[香港獨立]水如何解決?

498 回覆
2327 Like 30 Dislike
獨立有一個問題

深藍 大中華民族廢中 大媽 沉默縱容暴政的大多數

呢d人 趕唔到佢地走 就算獨立左 過幾十年後都會重複97前 同而家台灣既情況
其實我想知係咪香港境內,都唔係話沿海就可以起海水化淡?

之前好似聽人講,就算俾你起,其實選址都唔多?不過唔知係咪真,或者只係港共殖民政府藉口?

不過都合理嘅,有啲地方係排污水屎水,咁附近應該唔可以起海水化淡廠

雖則東江水都一樣咁污糟
以我所知嘅係非常細
但上網睇又講到佔好多
有d議題上連環保都係比人分化左,根本可以環保咁解決到,我好支持海水化淡,科技絕對支持到,唔想搞既人自然會將環境問題無限放大,唔撚去諗/承認有最新既科技

利申:讀環保
講左幾十年 但政府點會聽你講
https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/agriculture/agr_live/agr_live.html

為 保 障 公 眾 衞 生 及 保 護 環 境 , 本 署 已 加 強 對 本 地 農 場 及 生 物 保 安 方 面 的 管 制 。 另 外 , 當 局 由 2005年 起 , 曾 多 次 推 出 自 願 退 還 牌 照 計 劃 , 鼓 勵 本 地 禽 畜 農 場 持 牌 人 永 久 放 棄 經 營 禽 畜 業 務 。

怕禽流感丫嘛
以前細細個呀嫲散戶養雞,自己放養好難fulfill到佢個衛生要求,最後都係無申請牌照殺曬d雞算
你條橋係好,不過垃圾政府唔會做。一直都利益輸送無停過。
我地要全民起義 建國
庫房既錢絕對夠改善市民既生活素質,再cut 150香港都仲未死
根本中國冇香港就唔得
次次有人同我講香港靠中國都比我插到收哂聲
只係有班人為左搵大陸錢埋沒良心奶共姐
改變抗爭思維:香港要贏,要聲援湖北,添煩添亂

http://lih.kg/dbQmHS

多口問句,活豬有咩替代供應商?台灣?
點解水電煤有意思咩共狗有坦克車有飛彈呀白痴,你唔係仲諗緊美帝會為左你出兵下話,諗下71點玩串個party 仲好啦
塊地係中國領土
要獨立可以
自己外國買座島搞就得
所以要產業多元化係重要
例如搞創科 科研
但香港行專業服務 金融 貿易 旅遊呢d係行啱
就算再工業都只可以搞高端嗰隻
d研究都預測之後十幾年製造業會比機械取代得好勁
唔好講咩獨唔獨立, 其實長遠計, 香港係需要咁做解決水嘅問題
同化佢地同d小蝗
其實無得揀
我地上一代唔少都係蝗
唔少而家嘅有錢佬富豪榜嗰d都係偷渡
香港係冇可能自給自足,中國自己都唔係自給自足啦,根本全球化之下,冇地方係真正自給自足。

香港適度復耕係必須既,但無論獨唔獨,糧食進口本身就唔應該單一化。
舉個例,香港菜心主要來源地寧夏,同香港直線距都1800公里,但呢個範圍大把地區可以考慮發展,台灣、越南、東日本、泰國、柬埔寨...好多都係出名既農業國家。

甚至我應該話,從中國入口都冇問題。上面我講過一次,香港係中國高官金庫,佢只恐懼你、控制你、打壓你既自主,但絕對唔會屠城或者餓死香港,因為香港死,意味佢地一半境外資產都要死。中國可以維持半鎖國狀況都仲可以流出流入資金,就係因為香港。

其實只香港人夠齊心,獨立對中國其實有得傾。
幫你Google埋
香港發電燃料組合

https://www.clpgroup.com/NuclearEnergy/Chi/energy/energy2_4.aspx
by:中電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞