[香港獨立]水如何解決?

498 回覆
2327 Like 30 Dislike
其實可以計劃先
冇一個朝代可以千秋萬世
等緊機會
可能下兩三代 可以為佢哋努力
打工果D都唔想架
出黎示威睇下有幾多人先再講
你以為佢唔想
你試下搞個光復行動趕走大劣人
佢地隨時第一個衝出黎屌鳩你,話無大劣人無工開
其實水電係絕對有辦法,海水化淡已經喺將軍澳起緊,預計2022年第三季啟用(前題係唔延誤工程)
https://www.tkodesal.hk/cht/

因應廣東每年旱下又唔旱下,其實長遠海水化淡可以係一個產業,將來賣番水俾廣東省都仲得。新加坡都由早期要同馬拉買變到而家自給自足再賣番水俾馬拉旱區。

電就其實直頭有我地養大嘅中電港燈完全唔怕,發電廠燒嘅燃料基本上都可以唔同中國買。

所以主要真係就業方面,但只要所有野係繼續便利中國嘅,做佢地生意其實問題唔大。爛船有三分釘,假如香港自立成為亞洲版瑞士永久中立其實對金融會計行業衝擊可以減到最細。經濟中短期繼續以金融為主,再將人口好似新加坡咁劃分為公民及永久居民及勞工,引入外勞做低技術工種例如建築,釋放高技術高學歷做更多唔同嘅工種包括新型工業及高新科技。

不過發下夢好啦,2047就咩都唔洗諗。
人地梗係上東張西望喊苦喊忽啦
仲同你出街曬太陽咩
標題[香港獨立]呀
到時仲唔清算CCTVB咩
支持
支持
已經好多港商一早已經因爲人仔開始貴
撤左去越南 印尼開廠啦
坐左幾多碌呀?
野食個啲 想問你米係咪食緊大陸米 唔係食泰國米?
菜肉個啲 其實香港自己都夠資源做 再唔係其實而家好多都係外國入口
有豬瘟個期你食飯係咪貴一倍呀?
入口樽裝水仲好過買東江屎水啦
海水代淡講到唔想講
成本平過買水 係政府通過唔到
主要困難係,d工廠你無技術,要去測試研究,港共係一定唔會幫你起,要起既唯一機會只有係掌權後,但起化淡廠唔似sim city咁禁個制就可以即刻起完兼立即連接全港供水網絡,最難其實係自立到技術成型前中間果段空窗期

但未成功就講供水點點點,就好似工都未搵、錢都未儲就話自己要去環遊世界,真係太遠啦
食物外國入口多的是
供電仲穩定過中国大部份地區
係政府唔肯起海水化淡咋嘛
可唔可以出埋食物篇?
然後share出去
想睇無哂中資股恆指仲有幾多點
無錯,一直以來政府只願作試驗計劃而不肯力推,其次東江水唔見乾淨得去邊,來到香港都要做一輪淨化。就是呢班食屎大的政府高管,搞到香港一直都無進步
up

過主啦
星加坡都搞得掂 淨水廠
我去參觀過 香港可以做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞