Gameboy 30週年,你懷念邊隻遺忘咗嘅game

1001 回覆
256 Like 4 Dislike
呢一集機戰隱藏機體/機師反而唔多,印象中有

娜娜+愛美號:唔記得第幾關選宇宙路線,到光之宇宙果關,先打爆馬沙(謝。安奈普),再說得娜娜就可以。但娜娜會被阿寶禁戰至最尾果幾關先出返黎,而愛美號係宇宙專用機

三一萬能俠Q+其駕駛員:係佢做敵人果關唔好攻擊佢,過幾個回合後佢就會變返我方npc(留佢之後會上宇宙,打爆佢會留地球)

科:打爆三一Q留地球,之後第一次見到科,向佢說得,之後十幾關後會再見到佢,再用嘉美尤說得

蝴蝶鬼:用流龍馬說得

米列魯X: 係有蝴蝶鬼果關打爆蝴蝶鬼,之後果關會有米列魯X,用甲兒說得

琉璃:上面巴打講過

波蕾+黑卡:佢有兩關會登場作敵軍,兩次都用捷度說得

石破天驚拳:上面有巴打講左了

梭羅瓦特:卡迪斯娜無跟佬走就會隨著劇情拎到

有部分隱藏角係不能兼得,比如科同娜娜,蝴蝶鬼同米列魯X

而選擇路線唔同亦會影響角色加入既時間,比如選擇打爆三一Q留係地球,F91會提早加入(不過未有VSBR), 說得蝴蝶鬼,杜門亦會早左幾關加入。
Save到 只係你果盒差
嗰時仲諗香港係咪即係交州

真係好好玩
用特定角色做某D野會有cut in,比如
湘北
赤木入樽,搶籃板,block shot, 赤木仲有得拆你屋
宮城偷波,可以俾到拆你屋傳球
三井射三分
流川入樽,可以俾到拆你屋傳球
櫻木:入樽,搶籃板,block shot

凌南:
仙道:上籃
魚住:block shot, 搶籃板

海籃
牧:上籃
神:射三分
清田:入樽

翔陽:
藤真:射三分
花形:射三分
推開石引堆怪跟尾,之後冇路即死,隔一排又開黎玩,又9行又死不斷loop
我有post果 Elevator Action 餅帶,可惜呢個遊戲好似得4關,之後會不停repeat
呢隻足球小將用小學篇既人(所以無新田,早田,次滕同佐野)
但係又有必殺技(但係除左志偉,小志強同松山有中學篇既必殺射門,其他人仲係用緊小學篇既招式)
源三廢過健威已經講到口臭無咩好講,
最慘係要用呢隊殘廢隊挑戰世界賽,搞到要不停輸波升lv.....

利申:第一隻足少game就係玩呢隻GB版,之後玩紅白機既足少2覺得非常易玩
有冇人記得有隻炸彈人係玩卡
呢隻game要悟空變超西係好難,
中段悟空練100倍重力果陣你要好似健身教練咁set練習項目,
最後要練到個戰鬥力岩岩好49999(好似係),
咁你最後打完菲利會有菲利爆死無閑既情節就變到超西
好準確
仙水難打到仆街,係咁出超必都打唔贏

無人講r-type?
當年過到第1關都好勁
彈珠人?
以前無聊走去研究隻機戰既其他打法
有一關東方不敗係我方Npc, 想試下用地圖炮打死佢,但一直都唔成功
諗起無賴戰士
吞食天地
第一隻諗起足球小將

第二隻諗起惡魔城
係咪boss係巨型觸手怪
有得用果隻
係咪有得射繩,鋼絲咁上下
志偉/小志強絕招入波,跟住猜波互傳拖完場是王道,唔好比人射波,特別係史奈達果d
升爆V2高達變V2buster, end game機
加埋真三一,new gundam,z zz
通常我都係為頭果幾隻大game先買
洛克人x2 x1 果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞