[UOW/CCCU] 伍倫貢學院/城大專上學院 2019 討論區

1001 回覆
11 Like 20 Dislike
1001完,改個名開多個,改返哂啲正確資料
開呢個Post主要係想幫困惑緊既新生 有關 UOWCHK/CCCU 都可以入黎討論/問啦

常見問題 Q&A

Q1. 點解要讀副學士?
A: 為左入返UGC ,雖然HD都有機會升到但係Asso升學率一定係高d。 如果你想讀完兩年就做野 ,一定係揀Higher diploma

Q2. 點解要揀CCCU?
A: 所謂「三大CC」之一(HKCC, HKUSPACE,CCCU),知名度較高,73%升學率當中42%升返UGC,由城大監察課程質素有保證。 就以社會科學學部為例當中有唔少科目(PAM,SS,APSS) 升學率都超過60%

Q3. 揀科時應以該科的升學率高低為最大考慮?
A. 升學率固然重要,但CCCU每科平均都有三成幾升UGC率,最緊要係睇你對果科有無興趣

Q4: 聽講cccu賣盤喎,咁我即使入咗嚟讀 咁我係咪Cccu學生?仲會唔會有城大證書?
A: 由2019年入讀cccu嘅學生開始,只會有UOW嘅畢業證書,如果係九龍塘本部既學生,由於大圍校舍仲未落成,都暫時仲可以用到CityU嘅基本設施,例如圖書館,所以同學們都唔使咁擔心。同埋喺九龍塘本部上堂設施會畀德福嘅同學多同埋好。

Q5. 我有一科1左,讀唔讀到CCCU?
A: 中、英文兩科必須有2或以上,要再加三科有2或以上先讀得,即係數/通識/選修科是但一科等1左都唔緊要(除左一d有講明既科目,例如雙語對語文程度有較高要求)

Q6. CCCU有分九龍塘本部同九龍灣兩間,邊間好d?
A: 兩間應有盡有,有靚Lecture theatre有電腦有printer有好導師有自修室有Wifi,只係揀科時要留意下果科係邊間讀就得。

Q7. 屋企窮但又想經Asso升返上UGC學位,點算?
A: 學資處幫到你,家庭月入及資產唔過限額的話係會批Grant Loan比你埋學費讀,(視乎你窮成點,可能批你75%學費免還)唔洗還的 ,仲會借生活費比你(要還)渡過呢兩年,所以比心機D。而屋企唔合資格但又唔夠錢讀既同學可以揀免入息審查貸款即Loan,呢個係要還錢。
學資處Grant Loan http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/fasp/overview.htm

Q8. 咩叫大O中O細O( Camp) ?
A: 我既定義係大O=城大學生會/學系搞既,中O就係指CCCU有d Society搞既聯科Ocamp,細O 係指一個學科自己幫新生搞,規模較細,亦通常較平,因為有心既師兄會盡量壓低價錢吸引新生

Q9. 去唔去Ocamp好?
A: 大O中O可以唔去,除非你想識多d人比幾百蚊去玩。因為大中O會有唔同科,甚至Cityu既人,幫唔到你搵組員,仲可能識到堆hi bye friend。細O有助搵Groupmate,而且組爸媽都係本科既人,可以比到好多有用建議你,開學有咩唔識唔知真係靠佢地...

Q10. 開左學咁唔好彩遇到freerider咪爛GPA?
A: 首先Group project有freerider係可以向tutor投訴,開學會提同學紀錄低各人工作量出席會議次數以至whatsapp紀錄作證據。而Tutor認為證據確鑿時會比個I(Incomplete) 佢重讀呢科 。而且Group Work只佔約30%分數而Exam通常佔30-50%,你做多左代表你認識多左個Topic,exam會有更好表現。

Q11. CCCU Interview洗唔洗著西裝?
A: 商科既話係要,其他如社會科學你著T-shirt牛仔褲都得。

Q12. Interview有咩問題?
A: 通常會先叫你自我介紹下,問你對一單今年熱門而有關本科的新聞既睇法,然後小組討論。如社科就問雨傘運動,好簡單的,Asso唔係Degree,係收你錢比你讀,唔需要太緊張。Asso入學好易,佢要確保收生足夠收你錢。但讀起上來就唔易,上左船就無得返轉頭。

Q13. 英文唔好會唔會唔夠其他人競爭?
A: Asso真係咩人都有,有DSE廿幾分衰中文既人,有讀過恆管/Asso/Ive既人,個人認為英文有3應該可以應付Asso既課程,而拎2既一定要加倍努力學英文,因為無論做咩Course work (寫Assignment,考試寫Essay) 英文語文能力一定係其中一個評分標準,英文2唔努力可能會唔夠人爭。始終都係大學入門,有機會入大學year3,notes都睇唔明又點高分?
去到收offer階段你就知IELTS6.5有幾重要

Q14.Retake定係讀Asso好?
A: 唔敢亂答,有人差一兩分有人差七分都話Retake,只可以話睇你鐘唔鐘意DSE果D考試同學習方式、科目同適唔適合讀,Retake唔代表你手上有上年個分再升分,係由0考起,有機會跌分,咁就一年。DSE一試定生死,Asso就有50%分數都係平時寫Assignment做Presentation拎既,考試範圍又會話埋比你知,提早準備,講學習氣氛一定係輕鬆D。不過Asso你讀唔上返UGC就無回頭路,只可以揀自資學士課程,亦唔建議雙修因為兩邊D課程都好花時間讀,二揀一啦最好。

Source: 有老母都冇用 #54256
Modified: 不靠譜久村聖
CCCU術語(參考當年高登隔離HKCC學術討論區而製,用以幫助新生認識CCCU及Asso)

校園類(本部)
CMC (Creative Meida Centre): 係Ac3行出去再上條大斜路上去,有時makeup Lecture要過去上
CSC: Computing Service Centre.電腦室,位於AC2 G/4/5樓,多數用果度電腦
AC1:楊建文學術樓,係CityU學生上堂既地方,仲有好多Soc同學生會既攤位,有時CCCU學生都會去果度上堂/考試
AC2:李達三葉耀珍學術樓。CCCU本部所在地,5樓係社會科學部及商學部,6樓係語文及傳意學部及應用科技學部(12月會搬去AC4),而大部份時間我地本部生都會係度上堂
AC3:劉鳴煒學術樓,學術樓三前身
AC4 / White Zone : 即又一城 (因AC1以顏色分區)
*AC1,2,3各有一城大餐廳,都幾好味

圖書館:Cityu的邵逸夫圖書館,入面有好多地方可以自修
城大茶樓:城大中菜館,位於康樂樓
德福:位於九龍灣的CCCU分校
13醫:CCCU學生要去指定診所用正價睇完之後上返本部6104度Claim
牙醫:只限CityU學生,CCCU學生唔可以用
泳池:由AC1行去AC2返學每日必經之路旁邊,有唔少鬼妹游 ,好似8蚊入場(只限CityU學生)
Locker:只限德福學生使用,本部學生不能使用
校園類-德福 (資料來源:卜_直巴打 HKGID:305892)

RTF:德福分部大樓
圖書館:共有藏書六行加二十四個座位
Slow Print Room:德福專用,德福全部printing room嘅機都超慢而名
難民營:LT215及LT407,因環境太差而名
玻璃房: 好似已拆,3樓
General Office:211號房,交功課/釘野/問野嘅地方
爛地:2樓平台,因塊地太爛而得名,落雨會水浸
3M:3樓同4樓之間嘅平台,有微波爐同水機

注:所有CCCU學生都不能使用城大13醫及城大牙醫,但係可以用13蚊睇德福2期間聯合醫務普通科,牙醫「好似」位於中環。
其他:德福Print野頭600張紙唔洗自己帶,後面1200張Quota就要自己帶紙(本部學生不能使用德福設施,但德福學生可以去本部Print野)
插頭:得3樓玻璃房同圖書館先有

===================
CCCU大辭典(參考隔離HKCC學術討論區而製,用以幫助新生認識CCCU及Asso)
Link: http://forum11.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6302925
Topic:[16]HKCC學術討論區

學術類

Tutorial:小型課室上堂,將全科人分為每Tutorial Group 15-30人上堂,較多互動、問答環節、做Presentation既課堂,要簽到,最好唔好走,因為計入平時分。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100-200人係度聽Lecturer講足兩個鐘,無其他野做,通常你想就可以走堂,唔計分。

GPA:Grade Point Average, A=4.0,B=3.0,C=2.0,D=1.0,F=0(要重讀,兩年內只可重讀兩科), Plus(+)就加0.3Grade Point, Minus就減0.3。 E.g.A+=4.3,A-=3.7 etc.

SGPA:Semester Grade Point Average, 例如你今個學期讀左5科, 5科既Grade加埋除以5就係

CGPA:Cumulative Grade Point Average, 你目前為止所有讀過既科既Grade Point加埋一齊再除科目數就係

Reg科:開Sem前要鬥快做既野,就係揀通識科,要上CCCU Aims度揀,,,正常細O組爸媽一定會教

Turnitin: Canvas內好似交Assignment咁Upload上去用黎檢查你有無抄人野

Consult:顧名思義係搵老師問有關Present,Assignment等問題,CCCU大部份Tutor都係好樂意比你email約/walk in consult的

Mid term:期中Test,通常佔10-25%,考你上半個Sem學既野

Semesters: 一個學年有三個Sem,分為SemA、SemB、Summer Sem

GE:通識科,人人都要讀,走唔甩,隨後會再打一大段解釋

Free rider:非MK字,經濟科用語,意指a person who receives the benefit of a good but avoids paying for it ,即係唔做野又痴住人同組拎分果D人 ,通常過完Year1 SemA就會傳揚出去邊個係Freerider,SemB呢D人就會揾唔到組員

其他:
爆房:趁D房無人時自己入去用

Chur:可以用作形容一些非常緊張而且不斷督促組員做功課的人,亦可指課程、功課繁多。例句:呀邊個好chur架,交essay前兩星期就要人做好。呢科GE好chur架,又多assignment同present。

Deadline fighter:死線戰士,即交功課/做Present前一兩天先開始做既人

走堂:唔洗解釋啦

City信用卡:與恆生銀行聯營、設計好柒既一張信用卡,每月上限一萬,每碌250蚊有1蚊Cash Dollar儲,CCCU生亦可申請。

南山村:CCCU新生傳統都會去果度食開Sem飯(好似係?),鄰近City既一條屋村,有平雪糕食仲有間叫品香樓既餐廳。
樓主係已grad?
有冇讀public leadership 嘅同學仔
可能Grad左可能未Grad
前cccu學生留名
終於出左mid term分嘅你點呀? 有冇師兄師姐有呢科final tips
冇啊你幾多分
我過mean咁啦 不過見個range都唔大,最高都係得22分
我讀嗰時係Notes入面d discussion同question會出long q 同埋t/f會出年份嗰d 呢科都幾靚grade
之前讀過 我係queenie教
我唔知自己midterm同所有assignment(present+2essay)幾多分 佢無俾過我地睇
但係最後我final grade係A (本身以為可以上A+ 但唔得)

考end of term test 個陣
其實係你識幾多就寫幾多 你愈寫得多points 佢就愈鐘意
張紙有幾多位就寫幾多 寫唔哂可以係最後個頁空白寫埋佢
再唔夠可以寫係背面
不過就唔好用point form 我係用句子寫返出黎 我當時係咁
記得有一題係出financial industry 個課
Healing relationship , Conceptualization 個堆terms再加之後既definition

仲有第二課既Basic concepts of public leadership一定出
我個年份卷係俾埋圖你 叫你填窿窿

同埋d題目都好直接 你一睇加有溫過書上齊堂 你會識做成份卷

祝大家成功上岸

(btw 推介一下其他ge course:environment and technology, Understanding Cultures and Heritage in Contemporary Hong Kong

前面ENT A grade
後面heritage拎B+ 因為final 裸考
今年佢俾嘅範圍冇Basic concepts of public leadership呀只係第7-11課喳Btw thanks
讀果陣唔知有得用德藝會
佢話淨係出7-11?
真心呢Ching?!
你話咩只係7-11嘅
佢有講範圍架上堂個時ching
感謝您啊同學!交換tg好冇?
即係long question, 填充,mc都淨係出7-11?
俾你tg我話你知啦
費時係呢度講哂出黎益哂啲冇上堂嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞