[爛臉]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母4

1001 回覆
47 Like 7 Dislike
我都想知
半個月前睇左方醫生 1600一個月藥 包A酸 消炎藥同潤唇膏 佢都係望一望 講左幾句就叫我出去等藥 想問下有冇普通疹所A酸會平少少?
我一齊食我入撚埋醫院我都係咁食
絲打係咪食緊20mg啊
我都係睇方醫生 1600包a酸同消炎藥
樓主一個月要俾幾多錢
係呀 我食緊呢半個月效果都幾好 但鼻邊乾到勁紅覺得一日五十幾銀少少貴
我食左4日仲係油雞有冇搽過佢比嘅cetaphil 真係好貴仲要食半年自己買好似平勁多 但又覺得有個醫生睇住會安心啲
食左4個月a酸 慎入
一路同自己講爆發期爆發期
但真係越食越爛得勁

12月份 未食a酸前
https://holland.pk/9abzw3so

而家4月
https://holland.pk/n6lksut5
第一頁有曬錢 唔好信老母啦屌 副作用唔係人人都會出現 好似我咁就無 你要搞清楚 只係隻藥可能會帶黎 但唔係人人食左100%有
有無問醫生咩事
可能我本身唔算太油 混合性皮膚 好似都個零星期先開始乾 冇呀仲係搽緊自己本身啲護膚品 但佢個潤唇膏幾work 都係呀但聽講佢唔會幫人驗血
同求
咁可能關膚質事 我係油性 手腳會唔會都好乾試下搽佢比嘅可能會退紅 我未開始乾所以冇用到 不過本身都有用唇膜
啱啱睇完方xx 都係1600$一個月藥 我係一日食一次A酸(20mg) 我見其他人一日食兩次係咪因為我唔算嚴重?
入咗去1分鐘就出返嚟 淨係講左要食幾耐其實我係咪可以自己出去買同埋冇咩係咪就唔使返去複診
我睇果個醫生同我講。佢之前有病人食O牌但皮膚敏感,反而仲差左。跟住轉食正廠R牌又無晒事⋯所以有時都睇個人體質對隻藥既反應

你最好問返你個醫生點解個情況會咁樣
啱啱去覆診 佢話又惡發左 而家加到50mg
有冇巴絲有o牌 link
thx 我下次覆診會詳細問下 對上個月都係去拎完藥就走 諗住慳番d診金

另外有無朋友知食a酸停1/2日再食番會唔會有影響?
你情況咁一定要見醫生詳細問下。因為可能會加藥or有第d建議比你⋯唔好諗住慳診金呀

停1/2日我諗問題唔會好大既,但最好唔好啦
食完a酸療程冇曬暗瘡
但依家兩個月後feel到出返油 黑頭又黎緊
你食幾多mg?
好驚斷唔到尾
我諗緊自己買30粒20mg食一個月好冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞