2019 Winning Post 9 集中討論區 2

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
本身嘅意思係淨係隻牝馬 定計牧場?
唔太明,可唔可以講多D,唔係應該2隻多金銀馬,多因子既SP後代馬配先出好野?
我都係.最好果隻全能力都S或S+除左速度係D
無SS既意思係冇Sunday Silence血統
因為SS太多太多名馬出。你點配都會有近親。一路配落去一路都近親。所以要搵冇SS血統既馬去溝番淡
你地應該誤會左SS係能力
甘我有少少明,係咪因為果10幾20年D大杜種馬全部都係SUNDAY SILENCE後代主宰,所以果D非SUNDAY SILENCE後代做母馬配?
細牧場就用識人果個item。大牧場就配種搵佢啲馬配。有啲就你買唔到果陣佢會同你講要識邊一個牧場。
明白晒,我見到STAY GOLD無買,因為睇到係SS個仔,打算之後買大震撼
又唔駛唔買。佢銀符姐。你拎黎配完全冇SS系既馬女咪得囉
再想問問,如果我買晒STAY GOLD,SPECIAL WEEK,DEEP IMPACT 3隻,然後幫佢地玩到建議子系統,係咪後代可以亙配番?
唔得,血脈活性先決條件係3代前要有6個親系統
你開左新子系統但佢地親系都係一樣,都係無用

所以最有效係谷唔同既血系尤其係保住啲零細血統
明白晒
見到有「サヨナラ配合」我會狂配
我睇D大陸網,父母兩邊3代有金銀馬都加分加得好勁
有冇link 可以睇下
全對,主要爆發力來源而又無咁多制肘既,一定係先砌血脈活性8本+父系速度因子+血統表入面盡量全部都有大種馬/名種馬 (金銀馬),再適當地加好相性/2重相性,砌得到咁樣基本上爆發力40都走唔甩

啲架仔plan馬既完成品大概係咁
你見都係砌一堆金銀馬,呢個配合爆發力已經有41-44
好痴線,真係有排切
想問問plan到呢隻野出黎再量產洗唔洗20年?
因為我開新SAVE重玩,發現配Northern Taste 同 MR PROSPECTOR既機會只得2-3次
一定唔止20年😂 佢呢度幫啲馬開系統都分唔少時間,你當每次只全力谷1-2隻種馬佢開系統(即係自家牧場大部分牝馬都配佢/佢啲仔,產駒盡量贏重賞同g1再做埋種馬),每一個系統都要搞起碼5-6年

佢呢隻已經算慳功夫,用返神鷹黎配,即係只要砌母系果邊同將血統表入面啲種馬開新系統
淘金者配到既盡量配,佢個血系將來會好勁,佢會升格做親系,你第時用佢啲仔女再配就易有好多金銀馬
thx 我開到海外配種果時佢都差唔多25歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞