2019 Winning Post 9 集中討論區 2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
年尾果個黎
其實睇名馬列傳都大約知乜料
收到巴打
夜舞算勁既
點解唔上wpstud 睇
有冇人知自配馬係咪冇可能110成長上限
因為馬唔只係兩個數字+一堆字母?
佢想知隻馬勁唔勁直接上wpstud 查最實際
Dance in the Dark 夜舞
有 機率好低咁解
我上集最多都係去到 109
Dance in the dark點會唔勁
不過3歲尾一定要退休,唔係會有d史實馬冇左
唔夠符唔好買Dance in the dark
等多一年買Stay Gold拎到三冠馬王同埋至少玩多一年
stay gold 仲要銀符抵玩
無乜金符就買啲能力比得上金嘅銀符馬好過
睇名馬列傳就知隻馬勁唔勁
無傳嘅符馬可能係其他符馬嘅阿媽
學樓上果句 上 WP Stud 睇史實馬果頁揀黎買
有時銀同金符都係差果 1 SP
抵玩好多
開始明多d,暫時結論係新手配馬盡量揀配合度高,危險度低既種馬
但我又有好多問題:
1.點睇隻母馬有冇潛質做繁殖馬?我想買堆銅/綠/無扎馬去build
2.有冇話邊d因素係初頭配種時要首要考慮既?距離適性,場地適性,BMS,相性配合,蛋係重要d?wpstud好理論化,我比較難入手
可以睇下巴哈之前篇配種文
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=985&snA=1325
我覺得一開始應該用符黎買勁牝馬
血統表多金銀馬再加埋零細系統
但有符既牝馬好多時只係生到啲史實馬
我自己就鐘意一開始就掃啲母父係金銀馬+雙因子+全個血統表係零細+做到血脈8本+血統表越多金銀馬越好

即時做到三重相性既都掃
唔係買繁殖馬
我係講史實牝馬
最好贏到三冠
岩晒新手唔識配種
有隻史實牝馬三冠都係銀符
開頭最簡單配法係A20以上。但唔要SS.多零細多金銀。build幾年個底已經ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞