有無巴絲傾下舞台劇?

561 回覆
19 Like 5 Dislike
其實我自己覺得係個女殺咗阿媽,見阿女攞住枝鐵fing fing下,我覺得係暗示佢扑死老母,襯佢病攞佢命,加上故事前面鋪排有晒理由令佢咁做。最後阿女坐在搖搖椅上,都比我覺得佢係癲咗,變成另一個Mag

今年我睇過嘅劇最鐘意短暫的婚姻
我冇睇短暫的婚姻,畀林狗嚇走咗
你鍾意莊梅岩,有冇諗住睇留守太平間
林狗簡直係套劇的污點,但又因為佢賣貴晒d飛

留守太平間讀劇咋喎,唔會睇了
話說買咗莊梅岩劇本集都未開始睇
劇讀係風車草
但係好似真係有新劇團做喎http://m.timable.com/event/1880978
係喎,謝謝,諗諗佢
另外覺得部份觀眾好冇品,入到場係咁影個台,要職員叫唔好影相,又唔熄電話,試過演緊戲有訊息聲,可能親親麗南始終有大明星演吸到生客,但佢哋又唔理解下劇場禮儀先入場
其實art fest仲有公售位算係咁
其實呢個班底⋯⋯憑咩

我覺得幾吸引喎
睇左讀加正劇,之前一路都諗唔明。
去到劇尾突然諗通,我覺得係以下咁

女本身係真係有少少精神病,喺倒油之後追出去但都見唔到parto,就ff自己見到,返到去見老母死左都照對住佢吹牛(好似以前對老母咁)話會同parto一齊離開。當然最後就比細佬篤穿左,佢就發現自己係ff。

但其實女係好愛老母,最後電台嘅廣播話係慶祝老母71歲,可能根本一直點唱嘅都係阿女,因為老母好鐘意而不斷咁做,而唔係嗰兩個家姐。
莊梅岩本身有fans
再加埋講homosexual嘅劇本身就會有member去睇

我啲gay friend仲早過我知有呢套嘢
岩岩睇完四川好人,我個人認為都幾值得睇

可能睇風車草睇太多,四川好人嘅邵美君真係令我眼前一亮,估佢咁到咁有power!

個人覺得平平地都可以買飛去睇!
你呢個講法我都有見人講,今日我再諗通少少劇情,sorry for 1999。
阿女=愛爾蘭人=香港人,內憂外患(阿女自身性慾無法宣泄/面對專橫老母+困在一個冇發展的地方咁就一世)比喻愛爾蘭人絕望、無去路、谷到爆,到最後走上以性命相博的絕路

阿媽=英國=中國,專橫極權,但愛爾蘭人想擺脫但某程度上又要倚賴英國,例如語言,明知自身文化被消滅但又不得不學習英國文化以求存活下去

Pato=轉機,但不知是好是壞,以男主變幻莫測的性格去側寫愛爾蘭人的徬徨和不安全感。代入香港,例子就如反逃犯條例,香港人以此求出路但如履薄冰
呢個都係一個幾好嘅見解,尤其劇中咁多講到國家,都唔係冇可能係咁。
至於阿Ray變相就係大配角,只係出嚟負責搞笑
都未必係嘅,可能佢都代表咗一部份嘅愛爾蘭人呢,總有天真無邪嘅一批港豬嘅
可能都係喎,阿媽對住Ray小朋友可以乜都講好fd(雜種一出我笑到拍手掌),任何極權政權之下只要有班不理世事的人,佢哋可以隻眼開隻眼閉
今年真係算睇左好多舞台表演
以下係覺得正嘅

1. 2019 Art Fest - Hamnet
2. 2019 Art Fest - Home
3. War Horse
4. The Great Tamer
5. 短暫啲婚姻
6. 如夢之夢
7. 尋常心
8. 米線女戰士
9. 親親麗南
10. 四川好人

最後悔入場係 First Date
搵個唔識唱歌嘅做男主角我真係唔知想點,成件事錯哂。
打警察打到佢地爆頭嗰下全場歡呼
我嗰場都係,而且普遍觀眾笑點低,搞到我都睇得好歡樂凌文龍對住葉德嫻講我同妳個女講dllm全場爆笑,仲有手指餅
我睇過的覺得但願人長久最差,公路死亡事件都幾失望

短暫的婚姻和親親麗南兩套都好出色,好難揀邊套好啲
但願人長久見到係一大堆明星做就一啲興趣都冇,呢啲大堆頭次次都伏嘅!

公路我又覺得都ok,唔算最好,但都睇得下。

短暫有林狗已經衰左,雖然蝦頭好正,但一個人正唔夠。反而親親麗南每個人都做得好,我覺得呢兩套比親親麗南一定好啲。
我鐘意短暫的婚姻寫人性去得好盡,四個主角無個好人,親親麗南寫嘅人物性格就更立體,有好和壞的兩方面。同意親親四個都做得好,但潘燦良今次做得比較收,明顯佢個演繹和作用係用來襯托蘇玉華

我發覺自己幾鐘意呢類暗黑風格的作品,變態
邵美君演得好
但唱就....
搞到我投入唔到
今年最後悔無睇5月35日和色相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞