[香港獨立]水如何解決?

498 回覆
2327 Like 30 Dislike
東江屎水廢水你都飲啦 驚海水?
改正:
有人提到「忽然斷水點解決」,其實依家係流動既海上化淡設施,每加係可以應付臨時既需要,如係陸上的話,其實只要唔駛永久石屎建築,其實可以快好多,點解香港海水化淡比以色列貴咁多,好多就係去左基建成本,而唔係設置同營運成本。中短期要緊急改善香港集水設施,大幅減少滲漏,甚至搵臨時新既集水既地點。
Push
工廠大廈水耕菜
數十年前海水化淡成本:
每立方米$30
今日香港:
每立方米$12.6
技術一路進步會一路平!
https://www.tkodesal.hk/cht/page.php?pkey=8
合約編號13/WSD/17 – 設計、建造及運作將軍澳海水化淡廠第一階段的投標程序已於2017年11月3日展開並正在進行中。立法會工務小組於2019年5月14日支持把名為「將軍澳海水化淡廠第一階段的設計及建造工程」的357WF號工程計劃的餘下部份提升為甲級。我們將會儘快向立法會財務委員會申請撥款以展開工程。

第一期等緊財委會撥款就上馬,但係預計2022年,應該有機會delay(是關今年的會期唔知撥到款未),未收到風起爐,(不論contractor,consultant),起爐應該又唔止9十幾億
美國當年支持過中華民國,轉眼就支持中華人民共和國
人會變,何況係美國國家利益
有一日,港獨變為美國國家利益,你想唔獨都難
食少啲
日本人平時都少生果食
咩情況下會變成美國利益
我有印象睇過新聞話香港豬場定雞場一直收緊皮 政府一直冇支援

其實政府係咪一直係啲細節位將香港變成大陸
食豬要靠佢 水又要靠佢 電又有部分靠佢 食菜又靠佢 工廠又係 勞動力又係
但明明我地自己做到 畜牧農業係香港根本冇問題
玩水玩電又冇問題
講到尾 特區從來都唔係特區
每年香港出口兩萬幾憶科技產品比中國
再入口兩萬憶生活用品
侵侵做總統真係有好有唔好,好嘅係佢會明刀明槍對抗中國,唔好嘅係佢冇利益唔好睬9你
你用下你個閪腦諗下,大陸供港?講到我哋無比錢買?免費供港?一切都係交易,你估下唔賣比香港,佢自己飲撚哂東江屎水?
侵侵商人出身 係咁上下
其實最煩都係得軍事
同埋生意佬怕無左大陸市場
講真其他野唔係話真係自己搞唔掂
水 能源 呢d可以全部自己搞
地 自己填 或者真係另外買亞洲區其他地
糧食 問外國買 或者之後科技成熟可以自己生產一部分(vertical farming/food engineering)
經濟會唔會差左就有可能
如果大陸想報仇完全封殺香港
但起碼唔係唔係完全生存唔到要亡國嗰隻
要利益輸送呀嘛
點解唔由人口著手

咁多熱愛支那既垃圾,少咗呢啲香港起碼少三份二人口

強制驅逐出境,匪區定公海事但一樣
請傳給十個親友!一生平安!

仲唔快D起化淡廠,東江沿岸又發展又咁多人邊夠水用,唔好彩乾旱就食得屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞