[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXII

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
終於用咗新版 FD pomade
上手係滑過舊版
雖然舊版感覺已好 cream
新版手感似乎仲滑
唔知係咪呢幾日潮濕,滑到甚至感覺有啲水水地

推上頭嗰下又比舊版乾身
呢樣好定唔好要多啲時間觀察
Hold 及光度同以前差唔多

簡單講手感同舊版有明顯有分別
但暫時用出來的效果同舊版又唔係差好遠

味就唔識點講
個人鐘意上一版 drifter 多啲
但我估點都有人鍾意隻新味嘅⋯⋯
其實真係唔明點解要不斷轉味
bayrum 隻味其實幾正,
但太濃唔係人人接受到
所以出隻淡少少嘅 drifter 味都理解到
但而家又返轉頭出返隻攻鼻啲搶啲嘅味
咁你不如出返 bayrum 啦

不過可能係想換客群
新包裝同新味道都係偏向後生仔感覺
舊包裝、bayrum 及 drifter 都係「佬味」重啲
希望佢會出返舊版啦⋯⋯
有時唔同打底搭唔同泥都有唔同效果
Yes 個人覺得hold過豬水
打底係hold既,會變硬同少少一支支既感覺
主要問題係上pomade或泥之後,如果梳/摷多幾下會有白點,好似乾左既gel咁
我覺得新版,有個盒嗰隻膠味,唔知係我諗住定點,你覺唔覺
咁又唔多覺
佢本身陣味咁濃你仲聞到膠味?
基本上佢可以味都遮晒
連同樣濃味嘅 stickmore boost tonic 都可以俾佢遮埋
去咗vlab試下剪
剪完感覺麻麻
我用過三四次,都有膠味,我覺得好似condom膠味,之後dum咗 可能版本問題掛,我嗰陣係一出就買咗。
上個月剪過 感覺一般 剪完成身頭髮碎
鋪位太細 洗頭位超辛苦
Chris
我仲想用完盒m泥後試下
Stickmore Boost Tonic 比豬水好力 但比較乾
有冇人用過Prospectors Tonic ? 效果如何?
Rubbish
剪油頭剪得愈黎愈平
一開始就去 d 西式少少既 barbershop 三四舊水
之後愈剪愈貴七百八百都剪過

最後屎忽痕去左上海理髮 一百蚊就 ok
可能個人 cheap 左 定係念舊 上海理髮真係好正

然後 pomade 以前百幾蚊罐都捨得買
而家好多時只係買幾十蚊既 gel 或者髮乳就算

洗費平左好多 質素又唔會比以前差好多
咁又未至於垃圾慨 不過俾得呢個價 有其他更好選擇
我就覺得 Stickmore Boost Tonic 同豬水各有各好啦
視乎你夾咩來用
同埋你想做咩效果
暫時睇 FH 兩隻都夾
不過 Boost Tonic 真係有上面爸打講 restyle 時會有白色粒粒嘅問題

膠味真係唔覺有
仲要 condom 味?
你嗰盒俾人加咗料?
一樣,而家鍾意去上海舖,北角嗰間真係幾好
彩虹嗰間去過兩次都唔滿意

同埋我終於係上海舖學識左吹頭

師兄用邊隻髮乳?效果同pomade差幾遠?
岩岩二手收左罐M泥平平地試用下
粗硬髮用開pomade多,唔知泥岩唔岩用
佢算濕泥嚟
唔會差唔多掛? fade果d上海鋪唔明我up乜。 灣仔上海新聯邦
彩虹都有?想試下
差唔差?
打嗰啲嘢同男人味超似唔講以為佢開咗分店

補返張男人味ig:
彩虹邨裏面,華麗

其實係見佢之前有個師傅走去鄰居度交流,睇片嗰位師傅手勢幾好,點知去過兩次都唔見佢
平就係平既不過冇北角班師傅咁熟手
如果真係咁追求 Fade gradient 咁真係要俾多幾舊水 老師傅唔會有太多工具做到你想要既效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞