Uniqlo十宗罪2019

857 回覆
2117 Like 66 Dislike
in完之後隔幾耐先打電話嚟話收唔收你啊?
做左一年pt 見到經理年年換
懶係日式管理 但唔撚實際
你估佢地班管理層唔知?

就係專登趕走你 又可以請多班後生
回頭是岸 做下pt算
走去做ft 賣青春 賣健康比佢
唔撚合理 佢嘅標準可以隨時變 之後逼你走 去請後生

利申:仲做緊 只可以講到呢度
u記店長只係打雜
乜都要佢簽 乜都會入佢數
仲有種族歧視 日本店長同香港店長待遇差天共地
佢地黎到香港硬sell日本果套 玩完你間鋪半年至一年
拍拍屁股就去另一間 做啲野唔實際
但袋緊公司房屋津貼 子女讀書津貼等等

勸各位入去做嘅人 要問自己係咪好鐘意摺衫
日本出左好幾本書揭露uniqlo奴隸式經營模式
有興趣可以睇下
日本仔幫自己友就一定啦
之前果個日本仔一做第二個月已經走左3-4個ft
做撚死人
見過有management trainee 搵到政府工 就算起薪低左啲都走 呢間公司標準隨佢定

淡季生意唔好 又話因為冇100%清潔 又乜又七 你笑得唔夠好都可以係理由 人身攻擊你

旺季生意好 就打晒飛機 比啲掌聲自己 之後趁機分化FT 同 PT 吊鳩PT唔reg更 吊你唔洗考試咩 你生意好我就書都唔讀加更 比埋條命你好冇

Uniqlo除左活用心理學管理員工 教到你地當公司宗教咁拜 有罪係自己 榮耀歸於公司 佢地仲有好多不道德嘅商業行為

例如壓搾第三世國工人
用大比例聚酯纖維去造衫 污染環境
相比無印 u記仆街好多

利申:有人報夢比我 講呢個夢境世界
唔係幫uniqlo
但香港做店長最快大學畢業2年做到

日本無呢支歌仔唱
D同事好唔好人?
去過銀座個間成日都有人mop地
日本嘅uniqlo同gu感覺好似爭好遠uniqlo啲人係勁有要求勁有禮貌

相反gu就好多後生 又好似唔係好熟手咁 但反而有一種親和力 無左份尷尬係度 睇嘢都舒服好多

唔知有無巴絲有同感
唔忙嘅話都唔介意搵呢啲黎做
但係忙到傻左 已經OT左兩個鐘
仲set個不可能完成嘅target
仲要人顧呢啲肉眼睇唔到嘅塵
開口埋口講「人時」 但人又唔肯分配多啲
走精面 寧願要你OT都唔想請多個人
旺季閉店同佢摺衫可以摺到凌晨兩三點先走得

有部份同事反而鐘意左呢種不穩定嘅工作環境
晚晚凌晨走去食宵夜 post ig Snapchat
成班人一齊捱 好同心 好有存在感
事實佢地睇唔清 咁樣嘅日子可以過得幾耐
健康 青春 時間 做多幾年就會冇晒
甘願咁樣被壓榨一世?快啲搵份正正經經嘅長工吧 此地不宜久留
同意,所以做ft真係麻麻
其實點申請 想做
文化唔同 佢地覺得比精精神神咁歡迎客人 就會多人買野
但香港人好聰明 件貨係平 用料好先會買囉 有時被逼出黎果種大聲 會趕客添 男同事成日大大聲greeting玩啲毒J 變晒質

元氣 板長板前 人地雖然係港式壽司店都大排長龍 就係因地制宜嘅體現
日本唔知啦 我果間鋪朝早唔洗上貨 淨係cleaning嘅通常會搵PT做 次次都會比人捉 唔係你清得唔夠勤力 而係佢要交功課 佢深知冇可能所有地方會一粒塵都冇 為自保搵PT祭旗

咁重視cleaning 但從來唔會搵做得耐嘅FT or Advance做 只會搵啲好蝦嘅PT or FT 而且公司口罩都唔買 次次掃到鼻敏感

以我所知 日本啲客唔會摷亂你個場 人地好小心郁你啲摺莊 變相輕鬆好多 冇野做就抹下野 mop下地 唔同香港情況
唔係間間日資都係咁嘅
都係想佢成材姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞