突發!epic ceo表示如果steam肯減少抽成 佢地就會停止新一輪獨佔大行動!

315 回覆
13 Like 254 Dislike
難得有正常Logic flow嘅人

我食飯先 依度靠你頂住
主機平台獨佔既原因
以前主機平台一路都贏PC
但係宜家PC可以行到4K60,主機做唔到
所以PC平台個銷量好咗好多
咁主機平台只能用獨佔既方法去留住D玩家
但係只要你有主機平台,你點都可以係個主機玩到主機獨佔既GAME

PC唔同,PC平台向來都係多遊戲平台共生,獨佔行為基本上只存在係第一方上,好少係第三方平台獨佔

宜家EPIC獨佔既行為代表你就算有PC平台,只要你唔加入EPIC,你都係玩唔到PC既GAME,變相係一個綁架玩家既行為
而且PS/XBOX獨佔game大部份係Sony / M$自己有份投資
佢地作為first party有權揀唔係競爭對手平台上發售
" PC平台個銷量好咗好多
主機平台只能用獨佔既方法去留住D玩家 "
STEAM銷量好EPIC STORE咁多
EPIC STORE只能用獨佔既方法去留住D玩家

" PC唔同,PC平台向來都係多遊戲平台共生,獨佔行為基本上只存在係第一方上,好少係第三方平台獨佔 "
咩撚野叫向來?
PS4同XBOX做開就得
PC平台依家有人想做就唔得

" 宜家EPIC獨佔既行為代表你就算有PC平台,只要你唔加入EPIC,你都係玩唔到PC既GAME,變相係一個綁架玩家既行為 "
PS4同XBOX獨佔仲仆街啦
要我買佢部機先有得玩
EPIC STORE有無叫你俾二千蚊買機?
steam係清泉
大陸epic偷資料
無嫁
佢地好明顯係有偏見
講邏輯係無用
你睇樓主回覆我D野幾撚ON9
你老老柒柒賣平啲好過
唔使再嘈獨佔嘅問題
總之永遠都唔會用偷資料狗epic game
你唔想玩佢D 獨佔GAME咁你買佢部機仲乜?
XBOX PS4唔同PC
除咗打機之外無人會用於其他用途
PS4同XBOX無其他遊戲平台俾你選擇
PC不嬲都係多平台,我叫佢向來有咩問題?
EA 聖歌係佢第一方獨佔有無人屌?
點解EPIC第三方獨佔就咁多人屌?

都係個句,如果你想拉埋PS4 XBOX落水一齊講
你等PS4 XBOX入面都出埋個EPIC STORE先一齊講
如果唔係係無意義討論
向來獨佔都係仆街 罪大同M$本身就係仆街 但EPIC係個本來冇第三方獨佔嘅生態開先例玩獨佔就係仆街中嘅仆街難得近年M$都開始畀啲XB獨佔遊戲上架PC 屌你老母EPIC條撚樣倒退番轉頭係PC玩獨佔
Epic根本就係向後行緊
M$你講左
Sony近年都慢慢開放返
女武神、人中、Kingdom of hearts 呢啲都變多平台
https://twitter.com/TimSweeneyEpic/status/1121226108555362304

我發現有班人真係有偏見
明明人地話玩家應該可以自由揀平台
但係就有班人話epic獨佔無問題
係 難得近年罪大同M$ 開始肯嘗試畀自己啲獨佔遊戲上PC 變相PC就可以集三家之大成 唔再有獨佔問題就指日可待 點知呢條仆街出嚟係PC搞獨佔
搞清楚少少
女武神、人中、Kingdom of hearts
呢3隻本身就唔係SONY自己既野黎
你要講應該話3廠(尤其日本嗰堆)開始醒覺多平台根本著數過專做一個平台
擺多啲game係佢度steam有咩成本?
我特登揀啲第三方獨佔嚟講
對應返Epic第三方獨佔
但個情況又有少少唔同
SONY/老任/M$係有自己既Hardware提供出黎
三廠就自己決定比邊部機
同時自己一路都積極咁推出自己整既GAME

但EPIC就冇自己既Hardware
冇都算喇PC係咁
仲要喺第2 D代理平台度搶個獨佔返黎唔比其他人賣
即係Anno 1800個Case咁
正常其實應該UBI宣佈追加Epic都有得買Anno但同時Steam用家都仲有得繼續買先正路
佢就搞到好似MHW一開頭話出PS4+XBOX
點知無啦啦話PS4+XBOX收皮唔賣只會出Switch版咁
成事錯比人感覺就係好撚仆街
你d point根本唔make sense

「你唔想玩佢D 獨佔GAME咁你買佢部機仲乜?」
大把人買機只玩一隻Fifa

唔好呃自己啦, PC根本Steam獨大,其他平台唔獨佔根本無辦法生存
GoG夠好啦? 但根本無人用。
咪就係感覺上仆街問題
但事實上PC裝多個平台有咩門檻可言
上面講個堆咩生態根本得啖笑
佢根本係衰串柒柒同公關問題
最仆街係BORDERLAND 3之後
明明話唔會再搞係其他平台宣傳完之後無啦啦係EPIC到獨佔
但係ANNO 1800咪一樣係咁
steam對玩家友善咁多 支那epic game no hope
steam係獨大但無獨佔
你咁都生存唔到係你廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞