IT界討論區(63) 1001要開post

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我係講緊人工減5k
無乜實際作用,見工可能會有輕微加分
如果要上高啲,除左經驗,點都要揸返啲學歷
有閒錢咪讀lor,訓練下個人同識下人多過實際學到啲直接用到既野
master咪又係揼曲
睇公司
老牌啲既公司搵工/升職有d用,但唔係好大作用,其他公司就覺得nice to have
Master最大價值其實係識下行家(如果你讀果科係關事),內容其實淺過degree,所以睇你為乜而讀,同埋有冇錢

最理想就做幾年嘢,揀定左呢行,再讀相關master升職,想成世行technical有冇master無乜所謂
邊個話一定要CS master既姐?
可以係IT management,e-commerce,甚至business相關既master架嘛
仲有data science
雖然而家好多頂爛市,不過呢度係咪都叫人叫高d
其實都要睇番上一份工package係點,叫高20%應該倘算人地accept 範圍,再高d 可能再少d 機會
只可以話香港hr/agency好膚淺
唯有可以靠跳多一兩轉去追或者求更加好package既工
老老豆豆 如果我公司每年加10%留人
又要怕唔過試用又要識過啲人做新system新環境咁多成本同不穩定因素
冇30%憑乜要人走
如果自己公司加得5%果啲就唔理幾%都轉工啦
係,只不過香港每年加人工都係幾%
搞到人要跳槽去加人工
20%至30%都叫ok,有時仲要叫多1k 等人還價
有時覺得見工要玩埋呢d 咁既野真係好on9
一係你就出明碼實價,廢事玩心理戰
1 年 exp 27k 算唔算低?未計b仔
要報稅了
Engineer

Take inventory for PC, Printer, Monitor, UPS
Perform general checking and inspection of hardware
Check DVD and all UPS, connect back to PC if disconnected
跳槽加 30% 好正常吧,所以做唔長...
No work experience is preferred
所以20至30差唔多
不過有唔少公司會filter左,始終佢地都係睇上份工
痴撚線正仆街冇人性

我以為做呢D野11K已經低無可低
暑期工姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞