢大點無錢細點好正常......

人工唔高又要住大一點既地方...... 咁只會辛苦自己
讀好書讀大學幫地產商打工打一世 你父母仲以為你好叻仔 脫到貧 但其實慘撚過咬老綜 日做夜做 勞碌一世爲層樓 憎人富貴又厭人貧 下下講錢 成日飲茶聽到d師奶話話 佢個仔咪叻仔 有層樓仲供緊 原黎幫地産商打工不突止 要打完份工俾大半份糧你老細換黎一個蚊型單位就叫成功 香港人核心價值咪係呢d

好撚反智,老母又係成日咁撚樣煩我。我表哥係大陸做生意做到好撚有錢 成日講你睇下人地 又買一層 又買左架80萬寶馬 又話咩佢地細個咁窮 依家咁有錢咁上進出人頭地 又屌我成日去旅行 咖諗生活唔諗樓 大佬呀 人人價值觀都唔撚同 我駁佢佢又屌鳩我 我真係唔撚想做一世樓奴呀老母 點解你成日要煩我 要我一定要買樓呀 利申:屋企有層樓 同老母老豆住 唔撚想供樓 價值觀:及時行樂 唔做樓奴
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

要幾萬蚊人工 又要唔辛苦 又唔洗有skill
巴打你真係要諗下世界上邊度有依種工

我唔係講緊人工既問題

係生存同生活既問題

之前出左 香港係最難買樓既地方 堅尼系數最高

住都未搞掂 何來談生活?

所以我先帶出要高人工先有生活

其他地方未必洗 因為佢地低人工都生活到

當然你都可以話唔一定要有樓先生活到

但我覺得租金同大細都不能差太遠

住既地方有錢大點無錢細點好正常......

人工唔高又要住大一點既地方...... 咁只會辛苦自己

係真係大一"點"咁簡單咩?無錢住到好似棺材咁細唔怪得人會自殺算數。
新自由主義
在乎溝通與關懷

呢句入面好多家長都只係單方面向子女下達“命令” ,只要逼到個子女講好就當係溝通成功

所以話 唔識教又無錢比到佢就咪撚生
講真,問題可能出於教育制度,但目前自殺學生集中係初中,真係公開試問題?咁點解唔係高中學生自殺較多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞