[TCG] Pokemon TCG Online (8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

召喚所有鐘意PKM TCG嘅老手/新手
Download Link:
https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg/play-online/download/
可以喺Tablet/PC度玩

玩法:
https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg/play-online/what-is-tcgo/
Game入面一開始都會有教學內容
卡牌種類:
主要分三大類
1)Pokémon

2)Trainer [item, supporter, stadium, tools]

3)Energy

Q&A
Q. Online版點課金?
A.現時所有美版產品入面都有個對應嗰樣產品嘅code,入咗code就可以喺入面玩/trade野。

Q.邊度可以就咁買code?
A.可以上淘寶 / Ebay / 直接同香港啲players收。

Q.現時咩deck最好用?
A.可以等其他高手巴絲答你,或者上YouTube打PKM TCG deck大把鬼佬YouTuber教大家;
亦都可以上limitlesstcg望下有咩上位deck。

Q.實體卡好靚 ,想入坑玩實卡/瘋狂收藏,邊度有得賣?
A.主要都係去長沙灣天悅, 太子 pc, 油麻地 tcge, 荃灣通用, 觀塘 Card Hero,
連鎖店有 奇趣天地 同 玩具反斗城。

Q.咩係GX Pokemon/Prism Star?
A.GX Pokemon有招GX技,成鋪入面每個player只可以用一次GX技,而打敗GX寵可以一次拎兩張Prize Card。Prism Star咭就係每款只可以有一張喺deck入面,用完放落Lost Zone。

Q.新手玩online版點上手好?
A.打trainer challenge 解鎖啲卡,
再用儲返嚟嘅coins買副蜥蜴王[Leaf Charge] /噴火龍[Relentless Flame] theme deck
打versus入面嘅theme繼續儲下coin 同 ticket ,
得閒可以打下event tournament儲包換卡。

希望其他巴絲繼續補充常見問題
簡易交易教學 by會然 苯海拉明 #61174
大致上我會下面咁trade,因為d卡嘅價幾個星期左右會轉一次所以提都冇乜用,要自己試。
1.5->1.75-> 2-2.25->2.5-3
上咗去2.5-3就可以開諗
1.拆番落來(2.5->1.25 *2)
2.繼續trade
3.合埋trade上去
1同3比較易,2就愈上愈難
因為4-6e個range比較少大路卡去trade
同埋冇4.75 5.75好難跳上去
如果trade上去就諗一個位收番pack/trade落去

下面小小心得

1. 預咗host trade得1/4 -1/3成功,所以要日日儲錢。不過我一日都唔係玩好多,剩係夜晚同朝早坐車trade,同打贏幾場放鬆下同收下錢。條ladder一路會夠錢比你換嘢。唔夠錢就打一兩場standard event(貪夠快)。我會用zoroark deck,因為zoroark可以同好多新卡相容到點都會relevant,投資咗一次再update上meta/anti-meta嘅成本低。

2. 有d卡有咁嘅價唔等於有咁嘅需求,伏咗就trade番落去。
我早2星期試過有條chain係(括號係當時價位)
RA scizor (1.25)-> RA golisopod (1.75) -> RA kingdra (2.25) -> RA dragonite (2.5) -> FA altaria (2.75) -> FA kingdra (3) -> 2張換FA gardevoir (6.25)
換11包sm7 (6.6) /2張vs seeker(6.5)幾次都唔得,之後換番RA buzzwole (6)再係公海搵到人換7包sm2

如果你有d卡知佢跌緊但你仲keep住甩唔到嘅,你可以加booster平手trade上去同價嘅嘢再離場,唔課金嘅話booster係你條命來,平時剩係e d moment同低手公海買嘢先用。

例如2隻RA ultra necrozma (3.25*2)加番包sm2/8換隻FA zoroark (7.5)再等公海有人trade >=7.5就走。
最緊要係唔好overall蝕同turnover快。

3.ultra beast 可免側免,e家除咗RA ultra necrozma/RA buzzwole其他基本上冇乜人要。

4. keep sm2甩sm8直到sm8跌定為止。卡換包就換sm7都唔好換sm5同sm7.5。sm7用來換1.25/2/2.5嘅卡會有賺,相反sm5食1.25同2.5會蝕, sm7.5冇人要 。sm8要甩就快甩,直到佢跌定為止。

6. 用sm8嘅卡trade上去頂多用1來換RA verizion RA genesect同RA suicune或者2換RR genesect,其他等ou7c4st個價一出先trade。

7. 2300-0000 set trade迎合到歐美時間比較易trade到

enjoy
卡牌價格相關:
查online卡價可以上
reddit r/ptcgo
同埋
ou7c4st
http://www.ou7c4st.com/card-values.html

實卡卡價可以上
Troll And Toad
https://www.trollandtoad.com
Tcgplayer
http://tcgplayer.com/
遊遊亭
https://yuyu-tei.jp/
經上面網站買卡多數一兩星期內送到,好似
依家係要去打比賽定係日常砌deck玩呀,我又唔係話奇異花係tier1 deck,sm9嘅時候可以算係tier1,已經因為有小丑、噴火龍呢啲主流deck克制所以算係tier2,我咁講應該好清楚?

打噴火龍tt必輸=拎唔到出黎,如果咁講我諗你應該得幾副deck可以玩,根本依家噴火龍tt太強勢,大把deck同奇異花tt一樣遇到噴火龍會必輸,例如沙奈朵tt,爆肌蚊tt。

咁人地問得砌唔砌得過就係想知而家個meta岩唔岩用架啦
我都講左online玩既話可以照砌 遇火deck就投直接開下場
如果要打event或者實卡玩既話 遇噴火龍tt必輸既deck真係無得玩
我之前數果堆遇噴tt都唔會無得打
仲有zoroark pikarom 雷鳥+ub都打得 點會得幾副deck可以玩
鬼龍超夢夢都係鐵盒
咁sm11有咩用/值錢?
鐵盒係出異畫,RA都會喺booster出
鐵盒出左咁原版應該都會唔值錢
好似比卡超咁
咁SM11除咗金印仔真係冇咩值錢
不過都有一堆中價實用trainer
睇翻遊遊亭
Trainer好似係得金印仔,金豪華球,全圖小霞值錢
全圖小茂都唔係好值錢
美版又可能無火箭兵團
唔知美版會唔會有無全圖森林
RA GX 好似本來就得超夢夢值錢

https://yuyu-tei.jp/game_poc/sell/sell_price.php?name=&vers%5B%5D=sm11&vers%5B%5D=sm10b&vers%5B%5D=sm10a&rare=&type=&kizu=0
等sm11有印仔就可以對抗小丑
四個印仔兩隻瑪夏多,細小丑收得皮
出左sm11就無let loose marshadow
棄咗一排冇玩想問

兄妹tt仲有無得玩?
rotation之後冇ultra ball掉EN好似好傷
係依家已經冇得玩
本身已經勁唔過Ultra Necrozma
我有愛先整副玩實卡都有副
之前玩開嗰啲都淘汰哂
兄妹出得唔勁
無計
係多血過龍奈外無野好過龍奈
完全下位互換
打完唔洗落番去叉en
日本仔贏左東京大會之後去打世界賽
係咪都係打翻美版standard環境?
細小丑好勁咩?
打得240咁少
ok勁架

大家都要用ultra prism打後到美版最新
宜家打tag team贏硬咁啫
除非卡手擺唔到bench入game比白噴手貼溶接工大技清場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞