IT界討論區(63) 1001要開post

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁其實係入面做嘅係咩人?真係有萬能俠收住低人工拍爛檔?

大把
有D人係好怕要準時番工呀盛
呢D工可以借D意home office/遲到
都係relationship

不過唔排除啲萬能俠會一齊走佬
你地通常send cv係用word定用pdf?
好似好多人都用word,但我用新version word開我舊version edit既word,格式會有小小分別
Pdf
睇公司有冇要求邊隻,
你驚嘅話咪pdf 同docx 一齊send
pdf
一定唔會 send word
有冇巴打用LaTeX打cv
直出pdf send
好主意 下次用latex先
岩岩睇左佢python api 幾方便
似sqlite 既key value store版 +support concurrent access
手巴講多D ok?可能我都會用
另外似redis 既storage persistent版
Bingo
我個時既requirement exactly係要快寫(因為好撚多historical data) 同快讀(real time query)
Ram多多都唔夠用 一定要persistent storage
用法無咩特別 開個visual studio compile個dll出黎就得 記得開返你用得着既optimization switch 尤其係啲instruction set
但係記得睇返你client部機有啲咩instruction set 試過client粒U無AVX2
結果用左半粒鐘至一粒鐘係到狂加printf搵邊行有事 搵到係普通加數 即刻意識到係instruction問題 再用十幾分鐘爆個新package出黎deploy
incomplete既write會唔會有corruption?
佢標榜無 我實操都無試過有corruption
有冇ching識git rerere
data量去到某一個位係咪要rehash?會唔會好慢?
衝擊唔到rehash個條線 答唔到你
因為腦細唔單止無ram 仲要無ssd 我衝擊既係轉入hdd IO個on9 performance

我個時既approach係分割幾個hash db file出黎 因為佢query真係好快 我loop幾個db做query 對user係無感
如果佢rehash慢既 都可以咁樣頂下檔
當然最好係你一開波計掂個capacity
其實我都唔會有機會衝擊到
只係想學下野
你話要快write
好似Kyoto既 random writes應該唔係太快
緊係pdf
Word doc 同docx係有機會會走位
programmer 梗係用notepad++, 之後save cv 做txt檔
我不嬲都用pdf, 好多hr 都要求要我比多份word format, 究竟為乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞