香港人同香港真係好撚痴線

267 回覆
503 Like 4 Dislike
又話香港人打不死
郁d就自殺

學生唔係

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

自己番工都番到係想死果個

都仲要俾人話番轉頭

得喇 全世界得你要番工 得你有問題 你最撚慘
好未

我只係將個現實話你知

係香港地 個個人都爭扎求存緊

你可以唔信我 但你可以望下身邊周圍既人 你周圍既朋友

如果真係完全無憂無慮既根本就唔需要理你地d蟻民

全世界得香港人要番工 香港人有生活問題
講到好似其他國家無社會問題咁
你唔睇下其他國家有社會問題既時候 d蟻民係做緊咩 佢地唔洗番工咩 佢地無屋企要照顧咩 佢地咪一樣企出黎推動social movement
我都唔係想屌香港人唔肯付出 我都明
只不過唔好成日諗到自己咁無辜 咩問題既責任都唔係自己身上囉

最難買樓城市(相對租都貴)

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

我已經唔洗理其他國家咩洗唔洗番工

出現了 又鬥慘

我講點解無人理 講事實 都鬥慘?

其實離開香港真係好容易
唔甘心做奴隸 又唔離開 又做唔到d咩去改變自己既生活
做政棍d 生活都好好架 但你又冇人咁有料
非洲d 兒童一出世就咩都冇又冇知識去改變
但香港人就大把資源可以用都唔用
只係埋怨 連抱住放手一搏既決心都冇
人地連同情你都可以慳返 理得你慘定唔慘

現實就係自己都未顧掂

仲邊得閒顧其他人

自己番工都番到係想死果個

都仲要俾人話番轉頭

好未

我只係將個現實話你知

你唔睇下其他國家有社會問題既時候 d蟻民係做緊咩 佢地唔洗番工咩 佢地無屋企要照顧咩 佢地咪一樣企出黎推動social movement

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

出現了 又鬥慘

其實離開香港真係好容易

大人就話要走點都有方法 小朋友點走啊?
比起窮嘅地方香港係好富裕
但係唔代表個社會冇問題喎?
家長太呵護備至都係一個因素引致低抗壓力

好未

我只係將個現實話你知

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

出現了 又鬥慘

其實離開香港真係好容易

認同
最撚憎人係咁搵籍口比自己去推卸責任
我都明白香港個現實係充滿住好多問題 但係唔討論 唔改變 但係希望個環境會改變 十足十free rider

我只係將個現實話你知

堅尼系數最高城市

工時最長城市

已經夠打沉香港人

出現了 又鬥慘

其實離開香港真係好容易

大人就話要走點都有方法 小朋友點走啊?
比起窮嘅地方香港係好富裕
但係唔代表個社會冇問題喎?

小朋友係硬食架 所以大家都出post屌柒時下社會
但係講出黎 又會比人話 「喂,我自己都未搞掂,點幫人」

香港既社會係非常有問題 但係同時香港人掌握既資源同途徑比人多 香港蟻民係咪好應該比起非洲既蟻民可以做更多去嘗試改變先?
但事實呢?
有咩好講 ???
個社會咁樣有人自殺都好正常
適者生存
香港人影響唔到佢搵錢就當咩事都無
最多出黎唱下今天我
最多出黎唱下今天我

事不關己
真係好冷漠
資本主義的最終末路
最多出黎唱下今天我

事不關己
真係好冷漠

其實有細佬自殺已經唔係今年開始
好多事講完又講 小三TSA 家長俾太多壓力 係咁要佢地上補習 冇時間俾佢地玩 之類

你覺得呢件事應該仲應該可以點繼續討論
或者可以點行動去阻學生自殺
衝去d 補習班門口屌柒班家長
最多出黎唱下今天我

事不關己
真係好冷漠

其實有細佬自殺已經唔係今年開始
好多事講完又講 小三TSA 家長俾太多壓力 係咁要佢地上補習 冇時間俾佢地玩 之類

你覺得呢件事應該仲應該可以點繼續討論
或者可以點行動去阻學生自殺
衝去d 補習班門口屌柒班家長
定係教班學生逃學 或者叫班學生有壓力有問題就罷課上街遊行反抗家長學校同教育制度
懶得追文,只可以講要改變香港唯一落手既地方就係有錢人同地產商,要諗辦法壓住個市,比我就用強硬手段
例如新樓直接一刀切唔比呎價貴過幾多幾多,係呀到時班地產商嫌賺唔到錢唔想起,咁仲好,收返D地黎起公屋居屋
成撚日話衣食住行最基本,偏偏D人就係揸緊呢四樣生活基本需求掠你水
其次就係要政府決定政策個班人認清乜人先係要幫,個撚個份糧高過出面D打工仔咁多,點會知窮人生活有幾辛苦,直接將立法會議員份糧減到15-18k,係呀係低呀,咁咪比返班真心想令香港好既人做囉,出面個撚個講到咁想為香港,咁想香港好,如果到頭來係為左高薪就未免太矛盾了
政府整體政策方向短視
唔肯發展多元底業
剩係單靠金融地產

教育政策原則就係求學就是求分數

香港人小農DNA
唔敢爭取
真係有人出黎爭取都會比人屌阻住返工

呢D 講到老掉牙既原因
Sad but True
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路
今日都有同朋友講到呢個話題
其實見到短短一個月已經有咁多條生命無左有啲心噏
有陣時我會諗,假如一大班家長以罷課(長時間)對抗政府,會唔會逼使到政府做嘢
不過香港人咩都怕麻煩怕輸蝕,實唔會咁做

我覺得家長先最大問題

現代人工作壓力大,又唔識處理自己情緒
帶返屋企到俾小朋友

講真學校壓力點大,如果父母係支持既,關心既
點會諗到死呢條路

父母關心唔代表佢地唔洗面對壓力,即使你爸媽對你幾好幾錫你,你考試都唔會高分D,第時層樓都唔會供少D
有時心態同現實太大落差反而難接受
同9K工你唔做大把人做的道理一樣
你死左大把人代替到你,咁做乜要care

香港就係一個咁痴線的城市
係競爭大架啦
唔通你出書比全港學生讀大學

屌你老母
你講緊啲乜撚野
其實好簡單,香港太多人
如果香港得5,6 百萬人,會好撚美好
至於點解咁撚多人,大家都知
我覺得學校應該擺多小小時間去開導下學生第時根本唔係得讀書先搵到食
等佢地諗開左 就唔會為呢方面嘅嘢輕生
其實老老實實自殺嘅十個有十一個都係因為讀書壓力 屋企又俾壓力 去會去做
咁如果個學生本身已經睇化左 唔撚理學校屋企人嘅壓力 讀唔到書咪去搵工做 成件事會好好多
香港地 今時今日雖然冇左以前個種肯捱就發嘅機會
但係依然係一個餓唔死嘅地方 一條友搵萬零數蚊 自己夠洗夠住 過得開心咪得

其實社會上有一技之長就可以生存
沙紙唔係唯一既出路

問題主要係家人有冇同自己既子女好好溝通?
定係同佢地講 唔讀好書日後乞食 就算?

可惜以我所知香港父母好多都係後者
如果香港既虎爸虎媽唔再對子女有過大既期望 比佢地有番小小自由 比佢地自己發掘所長 今日社會既慘劇就未必會咁嚴重

成日話一技之長一技之長

現實黎講就係如果你果一技唔夠長

根本就搵唔到食

我真係唔係好諗到有d咩工

唔辛苦得黎 個技又唔洗好長都搵到幾萬蚊人工

係 係生存到 你都識講生存喇 唔係生活

到時候生活唔到個仔個女又會怪你

讀唔成書去撈地盤都ok 喎
生佸同生存係睇你有無本事
唔係今日先有嘅理論,你有本事就有生活
無本事就只有生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞