[爛臉]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母4

1001 回覆
47 Like 7 Dislike
巴打可唔可以講埋比我聽
驚同啲藥房員工唔熟唔賣
照問 唔比賣就去第二間再問
有冇巴絲係玫瑰座瘡?其實同暗瘡同石頭瘡有咪分別?

我兩邊面一到1-3月就突然爆好多瘡仲要係集中顴骨對落個位 有好幾粒密集既石頭瘡又紅又腫又痛 好耐都唔退
但其他位又冇事 最多額頭出d有膿既瘡 果d就好快謝 我試過用針清清左d石頭瘡既膿 之後就sit左d腫 但仲有好多粒清唔到

我之前都試過呢個情況 後來做左facial同飲tense up之後皮膚好返一排 後來無再飲 但有keep住做facial 但而家一到春天就失控咁爆 好無助
仲有我超易爆瘡 如果化妝出街出成日 返到屋企即刻會爆咁一粒兩粒明明我每日都做足卸妝同用洗面機 點解都會咁易爆

如果唔化妝出街 塊面就好易油同反光 亦都好易谷瘡

我究竟應該點做好?天呀好想去返中學果陣 明明讀書考dse果陣咁大壓力都唔爆瘡 而家過晒青春期 出黎做嘢先係咁爆
咁點解皮膚科專科醫生唔敢開藥俾我,叫我睇內科之後開 cyclosporine A 同埋類固醇,之後咩野都冇
利申,極嚴重爆瘡患者
爽過我成面油幾萬倍
不知幾想長期食低劑量唔出油
每月差唔多$4000真係好貴
食左2星期20mg依家轉30mg
你抽過血?定身體有咩事
快d睇專科
你好拿拿林睇醫生 油即係oil gland 好旺盛 要食藥黎壓佢 唔係靠化妝 因為本身油 即係毛孔易塞 加上你再化成日妝你話死唔死
抽過血,發炎指數同肝酵素爆晒燈。之後皮膚科俾寫轉介信俾內科。
食左幾個月藥,愈食愈重
想知邊間
之前問過幾間都冇

Thx
我都想知邊間,搵唔到
https://t.me/cartoon2000
Thx
你地tg 我啦
食左2個月A呢兩日嘴邊乾到開始甩皮,有冇保濕好介紹?
lm
我都係出黎做野一兩年先爆
咩暗瘡產品都用過都唔掂
而家食左2個月A酸 叫好左
但仲係有d瘡好耐都唔好 又間中有粉刺生下
其實大家食晒之後仲會唔會有粉刺/暗粒
定正常點都會有d?
難怪 咁好難搞
有冇介紹
第四次覆診 食緊30mg/day
未食A酸前膽固醇5.8
而家6.8 正常係<5.2
太誇張 唔建議升40MG
繼續30MG
已經食得好清 關遺傳事 瘦底
你問我我都係答你

咁岩28/3個日 生左粒野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞