[UOW/CCCU] 伍倫貢學院/城大專上學院 2019 討論區

1001 回覆
11 Like 20 Dislike
想問分家係咪即係
CCCU完全變UOWC? 會唔會話有咩影響?

想問而家揀asso仲應唔應該揀CCCU? 定HKCC好
今年dse 10號就放榜了
唔想倒米,但建議選選hkcc
強烈建議HKCC
係咪讀一年就要去大圍?
等大圍嗰間新校舍起好就搬
我諗應該仲有啩
認真唔清楚
讀computer related科
見到咁 應該都揀HKCC啦
多謝巴打意見
你見寫UOW前身為CCCu就知嘜料啦
我諗大圍會延續德福特色,乜都可以壞可以爛都唔整
地下男廁尿兜成年沒整過
好彩今年畢業
今年入黎讀 grad時張cert個名係咪返uow
今年係咪唔應該入嚟
仲以為出年先賣盤
維大
加一
即係有可能讀完兩年都仲未起好可以留返喺九龍灣九龍塘
但亦有可能讀幾個月yr1/2就要搬去?
如果有cccu既pr and advertising 同hkcc既pr and communication既conditional offer應該點揀見大家都建議揀hkcc
cccu pr不了
HKCC > CCCU
短期嚟講 雖然CCCU易左手改左名 但係大部份行政同教學結構都冇太大改變 dse生年年下跌再加埋外圍因素 收生人少左就一定 但係斷崖式下跌就絕對唔會發生 年年asso位就係得咁多 即使超收都唔見得會太過份 CCCU好歹都係3大asso 我認為憑hkcc同hkuspace唔會食得曬CCCU本來個市場 其他唔入流大專院校亦未有呢個規模既影響力同吸引力

睇自己會揀既科既programme head或者相熟lecturer同其他u既prof fd唔fd其實都好關鍵 對於一啲收開asso既ugc programme嚟講 只要你aim個科ugc 同asso個科有linkage 或者長期合作關係 programme head/自己lecturer同對家prof相熟 如果first impression睇出身既話好大程度上唔會有太大影響 雖然最後prof都係會單純睇數字睇interview睇樣收人
加油大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞