[TCG] Pokemon TCG Online (8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁快有得爆盒
https://youtu.be/fEkZF_HMk4M
等緊報名prerelease
1.pre-release獎品
2.早到貨, 歐洲地區成日有快貨
通常香港會早幾多日有?
btw 唔計佢中金波
佢個盒好似得3波2印
有波有印咁正
咁盒kit幾抵開
爆盒有3波2印已經算係咁
SM5爆盒竹蘭唔計反閃Default 2張,SM9 1盒都未必有1張基拉祈
sm9開pre-release kit抵過開盒既
今次pre-release冇張吸引
睇唔到圖
能量19 太多
落d係回收能量手段既仲好
用fans club不如落nest ball
人物太多道具太少
你1trun只可以用一張人物 但道具無限
能量果度我試過唔擺咁多會卡牌
我轉頭換左nest ball 先 thx
我先無視有無特定卡既問題,假設你無果張卡都會課返尼,如果唔係無咩好討論

首先多多利大隻牛意味不明,一副deck 60張牌,每一張都有落既理由,唔會有牌單純用尼湊數。

條電饅係唔差既,不過你無方法spread dam落自己度不如唔好落。

一般2進pokemon 中間果隻會落少d,然後放rare candy,如果唔係好難抽哂上手,而且要用多一turn,你仲要連timer ball都無落。

有一張supporter叫volkner,凡電deck基本上都落4,可以搵電en仲可以搵item card,果d咩nest ball, rare candy, ultra ball, elecropower, energy retrieval全部都搵到。

上面講左supporter太多item太少,一turn只可以用一張,太多會卡,hau looker呢d廢卡有其他野落就咪撚落。

反而fisherman得兩張,又無energy retrival,即係最多回8張en上手,掉兩下都掉哂啦,仲要抽到哂兩張fisherman做大前提。

一開始無方法搵en,純靠draw牌又係大問題,抽唔到點算,反而有多d搵en卡其實根本唔需要19張en咁多。

講住咁多先,等其他人補充
仲有場地卡係好野尼,就算落尼只係為打走人地個場都好
學到野
rare candy 係點用 skip左stage1 直接升2?
有無圖 新手唔知邊張係
見得閒,講講我啱啱砌左副deck既思路

Decklist:
Pokemon (18):
Rowlet & Alolan Exeggutor-GX 3 (SM11)
Leavanny 2-2-2 (SM11)
Tsareena 2-2-2 (SM11)
Shuckle 2 (SM8)
Shaymin 1 (SM8)

Trainer (30):
Net Ball 4 (SM8)
Pokemon Communication 2 (SM9)
Pokegear 2 (SM10)
Great Potion 4 (SM11)
Choice Helmet 3 (SM8)

Lillie 2 (SM5)
Coach Trainer 4 (SM11)
Cynthia 3 (SM5)
Pokemon Fan Club 2 (SM5)
Brock's Grit 1 (SM9)

Viridian Forest 2 (SM9)
Life Forest 1 (SM8)

Energy (12):
Grass Energy 10
Weakguard Energy 2 (SM11)

基本上一張卡落幾多張既原則係
4: 一場要用複數次,大部分時間抽到都好有用
3: 一場要用複數次,但可能去到咁上下就無咁需要
2: 一場唔駛用好多次,但關鍵時刻要抽到
1: 不太重要或應對特殊情況用,就算抽唔到都唔會玩唔到
近排發現SM9 Charizard/Salazzle/Fire Crystal/Welder係被低估嘅細牌
Online版仲要近乎零成本砌到出嚟,加埋仙九都好平,好多咭基deck已經有

砌deck第一樣野要決定既係主combo
呢副deck以椰樹獸TT做主軸
椰樹獸一技係將場上basic 直接進到stage 2

我揀呢兩隻去set
由於女王ability係從discard pile 插en
我需要有方法係早期主動掉en落discard pile
我揀左佢

呢個就係主combo

有左主combo就可以砌左pokemon先
因為基本上落D咩都fix死哂,無咩要諗太多
椰樹獸落3係因為只要佢死2次場game必輸
就算起手抽唔到,差支en落前場就可以retreat比佢
而佢1技亦係0en
保母蟲同女王都係各階段落2
因為兩隻都唔預起多過一隻
而椰樹獸1技係直接從deck搵,唔洗抽到
所以全部落2防卡prize就夠
壺壺招ability我預出一次就差唔多,所以落2
最後落一隻雪米增強坦力,基本上係錦上添花,落prize都唔緊要

下一步係砌en
因為en都係無咩太多要考慮既地方
由於副deck會打人既只有椰樹獸
預一隻6en開gx,一隻3en
最多都係9支en
正常尼講10-11支en就差唔多
但我份人好憎無en使
所以落夠12張
其中兩張係用尼防火既weakguard en

小噴火龍其實算勁,除咗比卡超太快,打大部分tag team都有優勢。不過遇到鯉魚龍、lost march、沼王呢類穩定每合130以上傷害嘅deck就輸多,好難做到穩定每turn養一隻stage2噴火龍。
之後砌場地,同樣因為唔駛諗
一般尼講一副deck三張場地就差唔多

Life Forest on9卡唔解釋
Viridian Forest 係副deck最主要搵en手段
尤其可以掉草en搵草en再用女王叉返上去一變二,落2

咁易搞既野搞哂就到最麻煩果part
而家剩27張卡放item, supporter
點樣揀item, supporter好睇個人選擇,無咩公式
但之前講過,幫你過牌既supporter一般最好有8-10張
我揀左Lillie *2 Coach Trainer *4 Cynthia *3

Lillie開場特別有用,Coach Trainer穩定抽4
留意返過牌卡一般分兩種,抽牌同洗牌
盡量一副deck兩樣都有,洗牌卡最好起碼有2-3張

而家deck剩18個位
咁我副deck預一開始砌好前後場就鳩坦鳩回
呢度引申出兩條線
一條係點樣可以最快砌好堆pokemon,尤其係basic
因為有basic椰樹獸就可以將佢進上stage2
第二條係點樣令到自己打不死

第一條線:

第二條線:

第一條線:
8張card都可以搵basic pokemon
其中net ball可以搵埋en,落4唔使諗
pokemon fan club落2
因為椰樹獸幫basic進上二階係deck入面搵
pokemon communication可以將手牌既stage1 stage2換basic
或者調轉,將stage1 stage2搵上手手動進化,落2

第二條線:
無咩好解釋,確保要既時候抽到藥水同頭盔
great potion 落4,choice helmet落3

最後係兩張pokegear 3.0幫手搵supporter
因為要過牌時抽唔到supporter其實好大鑊
同埋一張小剛以防真係關鍵牌比人捉出尼殺
尤其係保母蟲同女王,佢地每階段落2
是旦有其中一階段有一張落prize就起唔返

咁到此副deck就砌完

如果新卡睇唔明日文唔知咩效果可以睇呢度
https://www.pokebeach.com/2019/07/official-unified-minds-set-list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞