睇返寶馬山雙屍案,應唔應該放兩個未成年犯?

306 回覆
7 Like 471 Dislike
點樣先可以打到眼都甩埋但又唔死,諗起都覺恐怖,呢d變態殺人狂表面冇乜野,但內心仍然潛藏住果份暴戾殺性

係,佢坐左好多年,個人已經乖左好多,但感覺到佢心入面既怨氣好重,感覺好似佢只係忍住唔發火黎換可以出冊既機會。佢本性係暴戾。

利申,一齊坐

等睇遲啲佢女女女殺啲女再坐多次監
支持恢復死刑
一黎真正公義可以得到彰顯 對死者同死者家人都係最好既交待
二黎收阻嚇作用 嚴重罪行既犯罪率應該會降低

果d大愛左膠同宗教人士 永遠企係道德高地去思考呢個問題真係食得屎。 當佢地自己老婆仔女畀人咁樣姦殺折磨一次 佢地先可能會醒

我覺得死刑既設立原義係好,只要確保判死刑前有非常嚴緊既搜證程序同程序公義,無拉錯人同冤枉人就得,同時要有一個完善既上訴制度 將冤獄既可能性降到最低。
仆街黎
屌 其實第一個見到個報案人都好慘
真實睇實好恐怖
以前邊有咁多娛樂
連電視都唔係家家有

幾個臭飛,又無錢,又大把精 力

咪撩下女,打下架

同而家d蝻亞蝗一樣

1985 年呀 唔係1975 年
好似仲有單話多年後查到原來拉錯人,紙盒藏屍單野話原來唔關佢事

事後再問佢,佢只係答只想安樂生活下去,無認及否認是否有殺害受害者

咁呢單野到底個真相係點?

我都覺佢係食死貓
好似仲有單話多年後查到原來拉錯人,紙盒藏屍單野話原來唔關佢事

事後再問佢,佢只係答只想安樂生活下去,無認及否認是否有殺害受害者

咁呢單野到底個真相係點?

我都覺佢係食死貓

七幾年,當年好多證據都唔足以指控殺人
慈母求求其其結案就算
起尻條死監等底啦
咪比佢再為害社會,佢出現係邊區盡量避開佢
屌你老母有大學學位大撚曬呀?女女女左人仲要虐待人呢D咁撚變態既行為係抹唔甩ga
至九八年,男死者家屬致函時任特首董建華為尹三龍求情,表示已寬恕他,令尹獲高院頒下廿七年刑期,扣除假期後已於○四年出獄。
報告評價正面 再犯機會低
至於張有恒,高院法官於○六年參閱其懲教署報告、心理及精神報告,相關報告皆對他有正面評價,指他不斷進修,報讀公開大學翻譯系學程,又指他無反社會性格或其他心理問題,再犯案機會低,故頒下卅五年刑期,於扣減假期及之前所服刑期,早前已獲釋。
一直協助少年犯的立法會議員梁耀忠證實,張有恒已出獄,並憑學士學位找到工作,並已成家立室。梁跟張較少聯絡,但曾指張三歲喪母,其父再婚後離他而去,故張年幼時依靠替人開的士門維生而誤交損友。

大家係街撞過都唔出奇

佢個仔如果知道老豆當年殺人虐待他人致死會點
仲敢唔敢帶條女返屋企
屌你老味招積到

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20040929/4339309

仲un un腳飲茶
翻屋企食屎啦

佢個樣 好似老過佢個年齡10幾廿年

真係好撚大折磨喎,飲茶食蝦餃燒賣都要接受記者訪問,被狗仔隊跟蹤。

原來做明星係慘過坐終身監禁。
痴線 有咩理由放出黎
完全唔關年紀事 就算關事 人仔細細已經咁撚恐怖 坐成世啦!
睇到呢篇野就諗起巨人句:那些禽獸它們只是湊巧長得像人而已

對住無人性嘅人點解要講人權
可唔可以起班人渣出嚟
呢啲仆街死十次都未夠
可能佢地岀返黎仲上緊連登

User name 阿古路
可能佢地岀返黎仲上緊連登

User name 阿古路

哇屌 百幾處傷 要痛幾耐先死
Btw 點解會有女嫁比佢?唔驚無啦啦發癲又同自己玩下殺左自己咩
條友可以做得出殺人呢d咁殘忍既事 佢個人都幾恐怖

人地出返黎就改姓埋名架啦
重過新生嘛 邊個會提返以前d野?
可能佢老婆都唔知佢係殺人犯

殺人犯真係唔應該比佢地入紙改名
點解未聽過 幾耐年前

本身是學校劃艇隊成員的簡尼因左肩受傷,沒有出席練習,與女同學尼歌拉相約到魚涌郊野公園溫習,結果兩人一去不返。翌日一名張姓晨運客在寶馬山配水庫附近山坡,發現二人倒於草叢中,揭發此案。

女死者顎碎眼球跌出

簡尼的屍首被發現時,身上穿藍色牛仔褲,上衣被掀起,雙手反綁,全身共一百多處傷痕;女死者尼歌拉側,上身一件米黃色恤衫鈕扣被解開,幾乎全身赤裸,左眼球跌出,下顎遭打碎,全身有五百多處受傷,表情痛苦,估計女死者在垂死掙扎數小時後死去。二人的遺體其後分別運返英國下葬。警方高度重視案件,派出六百多人搜山,又出動直升機高空搜索,搜獲尼歌拉的底裙、手鐲、中式繡花鞋、在倫敦的生活照 、胸圍鈕扣,以及兩截斷木棍,其中一截沾滿血,另一截則仍繞尼歌拉的發絲。為收集線索,警方設立熱線,並封鎖附近的中興大廈,以問卷訪問居民。警方在案發後六個多月仍茫無頭緒,據悉當時簡尼父親任職公司的一名總裁曾匿名懸紅五十萬元,協助警方破案。最終警方接獲線人報料,該線人在渡海輪上偷聽到案中主犯彭信義向友人吹噓自己殺了一名「鬼仔」,又指腳上球鞋正屬「鬼仔」所有,線人於是跟蹤彭回家,並向警方報料。逾百名探員即時跟進調查,警方有組織及嚴重罪案調查科遂於當年的十一月二十八日先後在葵涌、深水及尖沙嘴拘捕十七人,包括五名被告,化驗結果證實該對九號球鞋確屬簡尼所有.

木棍架頸狂踏男死者

尹三龍被捕後供稱,事發當日他與彭信義、譚士歡、張有及趙偉文五人途經寶馬山,發現簡尼及尼歌拉正在溫習,彭隨手拾起一根木棍,向四人說,「不如過去同佢玩!」。他們搶去簡尼的金表,彭要求與尼歌拉發生性行為遭拒,於是一面用棍毆打她,一面把她拉到山下強姦,事後還詢問其他人「要唔要」,又用燒烤叉指嚇其餘四人,要他們將二人殺死免留後患。

結果五人把木棍架在簡尼頸上,然後大力踩踏玩「搖板」,又拆去簡尼肩上的繃帶及用尼歌拉的衣裙勒他的頸項,簡尼痛苦掙扎,最後氣絕身亡。他們又把木棍及汽水瓶放進尼歌拉的陰部,直至其幾乎死去,再以木棍施刑,最後尼歌拉失救而死 。

警方在凶案發生後的7個月,一起拘捕5名凶徒,包括3名成年被告彭信義、譚士歡和趙偉文,以及未成年的尹三龍和張有恆,全部控以兩項謀殺罪。當中只有尹三龍承認謀殺,且出庭頂證四名同黨

痴撚線
覺唔覺佢有殺過其他人,佢講到殺人好平常,呢單係殺鬼仔所以好自豪,比人感覺係佢殺過華人/亞洲人
17歲...爭1年就要咁大程度寬恕

咪就係on99
差個一年心智有幾大分別?
根本就係成年人冷靜情況下既謀殺
屌如果個犯改過個名重新來過人生
周圍無人知道佢真正身份
法律咁樣容許個犯重新來過
邊個可憐個受害者? 人地就咁就一世,仲要係慘死

加拿大有對夫婦90年代好出名
個女人出賣自己個妹畀老公強姦,再殺死埋佢
呢d咁嘅禽獸竟然可以坐10幾20年就出黎(個女人,因為指證個老公 減刑)
而家又係咁,改左個新名,有新家庭生左個小朋友
聽講d傳媒不停搵佢
所以佢要不停搬來搬去
根本上呢d人就無資格再有新嘅人生同下一代
而家咁樣,盞害死佢個仔/女

根本就應該咁
個個犯完法坐完監就當還左債咁
放條毛咩 怋滅人性
放與不放係一樣
坐咁耐監,成日個人生都冇左大半
出黎都未必係一件好事,現實社會殘酷過監倉

你講到坐監咁好,點解唔入去坐?

乜坐監可以屌女睇AV?

死老豆死老母可以去躬躹?

可以自己揀今晚食乜就食乜?

今晚可以揀邊度瞓就邊度瞓,聽日想去邊就去邊?

你知唔知自己講梗乜?

呢啲on9真係屌都唔鬆化
咁既話係咪要調翻轉 有罪個啲出黎現實社會
普通人就去坐監啊?
用下你個死人腦啦弱智

做乜鳩 佢邊有講到坐監係好
佢講緊坐足一世係懲罰
即使坐幾十年後放出黎都對個殺人犯係折磨 因為佢地已經脫晒節 係監獄過慣有規律簡單既生活
只係另一種睇法

利申 認為呢d殺人犯應該坐足一世 甚至死刑

你做乜鳩啊 現實社會殘酷過監倉
紅字個啲你邊到睇到佢講啊?

佢應該參考月黑高飛 摩根費曼個角色,坐左太多年監,出左獄反而跟唔番上社會既節奏而尋殺

摩根費曼冇去死
死係果個年老既伯伯(做圖書館管理員果個)
不過呢個係反映有一個老人家冇哂寄託,冇家人,冇朋友先會咁
而果班友變態到咁..咁好難講了
放與不放係一樣
坐咁耐監,成日個人生都冇左大半
出黎都未必係一件好事,現實社會殘酷過監倉

你講到坐監咁好,點解唔入去坐?

乜坐監可以屌女睇AV?

死老豆死老母可以去躬躹?

可以自己揀今晚食乜就食乜?

今晚可以揀邊度瞓就邊度瞓,聽日想去邊就去邊?

你知唔知自己講梗乜?

呢啲on9真係屌都唔鬆化
咁既話係咪要調翻轉 有罪個啲出黎現實社會
普通人就去坐監啊?
用下你個死人腦啦弱智

做乜鳩 佢邊有講到坐監係好
佢講緊坐足一世係懲罰
即使坐幾十年後放出黎都對個殺人犯係折磨 因為佢地已經脫晒節 係監獄過慣有規律簡單既生活
只係另一種睇法

利申 認為呢d殺人犯應該坐足一世 甚至死刑

你做乜鳩啊 現實社會殘酷過監倉
紅字個啲你邊到睇到佢講啊?

佢應該參考月黑高飛 摩根費曼個角色,坐左太多年監,出左獄反而跟唔番上社會既節奏而尋殺

摩根費曼冇去死
死係果個年老既伯伯(做圖書館管理員果個)
不過呢個係反映有一個老人家冇哂寄託,冇家人,冇朋友先會咁
而果班友變態到咁..咁好難講了

依家放出嚟果班,頂盡四十幾歲咋,係咪真係咁難社會適應先?

依家出到嚟做地盘又得,考個車牌開車都得,點會適應唔到。

講到人地咁慘果班,大家中坑做做下果行無咗要轉行啦,咁果啲又唔慘咩?

估唔到原來成班殺人犯入晒連登就真,只有佢地自己先會撐番自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞