點解要紅衛兵式辱罵警員 重要包圍警總?

327 回覆
84 Like 915 Dislike
你只係講到legal system入面點樣maintain justice
但呢個世界有好多extra-legal嘅問題,係legal system幾just都解決唔同

講番個system,警察唔搜證,律政司又唔提告,監警會無實權,只可建議,請問現行制度有邊一樣野可以追究警察濫權?

係,我地仲係common law,有一套法治嘅values,但唔好忘記我地政府已經係極權政府,連法官都要提心吊膽,唔想被中央取諦,從而係同所有憲法同public law案件作出一系列保守裁決,避免中央再釋法。咁樣嘅環境仲要求人要跟建制、同法律規架行?

咁樣的話,歷史唔會有革命
立場軟化?邊度軟?
多謝樓主出黎曲線幫大家打氣
樓主on9
傻閪樓豬一夠鐘就出黎洗白警犬抹黑義士
紅衛兵就係一個一個比人推上刑台打罵既

異見人士都會比人屈上去, 唔知巴打係咪比人推過上去打?

定係響度鳩up扮醒既傻閪?
你條撚屌就真係無讀歷史喇, 呢句野係晚清魏源講既

最多都係扯到百日維新事, 關明治維新撚事?

結論係樓豬又係d 鳩up扮學者既廢柴, 講左咁多廢話我都唔知你係對警察方面做左d乜
Push
警員係著制服嘅紀律部隊
佢哋著起套制服就shoulder緊同一個名譽同責任
我哋絕對有一竹篙打一船人 見狗就屌 嘅道理

比起警察用開槍嚟發洩情緒
包圍 口號呢種報復方法 文明得多

而請你記得 警察同人民嘅對立
係佢哋自然create出嚟
對立就預咗畀對家攻擊
只不過我哋唔威脅佢人身安全
我哋攻擊佢EQ

點解唔依法投訴,點解要用自己方法制裁黑警
相信樓上好多巴打已經講過

最後請你都仔細研究吓紅衛兵嘅來龍去脈
先作出呢一個指控
因為「紅衛兵式辱罵」絕對類比不當

同為HKU 我以你為恥
樓主咩學歷
連衛兵不得好死
研究法律條文 send信去懲罰問責做錯事嘅公職人員 follow-up make sure要問到責 咁樣先係公私分明 先係冇個人情緒 先係法治社會

樓豬訓左幾耐? 如果我地個社會係公義 有哂獨立機構監督犬隻,唔會官官相衛,仲邊會冇3人咁得閒大熱天時去圍政總?

你講既野係岩,但適用係一個真正既民主社會,而香港仲距離好遠
樓豬身體力行組織入稟法院先再講野
你知紅衛兵唔好嘅咩
宜家係權力制約失效,
到宜家冇一個人要負起應該要負既責任
咁係咪要一哥出黎,與民眾直接對話呢?
問題根源係邊都未分得清仲話讀law?

讀law 讀到你小學生數都唔撚識計?
讀law 讀到你連紅衛兵文批武鬥係咩都唔知?
唔知聽你講仲以為d人捉左一哥老豆老母姨媽姑姐打到佢地仆街要佢地寫悔過書

你讀果d係咩law黎?林鄭個籮定盧偉聰個籮?
笑撚死
個句我一定睇得多過你地
邊位呀佢
因為用香港既法治懲罰唔到囉

離撚晒地 讀law又點 大撚晒?
第時中港融合 讀law既準備去洗碗啦柒頭皮
樓主 你讀criminal law
咁你從咗啲乜嘢法律途徑或者投訴機制幫我地平反?
明報記者係咪正途投訴?佢平反咗未?點解唔得嘅?咁唔得可以點啊?係咪寫email?
太空人扮港大學生,貼張hku學生證上黎睇下先呀嘛
Want G, tell me pls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞