[爛臉]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母4

1001 回覆
47 Like 7 Dislike
唔計呢2達你仲有無其他瘡 因為無理由為淡印食a酸 觀望多一排先
黑圈圈住係腫緊
綠色退左 之後其他都印了
我食緊
頭四個禮拜都冇咩反應,而家第八個禮拜好左七八成,仲係有新瘡出,但新出個d都快謝左,醫生開比我個療情係食3個月
呢個量唔知點好 比上不足 比下有餘
巴打求求我 點搞好
想問下有冇巴絲有食10mg/day嘅經驗
而家食到第5日好似都冇乜感覺
定只係因為係啱啱開始食
我依加食緊20mg 今日第六日 一齊如常
a酸唔係仙丹 唔會即刻有效 雖然都係睇個人體質
但係我諗去碼都要有幾個星期 先至會有少少明顯變化
一係爆 一係退 唔使咁緊張喎
Course of treatment 之間有冇話minimum 要隔幾耐?食第二次使唔使改變個劑量?
可能食住排抗生素先
第5日太短啦 同埋劑量唔高
過來人...
食左10mg 加抗生素三個月...
食a酸前食左年半抗生素
冇爆發期...
過左好幾年冇返發...
偶然生兩粒但都好快謝..基本上冇印係面
係面偏乾同口易乾但問題不大..
如果真係試過好多方法都冇用真係應該試a 酸...
但唔會建議人一開始就試...因為可能冇咁嚴重..
更新返係20mg/day
唔記得係三定四個月..
果幾個月我去左澳洲放風...
日日十點訓...食清淡調理身體..
好得勁快..基本上食左兩個月就冇再生...
但啲印等多半年至一年先退哂
療程前後出油有無少到?
有..而家除左額同鼻會出油...
面頰基本上唔點出..所以冬天面頰會好乾...
同埋易口乾左好多..每日3L水係基本
調理身體
你身體其他位有事?定調黎for瘡
少少還好 我希望唔再生
我so far睇左咁多位巴絲 我發現復發既有分2種 一種係本身石頭瘡,好大粒個d 聽番黎既都係半年阿 劑量唔夠高 但係都有例外 少部分
另一種係我未食前個隻爛臉 細細粒 白色頭生唔停
講到底我覺得大部分都係因為劑量唔夠過 時間唔夠長 就算有巴絲 食1年但食一年20我覺得無用 因為要睇既應該係 長遠 a酸壓抑油脂線既時間 同攻擊力(劑量)

呢點我未答到大家 我都唔專業 我大慨年尾先食完 但我都會keep住開 更新有無生瘡

就咁睇黎我同@塞ching都睇同一個醫生 佢雖則嚴重過我但佢既食法大同小異 都好左 收左瘡 但睇既係食完之後幾年 如果連登仲有係到既就keep住更新啦

唔知塊臉點解多左幾點黑色野下次覆診問下佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞