IT界討論區(63) 1001要開post

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
覺得三袋係際遇 睇落講啲野係有料
連ミク巴都笑9我
我都覺
想要hea工
軟體都識笑人
三代巴full stack 有料
我淨係知sap 係咁sell 佢個in-memory computing. 但用家對成個erp既意見就好一般
但因為用sap 既話,audit 就容易d.所以一般上市公司都會用
pros & cons 都有,令到我揸唔定主意
如果做sap 既要跳出去,有無咩後路可以行?
我始終唔太熟個市場

ching 對data engineer 又點睇?而家d big data 吹到咁行, data engineer 做data model, database admin 應該都食到條水,不過唔知所謂big data 可以玩幾耐
我覺得可以玩十年 你話呢刻搵data工 其實唔駛諗玩幾耐
但係for成世職涯規劃 就唔好只係諗做data方面做成世
番工太hea真係唔好 浪費時間又學唔到野
Hea工先多時間學自己野
話時話 suicide bag 可以邊度訂到
sap 要跳出去冇咩好路可以走,我而家有個大學同學正正就係做緊sap, 不過唔係data, 係偏向programming 個邊
佢要走都唔易,因為用得sap technical 上能力都唔需要太強,始終係圍住sap 黎做

不過我覺得data engineer 有得做,可能我個圈子都係係startup 度,我見unicorn level 既startup 都會有data / ml engineer,同埋真係會倚賴data 去做決定

但data team通常都有分data engineering / data science / machine learning.
data engineering 係最唔值錢個範,但有料同stats 底好可以去其他field
唔駛咁煩啦 垃圾袋咪算
個SAP菊梓喬
係drag and drop relation model有D用
其他我用open source野唔好
如果以出路黎計,我係到諗
做完data engineer 出番黎可以輕鬆入行sap?
但做完sap consultant 出番黎,應該唔可以直駁番data side 果邊?除非你係sap 都係做 reporting, BI, machine learning

ching 覺得咁樣合唔合理?
我覺得都係因為d 上市公司做audit要好清清楚楚
而sap 係個好audit-able 既erp, d 公司先會比咁貴sub 個licensee
當然要好用一定係打散個erp,每個module 都用唔同既野,搵個最fit 公司business model 既module.而唔係用個business model 去就個module

除左sap應該得oracle 會夠fight? 其實市面上仲有d 咩erp係好受歡迎同係未來既大trend?
我哋公司實個 sydtem fight 得過 SAP

Website CMS + CRM + 靈魂系統 + 八字 + 天氣同情緒 + Friend relationship Management + Event Management + JobsDB...
首先我唔係做data, 但我都成日要同datateam 夾
係我接觸到既datateam 同事中間,唔見有人係做sap 出身
亦都未見過有同事走左之後係去做sap
所以好難答難唔難轉番入sap

但我想問點解咁執著於sap 呢?
同埋我覺得role 都係物以罕為貴
sap 出左咁多年,市場上都已經有堆人係度
但data eng 愈黎愈多公司會要之外,本身個場唔多人做呢樣,bargaining power 點都大過sap related 既role
理論上係
實際上你個SAP通常cover唔晒所有野
由於licencing issue, cost. 好多野就會work around. 你audit trail幾好都冇用
太有料啲人唔敢請 自己個位不保
天妒英才
不過可以扮冇料,
出到黎,做到野嘅話人地就會推哂d task落你度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞