突發!epic ceo表示如果steam肯減少抽成 佢地就會停止新一輪獨佔大行動!

315 回覆
13 Like 254 Dislike
首先你用 console 同 pc 比已經唔啱

第二 xbox halo 獨佔,ps last of us 獨佔呢啲
Microsoft 同 sony 都有分別投資去開發隻 game
係隻 game 嘅 developer 或者 publishers

相反 epic 而家大部份時限獨佔都只係用錢搶隻 game 嚟上架
publisher 同 developer 都唔係

你咁都未識分就無謂衝出嚟柒
出咗兩日Twitch viewership跌咗80%,而家得返1K觀眾
唔知Epic用咗幾多錢幫手promote隻game做Epic Store"成功"例子

https://www.githyp.com/world-war-zs-viewership-down-80-just-2-days-after-epic-boasted-about-its-successful-launch-numbers-on-twitch/
分別就係 console port 去 pc 係要用時間去整
但而家 pc steam 同 epic 係同一個生態環境
唔需要 port 但 delay 上架時間
每玩家無的揀咁就係好有問題
唔同
果2個係代表作
自已出錢整既

但epic 係用價錢玩獨佔
破壞市場體系
bb係sony俾錢開發

halo直頭係屬於ms

條友咁都溝埋黎講 不如話老任獨佔mario啦
其實佢只係比錯例子

Rockstar嘅Red Dead Redemption 2
Sega嘅人中
Capcom嘅MonHunt

你如果想講人中 / MonHunt PC都有出
但獨佔咗成年,咁同Epic好多game獨佔一年之後係Steam出有咩分別?
分別就係 console port 去 pc 係要用時間去整
但而家 pc steam 同 epic 係同一個生態環境
唔需要 port 但 delay 上架時間
玩家無揀咁就係好有問題
個網係咪淨係計實體版銷量?
你咁講姐係Anno 1800 Uplay可以買你完全無問題啦
咁Epic好多獨佔game PS4 XBox一樣可以買

你諗清楚自已係反獨佔定Steam死忠先啦
有冇機迷可以簡單講下epic steam 兩個平台發生咩事,見公司的同事早係成個月已經講緊

搭單問下uplay 同 steam 個的news 下下彈出黎好煩,有冇得off左佢

同埋eipc 好似最近有隻world war Z? 你地覺得隻game 點?點解賣$34咁平,唔係通常賣$59 架咩,諗緊買唔買翻黎陪男朋友玩

thx
Steam= apple
Epic= hauwei

Wwz算好玩 但你預十零個鐘就悶 好少content
epic係個新既平台
係做FORTNITE間公司開既
我唔記得係METRO講先定係D2講先啦
總之就無啦啦話EPIC獨佔
咁D2都好D,可以直接係UBI到買
但係METRO享受咗STEAM個平台傳宣之後
臨正式發售前突然話唔係STEAM上,改係EPIC
咁就俾一眾網民怒屌
因為係PC平台上,獨佔係會有,但通常都係第一方獨佔
好少有第三方獨佔
再加上EPIC紅底+盜取個人資料
咪引起網民不滿
易唔易上手,簡單嘅話我諗會買,太高難度嘅我費事累人啦
Anno 1800 就UBI自己開發嘅
下面就直頭唔同平台
以前啲post已經講過我自己係反支那epic

幾時有話我係反獨佔

再講多一次gog獨佔我都會贊成
無得揀?
我記得大部份Epic獨佔都可以係PS4 Xbox買

如過Capcom無同時間係所有平台出Re7 / DMC5
你用port依個理由呃自己都work嘅
以個人黎講
客觀以平台,唔講盜取資料個D死撚硬既野
STEAM都係贏EPIC
STEAM個UI已經係柒,EPIC仲柒過STEAM
STEAM每個星期都有唔同GAME SALE
EPIC好耐先有一隻GAME SALE
STEAM REFUND直接禁幾個掣就得
EPIC REFUND仲要上佢個網到打堆野
STEAM MOD SUPPORT
EPIC無
Call of Duty Black Ops 4係Activision既,PC數碼版係battle.net上架,冇係steam上, 但PC銷量應該好可觀,冇咁少
又多一個
Epic見Fortnite爆紅,趁勢出Epic Store做遊戲平台生意,想同Steam爭生意
最初話Steam食水深,Developer分得少,想人支持遊戲界有競爭,但自己就用銀彈攻勢搞Exclusive,有幾隻Game本身話會上Steam轉咗做Epic Store Exclusive

而且Epic有騰訊做大股東,個App又好似會自動scan你電腦,Epic CEO到今日仲喺Twitter解緊畫
個網應該淨係計實體版
你係咪覺得console game變PC game IT9㩒一兩粒掣就得
Steam既吸引之處就係比小制作既人放game上去交流
諗野唔好咁短視 唔係淨係從錢考慮
佢咁做已經有哂形象
再講多次拎 console 同 pc 比已經係唔同
pc 一向就只係 pc 一個平台咁分
而唔會係而家明明 epic 唔係 publisher , developer
但去用錢搶隻 game 番嚟上架

pc x1 ps 係同時出
但最大問題係 pc steam 同 pc epic 本身都係同一個生態
console 有冇出根本無關系
pc 玩家本身已經有 pc 呢個平台
做咩仲要搞多個 storefront 嚟搞獨佔?
epic 又唔係隻 game 嘅 developer, publisher
pc 不嬲無呢枝歌仔唱

另外,整 game 其實有分唔同 team 亦有分唔同 engine
同一間廠出 但每隻 game 都可以唔同
所以 port 嘅時間都有唔同
又重覆多次
pc epic pc steam 係同一個平台根本唔存在 port 嘅問題
所以 epic time exclusive 係一種惡意銷售
所以同 console pc release date delay 係完全無關係
你無謂轉移視線
如果你睇完上面只係得出個咁嘅結論, 咁我同你應該無討論空間
個網既數字有待這商榷,ACTIVE VISION無比過實際數字,而且我係入面搵PAYDAY有D地方直頭無銷售數字,PS4賣出數多過PC唔出奇,但係去到1/4仲要平過哂其他平台都係得1/4,WITCHER都上到3成,而且人地PC越賣越有
明明係pc同一個平台都特登要拉埋ps4/xbox黎講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞