[香港獨立]水如何解決?

498 回覆
2327 Like 30 Dislike
push
蝗國新鮮豬係佔九成;

不過講真,其實獨立嘅話我唔食新鮮又有乜所謂
仲有冰鮮急凍豬牛雞/加工食品,而且來自世界各地,反而蝗國只佔少數;

而香港大部分都係食泰國越南米,所以至少唔存在所謂嘅糧食問題,個個人都一定有飯開。

至於有啲人無新鮮豬會嘈,之前睇新聞大部分都係班廢老黎,依家又唔係無豬食,新加坡都無新鮮雞食㗎啦,但佢哋整啲海南雞末又係咁出名,我唔覺得有衝突。
水一直都係用錢買,可以搵得中國買就可以搵其他國家買。

當然最化算同長遠係海水化淡。

電方面中電港燈一直都有自己生產,起多幾個發電廠,不難解決
不過講真,我比較擔心老解喺香港外圍海空攔截/禁運貨物,等香港自生自滅,如果係咁就有啲棘手
要推動科研 研究針對 海水既喉管技術
解決維修成本過高問題
支那利益輸送, 搞到香港可以自給自足既野都冇得做, 屌佢老母
響香港買層樓要成千萬,你會唔會買?你唔會,但9成人會
香港可以做海水化淡
支持農業 自給自足
雞鴨鵝都可以養,少D蟲害
參考下台灣

https://opinion.cw.com.tw/blog/profile/46/article/1899

睇下當年暴動
https://www.inmediahk.net/node/1037504
其實香港有好多水塘水冇用到
有D原水直頭溝埋落咸水當廁所水用
仲有D濾水廠唔運作
發夢做wsd
又有人問香港比中國斷水點算 推
721 811
七座夠地起?🤔 堆田區都就黎爆🤔 之後維修保養?🤔
原水溝鹹水,係因為泵房要停機維修,唔夠水派
濾水廠唔運作就要問上大人先知。

發夢做wsd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞