IT界討論區(63) 1001要開post

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
無乜所謂,頂薪3皮(仲會按通漲加)
你估好似上面#924 果條友逗4皮
番夜,連登神工ACO都要番夜啦
咁佢調你去有d地方都係96既,都係睇個局或署職位做乜
叫我#924咁見外
反而我做緊t con入到就少成皮野人工,都有少少考慮
最多以後唔叫你找數
屌你老母,個個做 1-2 年搵 3-4 皮

我乜撚都識 (雖然唔係樣樣專),淪落到做 second 又俾人呃價,入 startup 又遇正做萬能 system 嘅離地二世祖,搵得嗰兩皮幾,唔吸氦氣都冇用

際遇差都唔係差成咁嘛
#930找J數
宜家真係好好搵
做2年就4皮
轉工啦
唔撚係嘛
定時定候撳下制,憑咩轉做AP
最伏嘅 startup 都俾我做到,冇計啦

我朋友都係做 startup,但 35K,間嘢正常

只好怪中咗 Agent 伏同唔見多幾份
我做2年得3皮都無
924無你既事你咪阻q住
咩途徑搵到2,3年就4皮既工
如果只論工作經驗而唔係打工經驗,我有 5 年

都係買定碳 BBQ,下世投好胎,鬼叫我有自閉又唔識包裝
18 Grad 一年EXP, 可唔可以俾意見應該Take 下面邊個好?

A: 歐資Second Tier iBank, 25k Secondment
Exposure 都幾闊, 比較 high level 野

B: 歐資 Interbanking Messaging Firm, 27k perm + allowance
AL 多啲, 做嘅野low level 同 technical 啲, 比較routine

揀 A 入 iBank 識多啲二世祖同 Business & Finance 嘢先上到位
之前已經喺iBank
真心冇咁多二世祖
但 A 係 Second,福利應該幾仆街吓,如果齋論性價比好似又 B 好啲

B 高過五年經驗嘅小弟 1K 添
咁計我有十年
做野為人工

唔駛諗咩鳩發展前途 你份工唔係打一世 係可以轉工
A 15AL 有正常Medical Insurance

B 22AL + Allowance + Related Cert Full Sponsorship

B 有樣野唔係咁好,就係行頭越嚟越窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞