[急求目擊者,請廣傳!] 26歲青年現被控謀殺(發生於616晚)

2493 回覆
4720 Like 31 Dislike
通常都係告謀殺 因為佢真係行動殺咗人

再等官睇證據 決定誤殺定謀殺

呢個司法制度 殖民地行到依家
你係真傻定假癲? 每逢有人同任何人發生肢體衝突,而(複雜小小嘅 causation 問題)令到有人嘅身體受傷或者因為嚴重受傷導致死亡 。死亡事件可以唔喺即日,而且就算醫護人員有醫療失誤令到受害人死亡。都可以令謀殺罪成 。
屌你老母,人地被告老謀都係到9up,繼續係你老母西發夢啦
殺完人 唔使受罪就真係白色恐怖

家下死咗人喎 有曬証據

法醫驗埋屍 死因 係因為個下落地

出手本人都認單純自己既行為 導致/引發人死亡

點解你要拉遊行示威講?
係咪你係69 616 出黎 比人打死咗 都唔應該有人理你 救你 為你伸張正義?
但依家首先重點係 個死因未必關個青年事

同埋 另一個重點係
遊行後遇到突發意外 都可以入到佢數
咁如果遊行期間 又有咩意外或者衝突 咁又擔唔擔保唔會入其他人數?

最後個重點係 個青年推跌左佢之後 救護人員都check過冇事
但之後兩日就死左
係呢兩日發生過乜冇人知 警察就一口咬定佢謀殺
咁其實同間接散播白色恐怖有咩分別 以後見到不公既事都唔出聲?
被人郁手都企定定?
不嬲係告謀殺
因為佢既行為真係導致他人死亡

至於誤殺 係睇個官 睇證據 動機 再判

英國佬比我地好好既司法制度

如果一開波判誤殺 先有問題
長知識
一般咁環境,都係起訴謀殺先
之後見官再判
趙推 無理由要後生仔無辜坐監
Push
又調番轉,如果果個人唔係參與完遊行,你又唔會咁積極,企係佢果面,假定佢比人老屈呀
幫推
攪清楚小小

佢落地個下係13cm 傷
大量出血

昏迷下送院搶救
兩日後死

並唔係好似樓主咁講(我唔知佢咩動機)
救護員驗傷 事主係現場 全部都虛構出嚟

唔信睇明報 香港01 份份報紙都咁講

【搭船兇案】6.16中環碼頭爭上船釀謀殺 黑衣男子被推跌死亡 

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/345370/%E6%90%AD%E8%88%B9%E5%85%87%E6%A1%88-6-16%E4%B8%AD%E7%92%B0%E7%A2%BC%E9%A0%AD%E7%88%AD%E4%B8%8A%E8%88%B9%E9%87%80%E8%AC%80%E6%AE%BA-%E9%BB%91%E8%A1%A3%E7%94%B7%E5%AD%90%E8%A2%AB%E6%8E%A8%E8%B7%8C%E6%AD%BB%E4%BA%A1
算啦巴打,你見到呢班人覺得香港仲有得救咩,解釋得咁清楚都可以話係陰謀,唔撐佢地個point就係紅衛兵異路人,點討論點講都冇用
我岩岩睇返報導 (近排成日發夢有小小攰少左留意新聞sor)
原來同樓主講既野都有D出入
我收返白色恐怖個句先 唔好意思
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞