突發!epic ceo表示如果steam肯減少抽成 佢地就會停止新一輪獨佔大行動!

315 回覆
13 Like 254 Dislike
原来隻game出過係steam就一世要係steam出
咁Sekiro係唔係Steam獨佔呀
無前一集喎, 定同一間廠出過係Steam已經賣咗身比Steam

你個獨佔龍門係咁搬
點夠你玩呀

其實我覺得無必要死攬住獨佔個point

你用Steam服務同Epic打一樣贏
Account安全又係Steam贏 (非偷資料)
不如我咁講啦
隻game有無話唔出係其他平台?
Metro 同 borderland又有無話呢?
咁姐係以後epic d「獨佔」game唔出聲提steam就唔係獨佔?

你個獨佔definition跟本就係睇你心情而改變
肥佬ben撚狗
你唔好假定論
事實mk11有無宣布steam獨佔?
事實metro borderland有無宣布epic獨佔?

將來既野 等佢epic真係無做先講啦
事實係ubi ceo講明D2算epic獨佔你都可以話唔係。

你以為我真係覺得mk11係steam獨佔?
你以為我真係覺得metro borderland唔係獨佔?

我只係用嚟話俾你聽你啲point有幾absurd
雙平台發售 單平台獨佔
你搵個mk11宣布steam獨佔我地先繼續啦好嗎
事實係steam同game developer有咩deal你根本唔會知
就算我知我都唔可以同你講

Epic逼住要出聲因為係steam出game已經係Status quo
唔出聲都一定有好多疑問
其實Epic 唔洗搞exclusive 咁擾亂個market, 可以直接用高d rate 既split ratio同Steam 打. developer 自己再 adjust 番成本價錢(epic 賣平d, steam 賣貴d)
咁d game 可以兩邊都有得賣. gamer 想平就去epic買, 想platform 好d就俾多d錢去steam 買.

好彩epic 多數都係timed exclusive, e+ 唯有等下囉.

利申:唔打算用epic, 最多等steam 有得賣先玩.寧願俾多d錢上steam 度買. 不喜勿屌.
eipc咁狗嘅,咁的人仲幫襯佢?因為獨市想玩就冇得揀?
steam 個ui整的半透明match翻個windowbar 會靚的,我都覺steam好似好過其他平台,好似行walmart咁,乜都有
收皮啦你
平台、publisher、developer、engine 都未識分仲學人拗
好肉酸
你講到你好似知道STEAM同人地開發商有咩DEAL咁
好心呢D虛無既揣測就唔好拎出黎講啦

事實MK11有無宣佈STEAM獨佔?->無
事實METRO BORDERLAND有無宣佈EPIC獨佔?->有

就係咁簡單
申係到狗咬狗

Google is coming
話就話中立陣打手徐出晒黎
origin, uplay 夠貢獻零
你自己唔放上 steam 被人買咁關人叉事
做到先算,到時真係順既,快既咪幫襯下,不過無得offline play幾唔方便
Epic store抽水小d
但係隻game既定價有冇分別
最仆街係講到epic抽少幾多水又點又盛,但又唔回饋返俾玩家,epic買game又行國際價格,即係變相玩家買game 又貴左,只係得所謂既廠商賺多左,咁我係玩家我點解要支持?
上面有幾個唔知係咪玩家嘅好支持
三個月前已經有Regional Pricing
Google第一個result已經可以fact check都可以錯
https://techraptor.net/content/epic-games-store-regional-pricing-now-available-in-230-countries
你依家入去epic store cap張圖睇下佢賣緊既係HKD定USD

我CAP先 中資既可能不包括香港既
Epic launcher 騰訊 之前先比人爆瘋狂access 人地電腦d密碼
https://www.epicgames.com/store/en-US/product/the-division-2/home
https://store.ubi.com/us/the-division-2-2/?lang=en_US

Division2 Epic買54.99
Uplay買59.99

全世界都係show USD, 但個價已經apply咗regional price(如果有)

https://www.reddit.com/r/Games/comments/alz7a7/epic_store_added_regional_pricing_for_africa/efi4ra0/

認真,我啱啱google epic regional price,第一個result
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞